Taliban'dan Kandahar raporu: 'Ne Rusya'dan ne de Pakistan'dan yardım alıyoruz'

Taliban'dan Kandahar raporu: 'Ne Rusya'dan ne de Pakistan'dan yardım alıyoruz'

Taliban ülkenin güneyindeki Kandahar ilinde düzenlediği saldırılar ve kontrol altına aldığı bölgeler ile ilgili bir video yayınladı.

Kadraj | Mepa News

Afganistan'da ABD destekli Kabil hükümeti güçlerine karşı ile ülkenin birçok noktasında saldırılar düzenleyen Taliban güçleri, ülkedeki kontrol alanını da geçtiğimiz dönemlere oranla genişletmiş durumda.

Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayeti ile ilgili yeni bir video yayınlayan Taliban, farklı ilçelerde Kabil hükümeti güçlerine karşı düzenlediği saldırılar ile ilgili ayrıntıları paylaştı. 

Yayınlanan videonun giriş kısmında vilayetin kuzeyinde yer alan Hakriz ilçesinde düzenlenen saldırılara ilişkin ayrıntılar aktarılmakta.

Hakriz ilçesine bağlı Karzali bölgesinde hükümet güçlerinin askeri merkezine yönelik düzenlenen saldırı ile ilgili ayrıntıların aktarıldığı kısımda, saldırıda Kabil hükümeti güçlerinden 70 kişinin öldürüldüğü 6 askerin ise canlı olarak yakalandığı ifade edilmekte.

Ayrıca saldırıda askeri merkezin Taliban güçleri tarafından kontrol altına alındığı belirtilmekte.





Askeri merkezdeki 5 Hummer ve 2 Ranger aracının çatışmalar sırasında tahrip olduğunun belirtildiği videoda, Taliban'ın 1 Hummer ve 2 Ranger aracı ele geçirdiği ifade edilmiş.




Ülkenin güneyinde stratejik öneme sahip Kandahar vilayetine bağlı Hakriz ilçesinin Karzali bölgesindeki askeri merkeze Taliban güçlerince düzenlenen saldırıda ele geçirilen silah ve mühimmatlar da Taliban kaynakları tarafından servis edilen videoda sergileniyor. 

Çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiği bilgisinin aktarıldığı videoda ayrıntılı görseller ve bilgiler paylaşılmış. Kabil hükümeti güçlerinden ele geçirilen silah ve mühimmatların cinsi ve adedi konusunda açıklamaların da yer aldığı kısımda, Taliban'ın Kandahar vilayet meclisi üyelerinden "Hafız Seyid Muhammed Sahib" isimli Taliban yöneticisi açıklamalarda bulunuyor.






Taliban'ın Hakriz ilçesinde düzenlediği saldırıda ele geçirilen silah ve mühimmatlar ile ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekiyor. Bölgedeki Taliban yöneticisinin açıklamalarına göre saldırıda ele geçirilen ABD menşeli M-16 tipi piyade tüfeklerinin sayısı 30-40 arasında. 

Çeşitli çaplarda havan silahlarının da ele geçirildiğini açıklayan Taliban, bu silahlara ait çok sayıda mühimmatı da videoda sergiledi.





Videonun ilerleyen kısımlarında Taliban'ın Hakriz ilçesinde askeri merkeze yönelik düzenlediği saldırıda çatışma esnasında teslim olan Kabil hükümeti güçleri ile soru-cevap bölümü yer alıyor. 

Hükümet askerlerine yöneltilen sorular; nereli oldukları, nerede görev yaptıkları, nasıl teslim oldukları ve Taliban'ın kendilerine nasıl muamele ettiği yönünde. Taliban'ın elindeki askerler sorulara gayet sakin cevaplar veriyorlar.



Çatışmalar esnasında teslim olan hükümet güçlerinden 2'si Badahşan, 1'i Nuristan 1'i Host vilayetinden olduğunu ifade ediyor. Taliban tarafından 6 askerin esir alındığının ifade edildiği videoda 5 askerin görüntüsüne yer verilmiş.

Taliban'a teslim olan ve isminin Paçavali olduğunu söyleyen asker, kendisine nasıl muamele görüldüğünün sorulması üzerine, "Taliban'ın kendilerine gösterdiği ilgi ve muameleyi abisinden ve babasından görmediğini" ileri sürüyor.


Aynı asker çatışmaların başladığı sırada Taliban'a teslim oluşunu ise şu kelimeler ile anlatıyor: "Çatışmalar başladığında başka çarem yoktu. Önce Allah'a sonra mücahitlere teslim oldum"


Taliban'ın Hakriz ilçesinde esir aldığı Kabil hükümeti güçlerinin sadece ayaklarının bağlı olması da dikkati çeken bir diğer ayrıntı. Askerlerin hiç birinin eli bağlı değil.

