El Kaide: ABD ve Husiler Yemen'de işbirliği yapıyor

El Kaide: ABD ve Husiler Yemen'de işbirliği yapıyor

Yemen'deki El Kaide yapılanmasının yayınladığı propaganda filminde en dikkat çeken nokta İran destekli Husiler ile ABD'nin işbirliği yaptığına yönelik iddialar.

Kadraj / Mepa News

Yemen'deki El Kaide yapılanması olan Ensaru'ş Şeria yeni bir propaganda filmi yayınladı.

Ortalama 40 dakikalık, 'Ensarın Direnişi' isimli filmde Yemen'in Beyda ilinde düzenlenen askeri operasyonlara ait görüntülere de geniş olarak yer verilmiş.

Filmin başlangıç kısmında "Şii milisler" olarak nitelendirilen güçlerin, başta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere belli bölgelerdeki Sünni halkı tasfiye etme sürecine girdiklerinden bahsediliyor. Şii milislerin Sünnilere karşı bir 'katliam' siyaseti izlediğinin belirtildiği filmin giriş kısımlarında tüm planların ABD ile ortak olarak yürütüldüğü ifade ediliyor.


Yemen'deki İran destekli Husilerin (Ensarullah Hareketi) lideri olan Abdulmelik Husi'nin konuşmasından belli bir bölümün verildiği filmin giriş kısmında, İran'ın desteklediği Husi güçlerinin Yemen'de 'ABD'nin izniyle' bu kalkışmayı gerçekleştirdiği ve ülkede 'terörle mücadele' bahanesi altında cinayetlerin işlendiği, Ehli Sünnet'i (Sünnileri) sindirmek amaçlı bir politika izlendiği ileri sürülüyor.


Filmde, İran destekli Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde camii ve mescidleri havaya uçurduğu, Sünni halkın evlerini yıktığı, sivil halkın Husi saldırılarında uğradığı can kayıplarına ait görüntülere de yer verilmiş.




Filmde Yemen'in Beyda ilindeki Rada ilçesinde Husilerin Sünni sivil halkın evlerini silahlarla hedef aldıkları ve ateşe verdikleri belirtilerek bölgeden görüntülere yer veriliyor.



Filmde, evi Husi milislerince hedef alınmış bir sivilin şikayetleri ön plana çıkartılmış. Evinin ağır silahlar ile hedef alındığını anlatan kişi, sonrasında ise evin yakıldığından bahsediyor.



'ABD ve İran destekli Husi iş birliği'

Yemen'deki El Kaide yapılanması olan Ensaru'ş Şeria liderlerinin ABD'nin gerçekleştirdiği insansız hava araçları ile hedef alındığı saldırıların, bölgede İran destekli Husilerin sağladığı destek ile düzenlendiği vurgusu yapılmış. Filmde Husi hükümetinin yetkilileri ve din adamlarının bu bağlamdaki konuşmalarına yer verilmiş.




Yemen'deki El Kaide yapılanmasının dini liderlerinden olan Halid Batarfi'nin konuşmasının yer aldığı kısımda Batarfi, ABD'nin Yemen'de gerçekleştirdiği hava saldırılarında Husilerin ABD ile istihbarati konusunda büyük bir iş birliği içinde olduğunu ve bu işbirliğinin çok senkronize bir şekilde işlediğini dile getiriyor.

"Neden ABD elçiliğine dokunmadılar?"

Batarfi, sözlerinin devamında İran'ın desteklediği Husilerin başkent Sana'yı kontrol altına aldıklarında ABD Konsolosluğu'na neden en ufak bir zarar vermedikleri sorusunu soruyor. Ayrıca, Husilerin bölgedeki camii ve mescid gibi dini mekanlara büyük zarar verdiğini belirten Batarfi, birçok din adamının da Husiler tarafından tutuklandığına işaret ediyor.

"Husiler ABD'ye destek sağladı"

Batarfi, 28 Ocak 2017 gecesi Yemen'in Beyda vilayetindeki Yeklâ beldesine ABD tarafından gerçekleştirilen, en az 40 sivilin öldüğü indirme operasyonuna Husilerin de destek sağladığını, indirme gecesi ABD güçleri ile bölgedeki Husi milislerinin koordineli hareket ettiğini ifade ediyor.


Filmde Yemen El Kaide yapılanması yöneticisi ve din adamlarından olan Habib El Sudani'nin de konuşmasına yer verilmiş. Sudani, sözlerinde İslam dininde önemli bir yeri olan ensar ve muhacir ilişkilerinin öneminden, bu ilişkilerin olması gerektiği seviyeden bahsediyor. 

