Trump Afganistan'dan vazgeçmeyecek

Trump Afganistan'dan vazgeçmeyecek

Kabil hükümetinin belirginleşen askeri zaafiyeti, ABD'nin yeni bir stratejiyi uygulamaya koymasına neden oldu.

Afganistan’da son 6 aydır tesirini artıran Taliban, çok sayıda bölgeyi kontrol altına alarak hükümet güçlerine ve ABD’nin yeni stratejisine karşın kazanımlarına devam ediyor. Son haftalarda Gazni, Uruzgan, Helmand ve Kandahar’da çok sayıda bölgeyi ele geçirerek hükümet içinde bir kırmızı alarm durumuna geçilmesine sebebiyet verdi. Kabil Hükümeti’ndeki güvenlik zaafiyeti nedeniyle Taliban’ın ilçe ve stratejik bölgelere yönünü çevirdiği son dönemlerde anlaşılıyor.

ABD'den ek asker kararı

Nisan ayının sonunda ülke çapında ‘Mansuri’ adlı operasyonlar başlatılmış, alışılanın aksine hedefler kentler ve ilçeler olmuştu. Yaz döneminde birkaç ilçe Taliban’a düşmüş; büyük sayıda silah, mühimmat ve zırhlı araçlara el konulmuştu. ABD başkanı Trump’ın yaz döneminde yeni Afganistan stratejsini açıklamıştı. Kötüleşen güvenlik durumunun kritik bir hal almasından dolayı çözümü asker sayısını arttırmada bulan ABD ek olarak 3000 asker göndereceğini açıklamıştı.

Amerikan Senatosu’na bağlı Afganistan’ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği’nin (SIGAR)’ın Aralık 2015'te ilçe kontrol verilerini ve 2016'da da nüfuz kontrol verilerini analiz ettiğinden bu yana Kabil Hükümeti'nin ilçe ve nüfuz kontrolünün en düşük seviyeye gerilediği bildiriliyor.

SIGAR’ın son 3 aylık raporunun ardından, Taliban; 2 ilçede kontrolü ele geçirip 8 ilçede etkisini arttırdı. Afgan Hükümetinin ise 11 ilçede etkisinin azaldığı 23 ilçede de kontrolü tam manasıyla elde edemediği ifade ediliyor. On The Ground News’ten Bilal Abdulkerim’e röportaj veren eski Taliban büyükelçisi, ülkenin %60'ının Taliban’ın kontrolünde olduğunu iddia etmişti.

Başkent Kabil dahil ülke genelinde rahatlıkla saldırılar düzenleyen gruplar Afganistan’daki güvenliğin ne kadar kötü bir hal almış olduğunun bir göstergesidir. Salı günü Kabil kentinde elçilik binalarına oldukça yakın ‘diplomatik nokta’ olarak da anılan Vezir Ekber Han Mahallesinde bir IŞİD üyesi tarafından patlayıcı yelek ile gerçekleştirilen bombalı saldırıda 13 kişi ölmüştü.

Trump etkisi: Hava saldırıları arttı

Son zamanlarda ABD ve koalisyon hava saldırılarındaki artış Taliban’ın ilerlemesini azaltmak ve muhaliflerini Afgan hükümeti ile barış görüşmeleri yapmak için zorlayan yeni bir stratejinin parçasıydı.

ABD öncülüğündeki koalisyon ve Afgan kuvvetlerinin hava saldırılarındaki artış sivil kayıplarını da arttırdı. 2016 yılına kıyasla 2017 yılının ilk 9 ayındaki hava saldırılarında oluşan sivil kayıpların %52 oranında arttığı belirtildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.