Abdurrahman Al Sumait

Abdurrahman Al Sumait

"Ben, dünya hayatının süsünü tercih ederek gerçek lezzetten uzak kalan Müslüman kardeşlerimize acıyorum.”

Abdurrahman Al Sumait, Kuveytli doktor.  Dünyanın en fakir bölgelerinde yardım çalışmaları yürüten Al Sumait, kendisini, vaktini, çalışmalarını ve mal varlığını 30 yıl boyunca Afrika kıtasında yardım çalışmaları ile İslami davete ayırdı. Afrika kıtası halklarının ihtiyaçlarına karşılık verme noktasında bir gelenek inşa etmeyi başaran Al Sumait, söz konusu halkları değiştiren çeşitli projelerle bu geleneğin sağlamlaşmasına önayak oldu.

Doğumu ve Yetişmesi

15 Ekim 1947’de Kuveyt’te dünyaya gelen Abdurrahman Al Sumait’in küçük yaşta okumaya fazlasıyla önem gösteren mütedeyyin bir çocuk olması, onu yaşıtlarından ayrıcalıklı kıldığı gibi daha bilinçli olmasını sağlamış; ayrıca küçük yaşta izcilik kulübüne üye olarak zorluklara tahammül etme, hayatın sıkıntılarına sabretme gücünü tecrübe etmişti.

Al Sumait’in yardım faaliyetlerine olan sevgisi, köklerini çocukluğunda bulur. Nitekim lise çağlarında arkadaşlarıyla beraber harçlıklarını biriktirerek bir araba alıp, bu arabayı, hiçbir karşılık beklemeden sıradan işçileri işyerlerine veya evlerine götürmeye tahsis etmeleri, Arap dünyasında sık sık örnek gösterilen bir anıdır.

Eğitimi

İlk eğitimini Kuveyt okullarından alan Al Sumait, lise diplomasını aldıktan sonra Bağdat Üniversitesi’nde Cerrahi Tıp Fakültesi okumak için Irak’a geçti. 1972 yılında lisansını tamamladıktan sonra 1974 yılında Liverpool Üniversitesi’nde Tropikal Tıp hastalıkları diploması aldı.

1974-78 yılları arasında Kanada’nın Montreal şehrinde bulunan McGill Üniversitesi’nde önce İç Hastalıkları (Dahiliye) ana bilim dalında, sonra Sindirim Sistemi bilim dalında ihtisas yaptı. Ardından Tıp eğitimine İngiltere’de devam eden Al Sumait, 1979-80 yıllarında Londra Üniversitesi’nde karaciğer kanseriyle ilgili bazı araştırmalar hazırladı.

Görev ve Sorumlulukları

Abdurrahman Al Sumait, ilk olarak 1974-78 yıllarında Kanada Montreal hastanesinde pratisyen hekim olarak göreve başladı. 1979-80 yıllarında ise Londra’daki King’s College hastanesinde uzman doktor olarak görevine devam ettikten sonra 1980-83 yıllarında Kuveyt’teki As Sabah hastanesinde sindirim sistemi hastalıkları bölümünde uzman doktor olarak çalıştı.

Kâr amacı gütmeyen insani yardım kurumlarında birçok görev ve sorumluluk üstlenen Al Sumait, 1981 yılında ‘Afrika Müslümanları Derneği’nin genel sekreterliğinde görev yapmış, 1999 yılında derneğin adı “Doğrudan Yardım” olarak değiştikten sonra başkanlığa getirilmiştir.

İslam Dünyası Yardım Heyeti, İslam Dünyası Yardım ve Davet Meclisi, Necat Yardım Derneği, Kuveyt Kızılay Derneği gibi kurumların kurucu üyesi olan Al Sumait, aynı zamanda Kevser dergisine başyazarlık yapmıştır.

Yine Sudan İslami Davet Teşkilatı Sekreterlik Meclisi ile Yemen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sekreterler Meclisi’nde üyelik görevi yürüten Al Sumait, Zanzibar Eğitim Fakültesi idari meclis başkanlığı, Kenya İslami İlimler ve Şeriat Fakültesi idari meclis başkanlığı ve Yardım Çalışmaları Araştırma Merkezi başkanlığı yapmıştır.

