ABD'nin Pakistan Saldırılarının Analizi

ABD'nin Pakistan Saldırılarının Analizi

2004 ile 2016 yılları arasında Pakistan’da ABD’nin gerçekleştirdiği hava saldırıları hangi bölgelerde yoğunlaştı, kimleri hedef aldı ve sonuçları ne oldu?

2004 yılından günümüze ABD, Pakistan’ın merkezi yönetimden izole olan Kuzey Veziristan bölgesinde üslenmiş olan El-Kaide ve Taliban liderlerini öldürmek üzere yürüttüğü gizli bir programın varlığı bölgeyi takip eden herkesin malumudur. 

Aşağıdaki tablolar 1) Yıllara göre Pakistan’da gerçekleşen ABD hava saldırılarının sayıları. 2) Sivil ve Taliban kayıpları karşılaştırması. 3)  Yıllara göre kabile bölgelerinde gerçekleştirilen hava saldırılarının istatistiği. 4) Toplam olarak saldırıların kabile bölgelerine göre dağılımı. 5) Saldırıların zaman içerisinde bölgelere göre dağılımı. 6) Toplamda gerçekleşen saldırıların bölgelere göre dağılımı 7) Taliban komutanlarınca kontrol edilen bölgelerde öldürülen önemli hedeflerin sayısı 

Bilgiler Pakistan medyasında (Daily Times, Dawn, Geo News, The News ve diğerleri) yer alan haberlerden ve ana akım medya ajanslarından (AFP ve Reuters gibi…) derlenmiştir. Hava saldırılarında gerçekleşen kesin ölüm ve yaralanma sayısını vermek mümkün olmamakla beraber burada kaydı olan bilgiler, “The Long War Journal” sitesinin bölgedeki muhabirlerinin de kontrolleri ile kayda alınmıştır.  

Yıllara göre Pakistan’da gerçekleşen ABD hava saldırılarının sayıları

ABD’nin Pakistan’daki saldırılarında, Temmuz 2008’de sıçrama yaşandı ve düzenli olarak bu saldırılara devam edildi. 2004’ten bu güne kadar 391 saldırı gerçekleşirken; bunların 380 tanesi Temmuz 2008’den sonra vukubulmuşlardır. 

Saldırılarda sivil ve Taliban kayıpları karşılaştırması

2006 yılından günümüze kadar gerçekleşen saldırılarda 2,797 Taliban, El-Kaide ve bağlantılı aşırı yanlısı grupların lideri ile 158 sivilin öldürülmüş olduğu varsayılmaktadır. Bu tablo 2004 ile 2005 yıllarını içermemektedir. 

Yıllara göre kabile bölgelerinde gerçekleştirilen hava saldırılarının istatistiği

Geçtiğimiz 6 yılda saldırılar iki bölgede yoğunlaşmıştır: Kuzey ve Güney Veziristan bölgeleri. Geçtiğimiz iki yılda saldırıların gerçekleştiği bölgelerde önemli bir değişiklik görülmektedir. 2009 yılında saldırıların %51’i Güney Veziristan bölgesinde ve %44’ü Kuzey Veziristan bölgesinde gerçekleşmiştir. 2010 yılında ise dağılım %89 Kuzey Veziristan, %6 Güney Veziristan olarak değişmiştir. 

Toplam olarak saldırıların kabile bölgelerine göre dağılımı

Saldırıların başladığı 2004 yılından bugüne kadar 391 operasyonun %72’sinde Kuzey Veziristan’da bulunan hedefler vurulurken; %23’ünde Güney Veziristan’da bulunan hedeflere saldırılmıştır.  

Saldırıların zaman içerisinde Taliban/El Kaide gruplarının bölgelerine göre dağılımı


Saldırıların kahir ekseriyeti, 4 ana Taliban destekçisi aşiretin yönetiminde bulunan bölgelere gerçekleştirilmiştir. Bunlar; Mesud, Molla Nazir, Hafız Gül Bahadır ve Hakkani aşiretleridir. 

Saldırıların çeşitli Taliban/El Kaide grupları arasındaki dağılımı


Molla Nezir ve Veliur Rahman aşiretleri Güney Veziristan’da yaşamaktadır. Hakkani, Hafız Gül Bahadır ve Ebu Keşha El Iraki Kuzey Veziristan’da yer almaktadır. (Hakimullah Mesud Arakzay’da, Fakir Muhammed Bacur’da ) Gülbeddin Hikmetyar tarafından idare edilen Güney Veziristan’daki 2 üs de vurulan yerler arasındadır. Ayrıca 10 saldrının hangi kabile bölgesinde gerçekleştiği verilen raporlarda yer almamıştır.  

Taliban komutanlarınca kontrol edilen bölgelerde öldürülen önemli hedeflerin sayısı


Pakistan devleti ABD hava saldırısında öldürülen Nezir, Hakkani, Bahadır ve Hikmetyar’ı kendisine karşı saldırı gerçekleştirmediği için “iyi Taliban” olarak görmektedir. Tüm bu Taliban fraksiyonları El-Kaide ve birçok terör örgütüne yardım ve yataklık yapmaktadır. 

2004 ile 2016 yılları arasında Pakistan’da ABD’nin gerçekleştirdiği hava saldırılarının çetelesi, Bill Roggio (Charting the data for US airstrikes in Pakistan, 2004 – 2016)

Tercüme: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.