Dünyada en yüksek cinayet oranlarına sahip ülkeler

Dünyada en yüksek cinayet oranlarına sahip ülkeler

Kitlesel silahlı saldırılar ile gündeme gelen ABD, cinayet oranlarında kaçıncı sırada? Cinayet oranları ve silahlanma arasında paralellik kurulabilir mi?

ABD'de meydana gelen kitlesel silahlı saldırılar; dikkatleri silahlı şiddet sorununa çekmeye devam ediyor. Fakat ABD, dünyanın geri kalanıyla kıyaslandığında, yıllık cinayet oranlarında ilk 100'e dahi giremiyor.

İnteraktif haritaya ulaşmak için tıklayınız.

Üstteki interaktif haritaya bakıldığında, en yüksek cinayet oranlarına sahip ülkelerin çoğunun Afrikave Latin Amerika'da yer aldığı görülüyor. Cinayet oranları, 100 bin kişi başına düşen cinayet sayısı ile hesaplanıyor. İlk 20 ülke aşağıda görülebilir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nden edinilen bilgiye göre, ABD, 218 ülke arasında 107'nci sırada. 

ABD'de bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması meselesi, Orlando saldırısı ile yeniden gündeme oturmuş vaziyette. Bireysel silahlanmaya karşı daha sıkı bir denetim yapılmasının ABD'deki cinayet oranlarını düşüreceği konusu tartışılıyor. 

2013 yılında hazırlanan Küresel Cinayet Raporu, "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2012 yılında işlenen cinayetlerde en yaygın olarak kullanılan silahın ateşli silahlar olduğunu tespit ettiğini" bildirmişti. Rapordaki verilere göre, ABD dahil Amerika kıtasında işlenen cinayetlerde ateşli silahların sahip olduğu büyük paya rağmen rağmen, Doğu Avrupa ve Güney Afrika gibi daha yüksek cinayet oranına sahip bazı bölgelerde ateşli silahlarla işlenen cinayetlerin oranı oldukça düşük. Benzer şekilde, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika gibi bazı bölgelerde de oldukça düşük olan cinayet oranlarında ateşli silahlarla işlenen cinayetlerin payı yüksek. Raporda, bunun "cinayet oranlarını etkileyen faktörlerin karmaşık bir yapıda olduğu ve cinayetin işlendiği aletin cinayet oranlarını etkileyen birçok faktörden yalnızca bir tanesi olduğunu doğruladığı" sonucuna varılıyor.

Orta Amerika'daki Honduras, El Salvador ve Guatemala gibi birkaç ülke; dünyada işlenen cinayetlerin oranlarına yer verilen listede en üst sırada. Buralarda ağırlaşan şiddet ortamı insanları evlerini terk etmeye zorladı. Bu insanların birçoğu şimdi yasadışı göçmen olarak ABD'de bulunuyor.

Çocuklarının çeteler tarafından kullanılmasını ve silah altına alınmasını istemeyen aileler sahip oldukları her şeyi toplayıp, insan kaçakçılarına yüklü miktarda paralar ödeyerek ABD'ye gidiyor. Bazıları, çocuklarını tek başlarına ABD'ye göndermeyi seçiyor. Şiddet öyle bir boyuta vardı ki El Salvador'da bir kasabada, tabut üretim işinde patlama seviyesinde bir artış yaşandı.

Sayıları göz önüne alarak inceleyecek olursak... 2014 yılında Honduras'ta 100 bin kişi başına düşen 17.4 trafik kazası kaynaklı ölüm varken, cinayete kurban gidenlerin sayısı 74.6, yani 4 kat daha fazla. Yerel bir haber sitesinin bildirdiğine göre; El Salvador'da 2015 yılında 6640 cinayet işlenirken; Paris, Brüksel ve Orlando'da meydana gelen kitlesel silahlı saldırılar toplam 211 cana mal oldu.

Bu gibi şiddet olaylarında en çok can kaybı genç nüfustan... Rapora göre 15-29 ve 30-44 yaş grupları, cinayetlerde genel ortalamayı teşkil ediyor. Fakat Orta ve Güney Amerika'da 15-29 yaş arası erkek kurbanların oranı küresel ortalamadan dört kat daha fazla. Büyük olasılıkla bunun nedeni çete bağlantılı cinayetlerin yüksek seviyelerde seyretmesi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.