Neden Afrika?

Abdurrahman Al Sumait, Afrika’ya ve halkına çok fazla önem veriyordu. Bunun sebebi, Afrika’da yaşayan milyonlarca Müslümanın hurafe ve hikâyelerin dışında İslam hakkında hiçbir bilgiye sahip olmaması ve aynı zamanda Hıristiyanlaşmaya müsait olmasına dönüyor.

Nitekim Tanzanya, Malavi, Madagaskar, Güney Sudan, Kenya, Nijer ve diğer Afrika ülkelerinde on binlerce kişi, anne ve babaları Müslüman olmasına rağmen bu bilgisizliğin doğal sonucu olarak Hıristiyanlığı tercih ettiği bilinmektedir.

Misyoner çalışmaları istatistik uzmanı Amerikalı David Bart’ın “Misyonerlik çalışmaları yürüten heyet ve derneklerde yardım gönüllülerin sayısı 51 milyonu aşmaktadır. Dünya Hıristiyan gruplarının sayısı ise 35 bindir. Bu alanda çalışma yürüten yardım gönüllüleri, misyonerlik yapan heyet ve derneklerin çalışmalarını izlemek için 365 bin bilgisayara sahip” sözleri, Abdurrahman Al Sumait’in özellikle dikkat çektiği noktalardır.

David Bart’ın sözlerinin devamı ise şöyle: “Bu kimseler, yardım kolileri ile kitap taşıyan 360 adet uçağı ihtiva eden hava filosuna sahip. Saat başı uçaklar 4 dakika aralıklarla dünyanın birçok köşesine uçuş yapıyor. Her gün yayın yapan televizyon ve radyo kanallarının sayısı 4050. Yıllık toplanan para, 300 milyar dolar. Bu paranın çoğu Afrika’da kullanılıyor.”

Abdurrahman Al Sumait, Afrika’da yaptığı çalışmalarında karşılaştığı sorunların fakirlik ve vahşi ormanlardan ziyade misyonerlik çalışmalarını olduğunu belirterek “misyonerlik bölgede efendiliğini korumaktadır” ifadelerini kullanır.

Kanaatleri

Al Sumait, Arap zenginlerinin zekât mallarının 250 milyon Müslümanın ihtiyacını karşılayacağına inanıyor. Bu zenginlerin zekât mallarını çıkarttığı takdirde 56.875 milyar dolar gibi bir paranın ortaya çıkacağını belirten Al Sumait, “Dünyanın tamamında Müslüman fakirlerin sayısını 250 milyon olarak varsayarsak her fakire bu meblağdan 227 dolar pay düşer. Bu ise fakir kimseye gelir imkânı kılacak bir işe başlaması için yeterlidir.” ifadelerini kullanıyor.

Afrika kıtasında uzun yıllar boyunca yaptığı insani yardım çalışmalarında Al Sumait,  hiçbir zaman Müslüman ve Müslüman olmayan ayrımına gitmedi, Müslümana destek olurken Müslüman olmayanı bu yardımdan mahrum bırakmadı. Aksine tamamını eşit görerek “insan haklarında” hepsinin ortak olduğuna inandı.

Al Sumait’in kurucusu olduğu Doğrudan Yardım Derneği, Afrika’da faaliyet yürüten insani yardım kuruluşlarının en büyüğü olarak kabul edilmektedir. Derneğe ait eğitim kurumlarında yarım milyondan fazla öğrenci okumaktadır. En az 4 üniversiteye sahip olan derneğin bünyesinde birçok radyo ve yayınevi faaliyet göstermektedir. 8600 kuyu projesini hayata geçirdiği gibi 4000’den fazla davetçi ve öğretmen yetiştirmiştir.

Kuveyt gazetesiyle yaptığı röportajında Al Sumait şunlara dikkat çekmektedir: “Fakirlere nakit para vermemiz nadir bir durumdur. Bakkal açılması, terzilik veya balık çiftliği gibi küçük projeler sunuyoruz ihtiyaç sahiplerine. Bu küçük projelerimiz insanlara gelir sağladığı gibi fakirlikten kurtulma imkânı sağlıyor. Daha önemlisi bu çalışmalarımız genelde insanlarda etki bırakarak İslam dinini kabul etmeye itiyor.

