Şii milisler Trump'tan 'Musul'u haritadan silmesini' isteyecek

Şii milisler Trump'tan 'Musul'u haritadan silmesini' isteyecek

Rusya'nın Halep'te yüklendiği görevi, Musul'da ABD ordusu hayata geçirebilir.

ABD desteği ile Musul'u ele geçirmek için başlatılan operasyonda, üzerinden dokuz hafta geçmesine rağmen önemli bir ilerleme sağlanamadı.  Bu durumu gözler önüne seren son gelişme ise 4 Aralık günü Suriye’nin Rakka şehrinden bir grup tecrübeli IŞID komutanının herhangi bir engelle karşılaşmadan Musul’a giriş yapması oldu.

İstihbarat uzmanları, IŞİD komutanlarının her iki şehre dönük başlatılan saldırılara karşı koordinasyon sağlamak amacıyla bir araya geldiklerini ifade ediyorlar. Toplantıda alınan en önemli kararın ise, 'şehri terk etmeyerek savunmaya devam etmek' olduğu belirtiliyor.

Amerikan ordusu tarafından Başkan Obama’ya verilen 'Aralık ayı sonuna kadar şehrin teslim alınacağı' yönündeki sözlerin hayata geçirilemeyeceğini tahmin etmek zor değil. 

Musul'da farklı bir savunma anlayışı var

Musul operasyonunda 54 bin Bağdat hükümeti askeri ve Şii milis ile 5 bin Amerikan askeri görev yapıyor ve harekatta 90 savaş uçağı ile 150 ağır topçu bataryası faaliyetlere destek veriyor. Ancak tüm bunların hepsi toplamda ancak 9 bin savaşçıdan oluşan IŞID’ın Musul birliklerini yenebilmiş değil.  Daha da ilginci, aradan geçen süre zarfında Irak güçlerinin ele geçirdiği alan sadece hedeflenenin onda biri kadar.

Institute for the Study of War analisti Jennifer Cafarella, IŞİD'in Ramadi ve Felluce'ye nazaran çözülmesi daha zor bir savunma ortaya koyduğunu ifade ediyor. IŞİD, Musul'da geri çekilerek hükümet güçlerinin ilerlemesine fırsat vermiş ve ardından bu birlikleri bombalı araçlar ile hedef almıştı. Ardından konvensiyonel güçler yerine özel birlikler ön plana çıkmış bu da ilerlemeyi oldukça yavaşlatmıştı. 

Peşmerge savunma hatlarını güçlendirmekle meşgul

Peşmerge güçleri, olası kötü senaryolara karşı Erbil’de ciddi savunma hattı hazırlamakla meşgul. Musul operasyonunda Haşdi Şabi başta olmak üzere ABD'nin koordinasyon halinde olduğu Şii milis grupların, şehrin ağır bombardımana tutulması yönünde taleplerde bulunduğu dillendiriliyor.

Son çare; şehrin haritadan silinmesi

Askeri uzmanlar da harekatın Bağdat hükümeti ve Şii milisler lehine son bulması için tek yol kaldığını ifade ediyorlar. Onu da çiçeği burnunda başkan Trump’ın göreve başlayınca vereceği ağır bombardıman emri ile -açıkça söylenmese de- şehrin haritadan silinmesi olarak görüyorlar. Bağdat hükümetine bağlı güçler, bombalı araçlara karşı ABD hava desteğinin artarak şehir içine yoğunlaşması talebinde bulunuyor. Bu talep, Musul'daki operasyonu 'Sünnilerden intikam alma savaşı' olarak gören Şii milis liderlerin bakış açısıyla da uyumlu görünüyor.

Halep'te Rusya'nın gerçekleştirdiği ağır bombardımanlar sonucu rejim kuvvetleri muhaliflere karşı önemli ilerlemeler gerçekleştirdi. Musul'da bu senaryonun başlangıç aşamasında olunduğu söylenebilir.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.