Taliban'dan Canihel saldırısı: İlçe ele geçirildi, askerler serbest bırakıldı

Taliban'dan Canihel saldırısı: İlçe ele geçirildi, askerler serbest bırakıldı

Taliban, Paktiya ilinin Canihel ilçesinde yaşanan çatışmalar ve sonrası ile ilgili görüntüleri kamuoyu ile paylaştı.

Kadraj | Mepa News

Taliban geçtiğimiz 25 Temmuz tarihinde Afganistan'ın doğusundaki Paktiya iline bağlı Canihel ilçesinde yönelik bir saldırı düzenlemiş ve saldırının sonucunda ilçe Taliban güçlerinin kontrolüne geçmişti. 

Taliban, ilçeye yönelik düzenlenen saldırı anlarının da yer aldığı yaklaşık 17 dakikalık bir video yayınladı. Yayınlanan  videoda ele geçirilen askeri araç ve mühimmatların yanında, Kabil hükümeti güçlerinden canlı olarak yakalanmış askerlerin de görüntülerine yer verilmiş.

Videonun başında Taliban savaşçılarının operasyon için yaptıkları hazırlıklar görülüyor. İsimleri okunan kişiler saldırıya katılmak için yerlerinden ayrılıyorlar.


Taliban'ın yayınladığı videodaki açıklamalara göre Canihel ilçesine düzenlenen saldırıda ilçe merkezindeki tüm askeri noktaların Taliban güçleri tarafından ele geçirildiği, saldırıda Kabil hükümeti güçlerinden onlarca askerin öldüğü ve 15 tanesinin de canlı olarak yakalandığı ifade ediliyor.




Taliban, ilçeye düzenlenen saldırıda Kabil hükümeti güçlerinden ele geçirilenler ile ilgili görüntülere de yer verdiği videoda, saldırıda 8 Ranger ve 7 Hummer aracın ele geçirildiğini ifade ediyor.




Düzenlenen saldırıda çok sayıda ağır ve hafif silahın da Taliban tarafın ele geçirildiği ifade ediliyor. Aynı şekilde bu silah ve mühimmatlara ait görüntüler de Taliban'ın medya organı tarafından paylaşılmış.




Taliban'ın bölgedeki yöneticilerinin ve askeri liderlerinin açıklamalarına göre, sabah saat 04:00 civarında ilçe merkezine yönelik başlayan saldırının yaklaşık 4 saat sonra 08:00 sularında sona erdiği ifade ediliyor.

Yaklaşık dört saatte ilçe merkezininin kontrol altına alındığını ifade eden Taliban yetkilileri, bölgedeki diğer ilçeler için de bu tarz saldırılar düzenlemeyi planladıklarını, gelecek dönemde bu tarz saldırıları artırma yönünde kararlı olduklarını ifade ediyor.



Saldırıda Kabil hükümeti güçlerinden canlı olarak yakalanan askerler ile Taliban arasında yaşanan konuşmalar oldukça dikkat çekici. Taliban savaşçılarının yakaladıkları hükümet güçlerinin ellerini bağlamaması, onlarla saldırı hakkında konuşması da dikkati çeken bir diğer ayrıntı. Görüntülerde canlı olarak yakalanmış askerlerin hiçbirinin ellerinin bağlanmamış olduğu görülüyor. 

"Bizim ideolojimiz doğru değil"

Taliban savaşçılarının esir aldıkları hükümet güçleriyle yaptıkları konuşmalarda bir asker sorulan sorulara cevap verirken şu ifadeleri kullanıyor; "Kalbimiz hükümet saflarında savaşırken hiç rahat değil. Çünkü bu sistemin İslami bir sistem olmadığını biliyoruz. Bu kadar silahımız ve desteğimiz olmasına rağmen size karşı (Taliban'ı kastediyor) üstün gelememizin sebebi bizim ideolojmizin doğru olmaması, bozuk olması."

Kabil hükümeti askeri konuşmasının devamında Kabil hükümetini kast ederek, bu sistemin Batı'ya dayalı bir yabancı sistem olduğunu ifade ediyor ve Taliban savaşçılarından "Mücahitler" olarak bahsediyor. Asker, konuşmasının devamında Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye seslenerek yönetimi "Mücahitlere" bırakması gerektiğini ifade ediyor.


Görüntülerin devamında ilçede kontrol altına alınan askeri merkez ve noktalara ait görüntüler paylaşılmış.



Görüntülerde, çatışmalarda canlı olarak esir düşen Kabil hükümeti güçlerine Taliban liderleri tarafından bir konuşma yapılıyor. Konuşmada, Kabil hükümetinin kendileri hakkında söyledikleri sözlerin gerçeği yansıtmadığı ve kendilerinin İslami bir sistem için savaştıkları ifade ediliyor.


Taliban liderleri tarafında yakalanan askerlere yönelik yapılan konuşma sırasında da akserilerin hiç birinin ellerinin bağlı olmaması ve rahat bir şekilde hareket etmeleri dikkat çekiyor.


Taliban liderinin yaptığı konuşma sırasında hükümet güçlerinden bir asker izin isteyip ayağa kalkıyor ve şu sloganları atıyor; "Hükümete ölüm, mücahitler çok yaşasın"


"Eşref Gani bir haindir"

Kabil hükümeti güçleri ile Taliban liderleri arasında yapılan konuşmalarda askerlerden birisi Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin bir hain olduğunu, hainler ile birlikte hareket ettiğini söylüyor. Ayrıca esir alınan askerler, Taliban tarafından kendilerine çok iyi davranıldığını, kötü bir muameleye maruz kalmadıklarını ifade ederken, yaralarının tedavi edildiğini de ifade ediyorlar.


Askerler bir daha hükümet güçleri adına çalışmayacaklarını, bu işi para için yaptıkları ve doğru bir iş olmadığını ifade ediyorlar. Taliban tarafından kendilerinden bir daha Kabil hükümetinde görev almayacakları konusunda söz alınan askerlerin serbest bırakıldığı düşünülüyor.



Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.