"Katar ablukası geri tepti, Suudi Arabistan cephesi kaybedebilir"

"Katar ablukası geri tepti, Suudi Arabistan cephesi kaybedebilir"

Henüz 'bir sonuç elde edilememesi' Katar'a yönelik Suudi Arabistan öncülüğündeki ablukanın başarısız olduğu yorumlarına neden oluyor.

Britanya Yurtdışı Ofisi Ortadoğu Masası eski şefi William Patey, Suudi Arabistan öncülüğündeki Katar ablukasının yetersiz strateji ile ve yanlış hesaplanmış bir hamle olduğunu ve geri teptiğini ifade etti.

Patey, Suudi Arabistan, Irak ve Afganistan'da İngiltere büyükelçiliği görevlerini yürütmüş tecrübeli bir isim.

"Bu akıllıca bir hamle değil"

Patey konuyla ilgili değerlendirmesinde Katar'a uygulanan abluka ve yaptırımların geri teptiğini, rejim değişikliği bir yana bu hamlenin Katar emirine desteği artırdığını ifade ederek şunları söyledi: "Bu, üzerinde etraflıca düşünülmemiş bir politikanın tüm alametlerini taşıyor. Görüşlerine sempati duysanız dahi bu akıllıca bir hamle değil. Bu bir şeye çabucak ulaşmanın bir kısayolu ve düşünüyorum ki yanlış hesapladılar ve arkalarında Trump varken Katar'ın geri adım atacağını sandılar. İşi ciddiye bindirdiler zira Katar'ın en sonunda geri adım atacağını düşünüyorlardı. Sanırım biraz şaşırdılar. Katarlılar liderlerinin etrafında toplanmaya başladı."

"Talep değil, itham"

Bilindiği gibi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır 5 Haziran tarihinden bu yana Katar'a yönelik boykotlarını sürdürüyor. Bu ülkeler Katar'dan Türk üssünü kapatmaları, El Cezire'nin yayınlarına son vermeleri, "teröre desteklerini" sonlandırmaları gibi taleplerde bulunmuştu. Katar ise bu taleplerin bir kısmını birer itham olarak nitelemiş ve talepleri yerine getirmeyi reddetmişti.

"Suudi Arabistan hedef olacak"

Bölgedeki krize ilişkin bazı yorumlar, William Patey'in bu yorumuyla paralellik gösteriyor. Katar'a yönelik ablukanın rüzgarı tersine çevireceği ve Suudi Arabistan'ın hedef tahtasına oturacağı, bir süredir ülke içindeki taht anlaşmazlıklarıyla sarsılan ülkeyi zor günlerin beklediği yorumları yapılıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.