Şavalikot İlçesi

Taliban'ın aynı videoda yer verdiği diğer görüntülerde Kandahar vilayetinin Şavalikot ilçesinde Kabil hükümeti güçlerine yönelik düzenlenen saldırılarda yer almakta. Şavalikot ilçesine bağlı Çınar bölgesinde düzenlenen saldırılarda bölgenin hükümet güçlerinden tamamen geri alındığının ifade edildiği videoda, ele geçirilen askeri kontrol noktalarının görüntülerinin yanında tahrip edilen askeri araçlara ait resimler de paylaşılmış.



Şavalikot ilçesi, Çınar bölgesindeki Kabil hükümeti güçlerine bağlı yerel polislerin konuşlu olduğu askeri noktaların Taliban kontrolüne geçtiğinin ifade edildiği videoda, bölgede yaşanan çatışmalarda tahrip edilen hükümet güçlerine ait araçlara da yer verilmiş.



Taliban tarafından yayınlanan filmde, kontrol altına alınan askeri noktaların görüntüleri içeriden ve dışarıdan olmak üzere ayrıntılı bir şekilde paylaşılmakta.


Kandahar vilayetine bağlı Şavalikot ilçesinin Çınar bölgesinde Kabil hükümeti güçlerine bağlı, Taliban tarafından "Arbaki" olarak isimlendirilen yerel polis güçlerinden esir alınanların görüntülerinin yer aldığı ilerleyen kısımlarda, esir polislere kim ve nereli oldukları yönünde sorular yönelitiliyor.


"Kimseden silah yardımı almıyoruz"

Videonun ilerleyen kısımlarında Kandahar vilayetinde Taliban tarafından gerçekleştirilen saldırılarda ele geçirilen silahların sergilendiği görülmekte. Silahların önünde açıklamalarda bulunan Taliban'dan bir kişi, yerli ve yabancı medyada Taliban'ın başka devletlerden silah yardımı aldığına dair çıkan haberleri yalanlarken, Taliban'ın ne Rusya'dan ne Pakistan'dan ne de İran'dan silah yardımı almadığını söylüyor.



Açıklamalarda, arka plandaki silahların son birkaç gün içinde Taliban'ın Kandahar vilayetinde düzenlediği saldırılarda ele geçirildiği ifade edilirken, silahların tümünün sergilenemediği, çatışmalarda bu silahlardan çok daha fazlasının Taliban'ın eline geçtiği ifade ediliyor. 



Videonun devamında Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayetindeki Taliban birliklerinin genel sorumlusu olduğu ifade edilen kişi, bölgedeki son durum ve saldırılar ile ilgili değerlendirmelerde bulunuyor.


İsminin "İbrahim Sahib" olduğu belirtilen Taliban yöneticisi, Taliban içindeki diğer askeri yetkililerde yapılan planlar çerçevesinde Kandahar ilindeki 4 ilçede Kabil hükümeti güçlerine karşı saldırıların başlatıldığını ifade ediyor.

Düzenlenen askeri operasyonların hükümet güçleri üzerinde oldukça etkili olduğunu ifade eden İbrahim Sahib, "düşmanın hareketlerinin uzunca bir süre gözetlenmesinin ardından istenilen bölgeye askeri operasyon gerçekleştirebilme potansiyeline sahip olduklarını" belirtiyor.

"Teslim olanlara 'eman' veriyoruz" 

Teslim olan hükümet güçlerinin ne olacağı ile ilgili soruya cevap veren İbrahim Sahib, bu askerlere canlarına zarar gelmeyeceği yönünde teminat verildiğini belirtirken, Kabil hükümeti saflarında savaşan güvenlik güçlerine de teslim olmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

İbrahim Sahib, Taliban'ın verdiği söze sadık olduğunu ifade ederken, teslim olan kim olursa teminat altında olacağını, kendisine bir zarar gelmeden serbest bırakılacağını ifade ediyor.

"Anne babalarına hizmet etsinler"

Kabil hükümeti güvenlik güçlerinden teslim olanlara bir daha hükümet saflarında yer almamaları gerektiğinin anlatıldığını ifade eden Sahib, "bu kişilere savaşmak yerine gidip anne babalarına hizmet etmeleri gerektiğini telkin ediyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Sonuç olarak;

Hem Taliban hem de Kabil hükümeti için sembolik bir öneme sahip Kandahar vilayetinde çatışmaların daha şiddetli bir evreye girdiğini söylemek mümkün. Özellikle son lider değişiminden sonra Taliban'ın ülke genelinde düzenlediği saldırılardaki strateji değişimi göze çarpıyor. Taliban güçlerinin son düzenlediği saldırılarda büyük askeri merkezleri hedef almaya başladığı gözleniyor.

Geçtiğimiz dönemlerde küçük askeri kontrol noktalarını hedef olarak seçen Taliban, yeni dönemde daha büyük askeri kamplar ve karargah olarak isimlendirilen askeri merkezleri hedef almaya başladı. Bu strateji hem Taliban'ın kontrol alanını genişletirken hem de ele geçirdiği silah ve mühimmat sayesinde saldırı potansiyelini bir çizgi daha yukarı taşımaktadır.

Bu analiz Halid Abdurrahman tarafından Mepa News okurları için kaleme alındı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.