Taliban'ın 'Kahramanlar Kervanı' filmi: ABD ve müttefikleri EYP'ler karşısında çaresiz

Taliban'ın 'Kahramanlar Kervanı' filmi: ABD ve müttefikleri EYP'ler karşısında çaresiz

Taliban kaynakları tarafından İngilizce olarak yayınlanan 'Kahramanlar Kervanı' isimli filmini inceliyoruz.

Kadraj | Mepa News

Yıllardır Taliban tarafından düzenli olarak servis edilen "Gaziyano Kervan" (Kahramanlar Kervanı) isimli filmin 13'üncü bölümü geçtiğimi gün yayınlandı. Taliban'a bağlı 'Menba El Cihad' isimli medya organı tarafından hazırlanan film yaklaşık olarak 1 saat 12 dakika.


Filmde diğer serilerde olduğu gibi Afganistan'ın farklı bölgelerinde Taliban güçleri tarafından düzenlenen saldırılara yer veriliyor. 

Taliban kaynakları tarafından yayınlanan filmin giriş kısmında pusu saldırılarına yönelik detaylı bilgiler paylaşılıyor. 


Taliban'ın askeri yöneticilerinden olduğu düşünülen bir kişi pusu saldırıları ile ilgili sorulara teknik cevaplar veriyor.


Pusu saldırıları ile ilgili teknik birkaç ayrıntıyı anlaran Taliban komutanının konuşmasından sonra ülkede Kabil hükümeti güçlerine yönelik bu tarzda düzenlenen saldırılara ait görüntülere yer veriliyor.



Kabil hükümeti güçleri ve yabancı güçlere yönelik düzenlenen pusu saldırılarında genellikle bu güçlere ikmal malzemesi taşıyan araçlar hedef alınmakta. Taliban tarafından düzenlenen bu pusu saldırısında da yerli ve yabancı güçlere yakıt taşıyan tankerlerin ve bu tankerlerin güvenliğini sağlayan askeri araçların hedef alındığı görülüyor.


Mayınlı saldırılar

Afganistan'daki yerli ve yabancı güçlerin en fazla çekindiği saldırı şekli olan el yapımı paylayıcı (EYP) saldırıları aynı zamanda Taliban tarafından en fazla tercih edilen saldırı şeklidir.

Patlayıcının üretimi ve geliştirilmesi gibi konularda kendisini zaman içinde oldukça fazla geliştiren Taliban, bu saldırı yöntemini ülkede oldukça etkin olarak kullanmaktadır.

Ülkedeki güvenlik güçlerinin genel olarak toplu hareket etmesi, Taliban'ın bu saldırı şeklini sahada daha aktif olarak kullanmasını sağlamıştır. Yollar ve askeri araçların güzergahları üzerine yerleştirilen patlayıcılar yine bu araçların geçişi sırasında farklı teknikler kullanılarak infilak ettirilmektedirler.

Aşağıdaki görüntülerde Meydan Vardak ilinde Kabil güçlerine ait bir Humvee'nin Taliban'ın daha önceden yol kenarına yerleştirdiği EYP ile nasıl hedef alındığı görülmektedir. İnfilak eden patlayıcı askeri aracın neredeyse yarısını yok ediyor.




Saldırının ardından olay yerine gelen Kabil hükümeti güçleri etrafa ateş açıp, kendileri için güvenliğin sağlandığından emin olduktan sonra patlamanın etkisiyle etrafa saçılan ceset parçalarını topluyorlar. 

Bu işlemin ardından da kendi imkanlarıyla patlamada hedef alınan aracın enkazını olay yerinden kaldırıyorlar. ABD güçlerinin bu tarz saldırılarda aracın enkazını bölgeden çıkarmak için özel araçları bulunmakta. Ancak yerel güçler bunu kendi imkanları ile sağlıyorlar.






Gerçekleştirilen saldırının video görüntüsü:


Videonun devamında ülkenin doğusundaki Paktika ilinden olduğu belirtilen görüntüde Kabil hükümetine bağlı güçleri taşıyan Ranger marka araç kadraja giriyor. Araç kısa bir süre daha ilerledikten sonra Taliban savaşçıları tarafından daha önceden yola yerleştirilen patlayıcı infilak ediyor.



Yola yerleştirilen patlayıcının infilak etmesiyle Ranger marka araç neredeyse tamamen yok oluyor. 


Görüntülerin devamında Kabil hükümeti güçlerine ait bir askeri konvoy ülkenin doğusundaki Paktiya iline bağlı Ahmed Hel bölgesinde ilerliyor. Taliban tarafından daha önce yola yerleştirilmiş olan patlayıcı araçların geçişi sırasında patlatılıyor. 

Ancak burada dikkat edilen nokta, Taliban'ın uygun hedefi seçmesi. Bu da patlayıcının uzaktan infilak ettirilmiş olma ihtimalini güçlendiriyor. Bölgede ilerleyen askeri konvoydaki en dayanıksız araç hedef olarak seçiliyor. 