Ömrümün büyük bir bölümünü bu yolda tükettiğimi için hiçbir zaman pişman olmadım. Tam bir kanaatle bu yolu seçerek alemlerin Rabbi Allah’ın benim hakkımdaki kazasına rıza gösterdim. Ancak ben, dünya hayatının süsünü tercih ederek gerçek lezzetten uzak kalan Müslüman kardeşlerimize acıyorum.”

Batının sömürgeden başka bilmediği bu kıtada Al Sumait’in kanaatleri, bölgede birçok çalışma olarak meyvesini vermiştir. Ayrıca 10 milyon insanın Müslüman olup İslam’ı kabul etmesine sebep olması, Abdurrahman Al Sumait için yeterlidir.

Kitap ve Telifleri

Abdurrahman Al Sumait, uzun yıllar yaptığı insani yardım çalışmalarında edindiği tecrübeleri kitaplaştırmıştır. Bunlardan en önemlileri şunlardır;

  • Lebbeyk Afrika
  • Afrika’ya Hayır Yolculuğu-Babama Mesaj
  • Madagaskar’da Antaimoro Kabileleri
  • Hıristiyanlaştırma Şekilleri-İlmi Çalışma
  • İslami Kurumlarda Personellerin Kriz Yönetimi

Diğer telifleri ise şunlardır;

  • Çatışma Bölgelerinde Güvenlik
  • Alboran Kabileleri
  • Dinka(lar) Kabileleri
  • Yardım Merkezlerinin İdaresi

Bu çalışmalara ek olarak birçok araştırma ve çalışma metni kaleme alan Al Sumait, aynı zamanda çeşitli gazetelerde yüzlerce makale yazmıştır.

Ödül ve Takdir Belgeleri

Al Sumait, insani yardım noktasında yaptığı çalışmalarından dolayı bir çok ödül, plaket ve takdir belgesi almıştır. Bu ödüllerin en dikkat çekeni, Kral Faysal bin Abdülaziz ödülüdür (1996). Afrika halkının eğitimine tahsis edilen 750 bin Suud riyali takdim edilmiştir. Bu ödül sayesinde Afrika halkından birçok öğrenci, üniversite eğitimini tamamlayabilmiştir.

Diğer ödüller;

  • Birleşik Arap Emirliği’nden Yardım Çalışmaları Madalyası (2010)
  • Katar-Darul İnma Müessesesi’nden Yardım Çalışmaları Ödülü (2010)
  • Muhammed bin Raşit Alu Mektum İnsani Yardım Çalışmaları Ödülü
  • Mısır Cumhuriyeti Yardım Teşkilatları Meclisi’nden Takdir Belgesi
  • Hemedan bin Raşit Alu Mektum Tıbbi ve İnsani İlimler Ödülü (2006)
  • Sudan Omdurman Üniversitesi Fahri Doktora (2003)
  • Benin Cumhuriyeti’nden Yardım Çalışmaları Madalyası (2004)
  • Şarika İnsani Yardım Ödülü (2009)
  • Acman Emirliği Şeyh Raşit Al Nuaymi Ödülü (2001)
  • Sudan Cumhuriyeti Birinci Dereceden Madalya (1999)
  • Haliç Yardımlaşma Meclisi Madalyası (1999)
  • Haliç Yardımlaşma Meclisi Uluslararası Başkanlık Ödülü (1986)

Vefatı

Fakirlerin ve ihtiyaç sahiplerinin yanında yer alması nedeniyle Al Sumait, Afrika’da silahlı milisler tarafından düzenlenen bazı suikast girişimlerine maruz kalmıştır. Ek olarak fakir bölgelerinde yaşaması nedeniyle çeşitli hastalıklarla boğuşmuştur.

Fedakârlıklarla ve hastalıklarla dolu uzun bir yolculuğun ardından Al Sumait, 15 Ağustos 2013 tarihinde vefat etmiştir.

Kaynak: Mepa News

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.