Güney Suriye: 'Yeni cepheler açılmazsa muhalifler yataklarında ölür'

Güney Suriye: 'Yeni cepheler açılmazsa muhalifler yataklarında ölür'

Suriye ile ilgili çarpıcı analizlerde bulunan Nors For Studies ekibinin 'Güney Suriye'de beklenen senaryo' başlıklı analizi.

Esed milislerinin Şam çöllerinde ilerlemesinin ardından, başta ABD ve Ürdün olmak üzere koalisyon güçleri, Kalemun’daki devrimci grupların Esed milislerine karşı koymasını, koalisyonun onayı olmadan herhangi bir çatışmaya girmelerini ve Suriye Demokratik Güçleri(SDG)’ye faydalı olması dışında herhangi bir cepheye intikal etmelerini yasakladı. Öyle görünüyor ki Şam badiyesi apaçık bir senaryoya yönelmiş durumda: Badiye gruplarının yavaş bir ölüm için Tanaf sınırından en fazla 55 km uzaklığa kadar çekilmesi ve Esed milisleri Güney Suriye’deki tüm askeri kapasitesini Nasib ve Harmun sınır(Ürdün sınırı)kapılarını almak için yoğunlaştırmaya başlaması.

Nasib sınır kapısının açılmasından sonra, öyle görünüyor ki Esed milisleri Güney Suveyda ve Dar’a’dan Nasib sınır kapısına güç kullanarak ulaşmaya çalışacak, bununla iki şey hedefleniyor:

-Birincisi, sınır kapısını devrimci gruplara ihtiyaç duymadan faaliyete geçirecekler ve Doğu Dar’a kırsalını kuşatacaklar.

-İkincisi, Doğu Dar’a kırsalını kuşatıp anlaşma ile doğudakileri batıya geçirip, Batı Dar’a’yı ikinci İdlib haline getirecekler.

Sonraki aşamada Ürdün, muhalif grupları Dar’a’daki IŞID uzantısı Halid bin Velid Ordusu’na karşı savaşmaya ikna etmeye çalışacak .Sonra sonları Tanaf bölgesindeki Badiye grupları gibi olacak: Yataklarında ölecekler!

Güneydeki gruplar için en olumlu senaryo, Ürdün’ün maslahatından önce devrimin maslahatını düşünüp, koalisyona kesinlikle itimat etmeden tekrar safların tertibini sağlamaları, Esed milislerinin Suriye doğusundaki meşguliyetlerinden faydalanarak Dar’a’daki cephe hatlarını aktifleştirmeleri ve Dar’a, Kuneytra, Harmun gibi bölgelerde stratejik hedeflere ulaşmalarıdır. Muhalifler güçlüyken Ürdün’ün ihtiyaç dolayısıyla Nasib kapısını müzakereler yoluyla açmak istemesi ve Suveyda bölgesindeki Durziler ile Nusayriler arasındaki ihtilafların kullanılması ve Dürzilerin Rejime karşı tavır almasının sağlaması ile rejim bölgeden çıkarılmasına sebep olacak ve Güney Suriye’de rejimi bitirebilecek bu senaryo devrimciler için en iyi senaryodur.

Eğer Dar’a’da yeni cepheler açmaktan çekinilir, Ürdün ve koalisyonun vaatlerine kanılırsa bilinsin ki biz sizi son fırsat kaçmadan uyardık.Velakin birkaç ay sonra pişmalık fayda vermeyecektir.


Nors For Studies'de yer alan bu analiz Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.