Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası

Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası

Musul'daki bombalı araç saldırılarının yer aldığı ikinci propaganda filmini masaya yatırdık.

IŞİD geçtiğimiz günlerde Musul ile ilgili yeni bir propaganda filmi yayınladı. Musul operasyonu başladığından bu yana yayınlanan videolar arasında uzun sayılabilecek ikinci propaganda filmi olan bu çalışma; 40 dakika.

Filmde ağırlıklı olarak bölgede düzenlenen bomba yüklü araç saldırılarına yer verilmiş. “Nur Kafilesi” ismi ile servis edilen filmi inceliyoruz.

333h

Ağırlıklı olarak bomba yüklü araç saldırılarının yer aldığı filmde IŞİD’in bomba yüklü araçların hazırlanış tekniği ile ilgili yenilikleri de dikkat çekiyor. İncelemenin ilerleyen kısımlarında bununla ilgili detaylara yer vermeye çalışacağım.

0403h

Irak güçlerinin Musul’da kontrol altına tutmaya çalıştıkları mahallelerde bomba yüklü araçlar için kendi çabalarıyla çözüm üretmeye çalıştıkları görülmekte. Yollara dizilmiş araçlar bomba yüklü araçlara karşı engel olarak kullanılmakta.

Ancak, görüntüde de görüldüğü gibi bombalı araç ‘engeli’ kolayca aşabiliyor.

0422h

Bombalı aracın kendisini patlatacağı son noktaya ulaşmasının ardından zırhlılar ve piyadeler bölgeden uzaklaşmaya çalışıyorlar.

0426h

(Filme göre) Bunun birkaç saniye ardından ise patlama gerçekleşiyor. Patlama şekline bakıldığında, yazının başında da belirttiğim gibi bombalı araçların hazırlanışındaki teknik göze çarpıyor. Buna göre; bomba yüklü parçalar belirli bir yönde araca dizilerek, patlamanın etkisi tek bir yöne kanalize ediliyor ve böylelikle patlama sonucu oluşan etki arttırılıyor.

Musul’un güneydoğusundaki el Selam hastanesine bombalı araç saldırısı düzenleyen bir savaşçı:

1211h

1502h

Geçtiğimiz haftalarda Irak güçlerinin kontrolüne geçen, Musul’un güneydoğusundaki el Selam hastanesi, bombalı araçlar ile düzenlenen saldırılar ve akabindeki taarruzlar sonucu bir süreliğine IŞİD’in kontrolüne geçmişti. Ancak şu günlerde hastane Irak güçlerinin kontrolünde.

​Özellikle de oldukça fazla zırhlı aracın kullanılamaz hale geldiği hastane bölgesinden bir görüntü:

1521h

El Selam hastanesine yönelik IŞİD’in düzenlediği bombalı araç ve taarruz saldırılarında Irak güçleri büyük kayıplar vermişti.

El Selam hastanesinin giriş kısmından bir görüntü:

1601h

Bombalı araç saldırısı düzenleyen bir diğer savaşçı:

2119h

2603h

Irak güçlerinin konuşlu olduğu iddia edilen bir yapı ve önündeki zırhlılar bu saldırıda hedef alınıyor.

2614h

Bomba yüklü araç kolaylıkla yapının yakınına kadar girebililiyor.

Patlama anı:

2615h

Başka bir bombalı araç saldırısı da Musul’un güneydoğusundaki İntisar mahallesinden.

Irak güçlerinin konuşlu olduğu yapı ve yapının önünde duran zırhlılar görülmekte:

2641h

Bombalı araç rahat bir şekilde görülen noktaya ulaşabiliyor. Aracın geldiğini fark eden Irak güçleri konuşlandıkları yapıya girmeye çalışıyorlar.

2649h

Tam bu sırada patlama gerçekleşiyor:

2650h

Buradaki bomba yüklü araç saldırısında, bomba yüklü araç ‘isabetli’ diyebileceğimiz bir şekilde hedef alınıyor:

2753h

Arkadaki yapıdan atılan RPG, bomba yüklü aracı durduramıyor ancak yavaşlatıyor:

2755h

2813h

Propaganda filmine göre aracın isabet alması ile hedef olarak belirlenen yere varması yaklaşık 18 saniye. (Bu sürenin daha fazla olması da muhtemel) Bu süre bile bir bombalı araç saldırısının tam anlamıyla amacına ulaşamaması için yeterli.

Patlama anı:

2814h

2832h

Propaganda filminin en enteresan sayılabilecek görüntülerinden. Musul’un doğusundaki Kokcali mahallesinde düzenlenen iki bomba yüklü araç saldırısına ait görüntüler. Saldırı geçtiğimiz haftalarda gerçekleşmişti.

Kokcali mahallesi, Musul operasyonu başladığında Irak güçlerinin kontrol altına aldığı, Musul merkezine bağlı ilk mahallelerdendi. Mahallenin tamamı Irak güçlerinin kontrolünde.

Görüntüde iki bomba yüklü araç konvoy şeklinde ilerliyor. Karşılarına çıkan Irak güçlerine ait araçlar bir müdahale de bulunamıyorlar.

2839h

Bomba yüklü araçlar mahallenin ara sokaklarında, ana yola doğru ilerliyorlar.

2858h

Bomba yüklü araçlar ana yola çıktıklarında tekrar Irak güçlerine ait bir zırhlı ile karşılaşıyorlar. Ancak haliyle müdahale edilemiyor. Irak güçlerine ait zırhlıdan bir kişinin indiği görülüyor.

2906h

Birinci bombalı araç hedef olarak belirlediği yere doğru ilerliyor.

2910h

Propaganda filminin bu kısımlarında bazı kesintiler olduğu için bomba yüklü aracın ne kadar bir süre sonra hedefine ulaştığını söylemek güç. Ancak direkt olarak ulaşamadığı kesin.

Patlama anı:

291005h

2936h

Propaganda filmindeki sıralamaya göre birinci bombalı araç saldırısı gerçekleştikten sonra ikinci bombalı araçta Irak güçlerini hedef almak için ilerliyor.

İkinci bomba yüklü aracın da patlama anı:

2938h

Propaganda filminde bölgede yaşanan irili-ufaklı çatışmalara da yüzeysel olarak yer verilmiş.

Burada da muhtemelen atış yapmaktan yorulmuş bir el ve PK makineli tüfeği (Bixi):

3120h

3329h

Filmin bu dakikalarında belli bir süre savaşçıların görsellerine yer verilmiş.

3420h

Bir diğer bombalı araç saldırısında dikkati çeken, yolları kapatmak için kullanılan araçların fazlalığı. Ancak bunlara rağmen bomba yüklü araç Irak güçlerine ait zırhlıların yanına kadar ulaşabiliyor.

3428h

Bombalı araç, yolu üzerindeki bir engeli kolayca aşabiliyor.

3431h" />

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.