Konvoydaki Humvee araçlara göre oldukça dayanıksız olan Ranger marka araç geçiş sırasında hedef alınıyor. 


Humvee'lerin geçişinin ardından Ranger marka araç el yapımı patlayıcının gömülü olduğu yere geldiğinde patlayıcı infilak ettiriliyor. 



Tıpkı diğer patlamada olduğu gibi bu Ranger aracın da patlamanın etkisiyle neredeyse tamamen yok olduğu gözlemleniyor. Daha sonra araca ait parçalar ve güvenlik güçlerine ait cesetler diğer güvenlik güçleri tarafından bölgeden toplanıyor.

Gerçekleştirilen saldırının video görüntüsü:


Videonun ilerleyen kısımlarında başkent Kabil'in Sarobi ilçesinde hükümet güçlerine yönelik düzenlenen bir EYP saldırısına yer verilmiş. Taliban güçleri başkent Kabil'de bomba yüklü araç saldırıları gerçekleştiriyor olsa da Kabil kırsalında bu tarz EYP saldırıları yakın bir dönemde artış gösterdi. 

Saldırıya ait görüntülerde Taliban'ın daha önceden yola yerleştirdiği patlayıcı yerel güçleri taşıyan bir Humvee'nin geçişi sırasında infilak ediyor. Hedef alınan aracın bir Humvee olması ve EYP'de kullanılan patlayıcı miktarı sebebiyle Taliban tarafından istenilen sonuç tam olarak alınamasa da hükümet güçlerinin saflarında ölü ve yaralıların olduğunu söylemek mümkün.





Gerçekleştirilen saldırının video görüntüsü: 


Vardak ilinde gerçekelştirilen bir diğer EYP saldırısında da hükümet güçlerine ait askeri konvoydaki bir Humvee hedef alınıyor. Patlayıcının miktarı ve infilak ettirildiği pozisyon itibarıyla saldırıdan tam olarak Taliban'ın istediği sonucun alındığı görülmekte. 

Patlamanın şiddetiyle Humvee'nin tam olarak ortadan ikiye bölündüğünü söylemek mümkün.






Gerçekleştirilen saldırının video görüntüsü:


Bombalı araç saldırıları

Taliban'ın medya organlarından "Menba El Cihad" tarafından yayınlanan videonun son kısımlarında ülkede gerçekleştirilen bomba yüklü araç saldırılarına yer verilmiş.

Videoda yer alan ilk bomba yüklü araç saldırısında Kabil hükümeti güçlerinin Logar ilindeki merkezine düzenlenen saldırı yer alıyor. Hükümet güçlerinin konuşlu bulunduğu merkeze giriş yapan bomba yüklü aracın kısa bir süre sonra infilak ettiği görülüyor.



Üç bomba yüklü araç saldırısına ait görüntülerinin de yer aldığı film, Hakkani grubunun lideri Siraceddin Hakkani'nin bir ses kaydı ile son buluyor. 


Sonuç olarak, Taliban kaynakları tarafından yayınlanan her yeni video da yapılanmanın saldırı kapasitesini daha da arttırdığı, daha sofistike saldırılar düzenleme kabiliyetine sahip olduğu gözlemlenmekte.

Özellikle son dönemde el yapımı patlayıcılar konusunda kendisini geliştiren Taliban güçlerinin, savaş sahasında kazandığı üstünlüğün ipuçları gözler önüne seriliyor.

EYP saldırılarına karşı çözüm arayışları

Afganistan'da yerli ve yabancı güçlerin Taliban'ın düzenlediği el yapımı patlayıcı saldırılarında uğradığı zayiat uluslararası araştırma kuruluşlarının raporlarında da yer almaktadır. 

ABD ve diğer yabancı güçler EYP saldırılarını engellemeye yönelik çözümü karada daha az hareket etmekte görmüşlerdir. Son dönemlerde Taliban'ın artan EYP saldırıları yüzünden Kabil hükümeti güçleri de belli noktalara yönelik havadan ikmal hattı oluşturmuştur. 

Afganistan'da Kabil hükümeti güçlerinin kontrolünde olan bölgelerin bazılarına EYP'ler yüzünden karadan ulaşım sağlanamamaktadır. Bu da EYP ile düzenlenen saldırıların öneminin ne boyutta olduğunu göstermektedir.

Taliban'ın Afganistan'da düzenlediği el yapımı patlayıcı saldırılarına ait görüntülerin fazlaca yayınlandığı görülen filmde, patlayıcı miktarına göre daha etkili sonuçların alındığı görülmektedir. 

EYP saldırıları çok fazla ayrıntıyı ihtiva ettiğinden, bu yazıda sadece yüzeysel olarak okuyucunun anlayabileceği kadarıyla yetinilmiştir. 

Bu analiz Halid Abdurrahman tarafından Mepa News okurları için kaleme alındı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.