IŞİD'in Musul ile ilgili yeni propaganda filmini inceledik

IŞİD'in Musul ile ilgili yeni propaganda filmini inceledik

IŞİD Musul ile ilgili yeni bir propaganda filmi yayınladı

IŞİD Musul ile ilgili yeni bir propaganda filmi yayınladı

IŞİD'e bağlı medya kaynakları dün Musul ile ilgili yeni bir propaganda filmi yayınladı. Film, Musul Operasyonu başlatığı tarihten bu yana geçen yaklaşık 9 ay boyunca IŞİD'in servis ettiği beşinci uzun süreli propaganda filmi. 'İki Güzellikten Birisi' isimli propaganda filmi yaklaşık 34 dakika.


IŞİD'in yayınladığı propaganda filminin giriş kısmında Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin Musul Operasyonu ile ilgili söylemleri ile alay edilip, kısa bir sürede bitmesi planlanan operasyonun uzun bir zaman dilimine yayılmış olması konusuna dikkat çekilmiş. Ayrıca yine filmin giriş kısmında Irak Genelkurmay Başkanı Osman El Ganimi'nin "Ramazan'dan önce Musul'da zafer ilan edeceğiz" sözlerine de yer verilmiş.


Filmin ilerleyen kısımlarında Bağdat hükümeti güçlerine ait tahrip edilmiş çok sayıda zırhlı aracın görüntülerine de yer verilirken, hükümet güçlerinin kentte çok fazla kayıp verdikleri 'kaçıp yenilgiye uğradıkları' vurgusu da propaganda filminin arka planındaki seslendirmede ifade edilmekte.

Şiddetli çatışmalar ve yıkım

IŞİD'in propaganda filminden Musul'da oldukça şiddetli çatışmaların yaşandığı anlaşılıyor. Özellikle Bağdat hükümeti güçlerine hava desteği sağlayan ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının düzenlediği saldırılar sebebiyle kentin büyü bir kısmı harabeye dönmüş durumda. 


Kentte meydana gelen olağanüstü yıkım dikkat çekici boyutlarda. Ayrıca IŞİD'in Musul Operasyonu'nun başından bu yana gerçekleştirdiği en az 400 bomba yüklü araç saldırısının da kentte meydana gelen yıkımda payı olduğunu söylemek mümkün.

Filmin ana teması "Zafer ya da ölüm"

IŞİD'in geçtiğimiz sene Halep'te öldürülen sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani'nin de ses kayıtlarının kullanıldığı filmde genel anlamda, hem savaşçıların motivasyonunu arttrmak hem de kamuoyuna mesaj verebilmek için "zafer ya da ölüm" teması kullanılmış. Eski sözcü Adnani'nin propaganda filminde yer verilen ses kayıtlarında bu mesajın üzerinde durulmuş.

Yeni sözcünün mesajları

Ayrıca propaganda filminde IŞİD'in Adnani'den sonraki yeni sözcüsü olan Ebu Hasan El Muhacir'in de sesli mesajlarına yer verilmiş. El Muhacir'in mesajlarında düşman karşısında daha kararlı ve şiddetli olmak gibi ana kavramlar kullanılmış.

Bombalı araçlar

Filmin büyük bir kısmında Musul'da düzenlenen bomba yüklü araç saldırılarına yer verilmiş. Ancak şimdilerde IŞİD'in Musul Operasyonu başladığından bu yana fazlaca kullandığı bomba yüklü araç saldırıları azalmış durumda. Bunun sebebi ise IŞİD'in Musul'da hakimiyet sağladığı bölgelerin azalması olarak değerlendiriliyor. Propaganda filminde çok yeni olmadığı düşünülen, yakın bir döneme ait bombalı araç saldırılarına yer verilmiş.



IŞİD'in gerçekteştirdiği bomba yüklü araç saldırıları zaman içerisinde daha etkili hale gelmeye başladı. IŞİD, Musul ile ilgili yayınladığı dördüncü propaganda filminde bomba yüklü araçlarda 'yeni' olarak nitelendirdiği bir patlayıcı madde kullandığını kamuoyu ile paylaşmıştı. Nitekim bu propaganda filminde de bomba yüklü araçlar ile düzenlenen saldırıların bazılarının oldukça fazla etkili olduğu göze çarpıyor.




IŞİD'in son propaganda filminde yer alan, Bağdat hükümeti güçlerinin hedef alındığı bir bomba yüklü araç saldırısı:

Bombalı araçlar karşısında hükümet güçlerinin yetersizliği

Musul Operasyonu başladığından bu yana IŞİD'in düzenlediği bomba yüklü araç saldırılarının büyük bir kısmı engellenemedi. Bunun altında yatan sebeplerden birincisi yürütülen operasyonun şekli, yani bir şehir savaşı olması. İkincisi ise Bağdat hükümeti güçlerinin yetersiz kalması ve bomba yüklü araçları önceden, kendilerine yaklaşmadan engelleyebilme konusunda yeterli kabiliyete sahip olmamaları.

Musul Operasyonu'nda bomba yüklü araçların birçoğu kendilerine çok yakın mesafedeyken Irak güçleri tarafından imha edilmeye çalışıldı. Doğal olarak yakın mesafeden imha edilen bomba yüklü araçlar zayiata da yol açtı. Operasyon ilerledikçe Bağdat hükümeti güçleri bomba yüklü araçları vurmak yerine onlardan kaçmayı tercih ettiler. Çok mecbur kalınmadığı sürece bomba yüklü araçlar (yakın sayılabilecek mesafede olanlar) hedef alınmadı. 

Bağdat hükümeti güçlerine ait bir tank bomba yüklü aracı hedef alıyor:

Propaganda filminde yer alan görüntüde, Bağdat hükümeti güçlerine ait bir tanka yaklaşmakta olan bomba yüklü araç, tank tarafından oldukça yakın bir mesafeden hedef alınıyor. Tankın bomba yüklü aracı vurmuş olmasına rağmen araç o esnada patlamıyor ve tankın yanına geldikten sonra patlama gerçekleşiyor.




Filmde bomba yüklü araç ile saldırı gerçekleştirenlerden bazıları:



Propaganda filmi, Ebu Musab Ez Zerkavi'nin sesli mesajları ve bomba yüklü araçlar ile düzenlenen saldırılar ile sona eriyor. 

Dokuzuncu ayına giren Musul Operasyonu'nda IŞİD'in elinde Eski Musul semti ve Şifa mahallesinin belli bir kısmı bulunuyor. Bağdat hükümeti güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun hava ve kara desteğiyle yakın bir zamanda kentin tamamını kontrol altına almak istiyor. Ancak IŞİD geçtiğimiz son birkaç günde kentte kontrol altında tuttuğu bölgelerden hükümet güçlerine karşı ani saldırılar düzenlemeye başladı. IŞİD'in düzenlediği bu saldırılarda hükümet güçlerinden çok sayıda kişi öldü.

Musul'un batı yakasında halen IŞİD'in kontrolünde olan bölgelerde 200 bine yakın sivil bulunuyor.

Bu analiz Halid Abdurrahman tarafından Mepa News okurları için kaleme alındı.

Halid Abdurrahman, bağımsız gazeteci ve yazar. Ortadoğu araştırmaları ve küresel çatışmalara dair analizler yapan ve hiçbir kuruma bağlı olmayan Abdurrahman, kişisel blogu ve sosyal medya sayfası aracılığıyla yayınlarını takipçileriyle buluşturmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.