IŞİD sonrası Esed rejimi-PKK savaşı mı yaşanacak?

IŞİD sonrası Esed rejimi-PKK savaşı mı yaşanacak?

Irak ve Suriye'de IŞİD, hakimiyetini neredeyse tamamen kaybederken, olası bir Esed-PKK savaşı da konuşulmaya başlandı.

Analiz | Mepa News

IŞİD'in Suriye'deki son kalesinin de düşüşüyle İran ve Rusya destekli Beşar Esed rejiminin, en temel rakiplerinden olan ABD destekli PYD/PKK'nın elindeki geniş petrol sahalarına ve stratejik bölgelere ilerleyeceği düşünülüyor. PYD halihazırda ülkenin kuzeyinde ve doğusunda geniş bölgeleri elinde bulunduruyor.

Petrol sahalarının çoğunun PKK'nın kontrolünde olması yeni bir çatışmayı körükleyebilir:




Deyr Ez Zor ilinde kontrol [Kırmızı: Suriye rejimi, Sarı: PKK/PYD, Renksiz: IŞİD, Yeşil: Petrol sahaları] 

Fırat Nehri çatışma hattı olabilir

Suriye haritasında bakıldığında Fırat Nehri'nin bir tarafında ABD destekli PYD güçleri, diğer yanında ise Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçleri var. Esed rejimi ve PYD'nin karşı karşıya bulunduğu bu hatta bulunan stratejik bölgeler gelecekte birer çatışma sahasına dönüşebilir.

İran geçtiğimiz haftalarda, destekli PYD güçlerinin eline geçen Rakka şehrinin yeniden rejim tarafından ele geçirileceğine yönelik bir tehditte bulunmuştu. Rakka'nın yanısıra PYD'nin elinde Suriye'nin oldukça zengin petrol ve doğalgaz yatakları da bulunuyor. Bu da olası bir çatışma riskine doruğa çıkarıyor.

ABD PKK'ya sahip çıkacak mı?

Şu an için soru Amerika Birleşik Devletleri'nin İran, Rusya ve Esed rejimi ile karşı karşıya gelmeyi göze alıp almayacağı. Her ne kadar ABD, Suriye'de IŞİD'i mağlup ettikten sonra herhangi bir amaçlarının kalmayacağını gösterse de PYD'nin ABD adına oldukça stratejik bir partner olduğu göze çarpıyor. ABD bugüne kadar PYD'yi bir çok ağır silah ve zırhlı araçla desteklemiş durumda.

PYD güçlerinin büyük ölçüde ABD desteğine bağımlı olduğu, ABD desteğini çekerse bölgede uzun süre tutunamayacağı düşünülüyor. ABD'nin stratejik partneri PYD uğruna Rusya ve İran gibi iki büyük gücü karşısına almayacağı öne sürülüyor. Amerikalı yetkililer Suriye'de IŞİD sonrası planlarına ilişkin çok fazla bir bilgilendirme yapmış değil.

İran'ın etkinliği sınırlanacak

Washington'un bölgede hem PYD'nin varlığını korumak hem de İran'ın yayılmasını sınırlamak için hamleler yapacağı düşünülüyor. ABD bölgede İran'ı saf dışı bırakmak, PYD'nin varlığını görece olarak korumak ve kendi stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için Rusya ile temas kurabilir. Suriye'de PYD ve İran'ın nasıl bir etkinliği olacağı Lübnan ve Irak'taki olası gelişmelerle beraber bir bilmece niteliğini koruyor. Yakın zaman içerisinde İngiltere, Rusya, ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'ın bulunduğu bir düzlemde, İran'ın bölgedeki etkinliğini sınırlamak için Lübnan, Irak ve Suriye'yi içine alacak görüşmeler yapıldığı öne sürülmüştü.

Esed rejimi bölünmeye karşı

Ancak Esed rejimi Suriye'nin bölünmesine karşı olduklarını ve bölünme öngören bütün taraflarla sonuna kadar savaşacaklarını birçok kez deklare etmişti. Beşar Esed, bu hafta İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti ile yaptığı görüşmede "zaferlerimiz tüm bölünme planlarını ve terörizmin amaçlarıyla onları destekleyen ülkeleri başarısızlığa uğrattı" açıklamasında bulunmuştu.

IŞİD'in Irak ve Suriye'de elindeki yerleşim yerlerinin neredeyse tamamını terketti. IŞİD son olarak Suriye Irak sınırındaki kalesi Elbu Kemal'i kaybetmek üzere. Esed rejimi ve PYD IŞİD'in elindeki bütün bölgeleri paylaştı. Fırat Nehri iki güç arasında sınırı teşkil ederken yakın bir gelecekte bu iki güç arasında savaşın patlak verebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.