Arap Yarımadası'ndaki El Kaide oluşumunun kurucularından olduğu belirtilen Sudani'nin Usame Bin Ladin ve Eymen Ez Zevahiri gibi isimlerle yakın bir geçmişi bulunuyor. Habib El Sudani, Afganistan ve Çeçenistan gibi bölgelerde de bulundu. 

2001 yılında Pakistan'da yakalanan Sudani, Guantanamo'da 12 yıl geçirdi. Burada geçirdiği sürenin ardından Sudani'nin Aralık 2014'te Yemen'deki El Kaide yapılanmasına katıldığı ifade ediliyor.

Askeri operasyonlar

Görüntülerin devamında askeri operasyonların ağırlık verildiği bölüme geçiliyor. Bu bölüm Ensaru'ş Şeria (El Kaide) savaşçılarının saldırı öncesi yaptıkları hazırlıklar ile başlıyor.




Hazırlık görüntülerinin ardından, savaşçıların bölgedeki Husi mevzilerine gerçekleştirdikleri saldırılara ait görüntülere yer verilmiş. Saldırıda birkaç çeşit ağır silahın kullanıldığı görülmekte. 




Diğer bir saldırıda ise, Ensaru'ş Şeria savaşçıları Beyda ilinin El Akla bölgesindeki bir Husi mevzine saldırı gerçekleştiriyorlar. Daha çok Irak'tan görmeye alışık olduğumuz görüntülerde, arabadan inen birkaç savaşçının ufak bir tepedeki Husi mevzisine saldırı düzenlediği görülmekte.



Kısa sayılabilecek bir sürede Husilere ait mevzideki kişilerin etkisiz hale getirilmesinin ardından, mevzideki silah ve mühimmatın toplanmasıyla gelinen araca binilerek bölgeden uzaklaşılıyor.



Gece saldırıları

Filmin devamında Ensaru'ş Şeria savaşçılarının Beyda ilinde bir Husi mevzisine gece düzenlediği saldırıya ait görüntüler yer alıyor. Görüntülerde gece saldırıya geçen savaşçılar, Husilerin kaçmasının ardından mevzilerin tümünü ateşe veriyorlar.

Ensaru'ş Şeria'nın daha önce servis ettiği saldırı görüntüleri incelendiğinde, örgütün gece saldırılarında oldukça tecrübeli ve aktif olduğu göze çarpıyor. Ensaru'ş Şeria daha önce de bölgede birçok kez gece saldırıları düzenledi.


Ağır silah saldırıları

Ağır silah atışlarının da yer aldığı filmin bu bölümünde, bu silahların düşman üzerinde bıraktığı etkiden bahsedilmiş. Ağır silahların düşman üzerinden sadece maddi hasar değil psikolojik hasar da oluşturduğunun ifade edildiği filmde, büyük kalibrede topların kullanıldığı görülüyor.




DC olarak ifade edilen büyük kalibredeki toplarla Beyda vilayetinin Zahir bölgesindeki İran destekli Husilerin mevzilerine çok sayıda atış gerçekleştiriliyor. Filmde atışların hem gece hem gündüz gerçekleştirildiği görülüyor.




Diğer yandan, Zahir bölgesindeki Husi mevzilerine gece GRAD füzeli saldırılar düzenleniyor.




Filmin son bölümlerinde Husilere ait diğer bir kontrol noktasına düzelenen saldırının görüntüleri yer alıyor. Bir kamyonet ile kontrol noktasına yaklaşan Ensaru'ş Şeria mensupları, kontrol noktasındaki Husileri etkisiz hale getirdikten sonra silah ve mühimmatları da yanlarına alarak geldikleri araçla bölgeden uzaklaşıyorlar. 






Öte yandan filmde İran tarafından desteklenen Husi milislerinde yönelik düzenlenen EYP saldırının olduğu görüntüler de yer alıyor. EYP saldırılarında Husilere ait askeri araçlar hedef alınıyor.



Filmin son bölümünde bölgede yaşana çatışmalarda ölen Ensaru'ş Şeria savaşçılarının görüntülerine yer verilmiş. Ayrıca ölenler arasında bir de 'saha komutanı' olduğu bilgisi paylaşılıyor. 

Ayrıca yine klasikleşmiş bir El Kaide sloganı olan, Arapça ve İngilizce olarak yazılmış 'Geliyoruz ey Aksa' yazısı da filmin sonunda göze çarpıyor.





Kaynak: Mepa News

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.