Şeyh Tamim bin Hamad âl Sani kimdir?

Şeyh Tamim bin Hamad âl Sani kimdir?

Tahta babasının rızası ile çıkması Arap dünyasının veliahtın ölümle işbaşına gelme geleneğinde bir istisna yarattı.

Şeyh Tamim bin Hamad âl Sani, 3 Haziran 1980 yılında Basra Körfezi kıyısındaki Katar’ın başkenti Doha’da doğdu. Es Sani, 2013'te babasından miras kalan saltanatla iktidara geçmiştir.

Şeyh Tamim bin Hamad âl Sani, 2013 yılının Haziran ayında, 33 yaşında iktidara geldiğinde Katar tarihinin en genç emirlerinden biri olmayı başarmıştır.

Babası Şeyh Hamad bin Halife âl Sani’nin 20 yıl süren ülke yönetiminden çekilmesi üzerine, bu görevi devraldı.

Askeri eğitim

Birleşik Krallık’ta okuyan Katar Emiri, Sherborne School, Harrow School ve 1998 yılında mezun olduğu Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi’ne gitmiştir. Aynı yıl Katar Silahlı Kuvvetleri’nde teğmen olarak görev yapmıştır.

Katar Ulusal Olimpiyat Komitesi başkanı, Katar Silahlı Kuvvetleri Komutan Yardımcısı, 2022 FIFA Dünya Kupası Organizasyonu Komite başkanı, Yüksek Öğretim Konseyi Başkanı, ülkenin en büyük servet fonu olan Katar Yatırım Otoritesi başkanlığı dahil olmak üzere oldukça önemli roller üstlenmiştir. 

Babası Şeyh Hamad 2013 yılında oğluna ülkenin idaresini teslim ederken şu sözleri söylemiştir: “Milletimizin tarihinde yeni bir sayfa açmanın ve yenilikçi fikirleri ile yeni neslin sorumluluk üstlenmesinin zamanı geldi. İktidarı Şeyh Tamim bin Hamad âl Sani'ye devrediyorum. Bu görev için güvenilir olduğuna eminim.”

Katar’ın yönetimini 1995’te kansız bir darbeyle dedesinden ele geçiren babası Şeyh Hamad bin Halife âl Sani'nin tahta geçmesinden itibaren devlet yönetimi konusunda deneyim edinen ve göreve hazırlanan Şeyh Tamim Bin Hamad âl Sani, 2003’te ağabeyinin yerine veliaht oldu.

Suudi Arabistan ilişkileri

2013 yılında yönetimi resmen devralan Katar Emiri Sani’yi ilk tebrik edenlerden birisi Suudi Arabistan Kralı Abdullah’tı.

Birleşmiş Arap Emirlikleri (BAE) de, yaşanan bu devir teslim karşısında ülkeler arasındaki “kardeşlik ilişkilerinin derinliği” diye isimlendirerek övgüde bulunmuştur.

Katar ekonomisi, büyük oranda doğal gaz rezervlerinden kaynaklanan üretim sayesinde, aradan geçen on yıllar boyunca önemli ölçüde büyüme göstermiştir. Ekonomi 1995'de 80 milyar dolardan bir buçuk yıl sonra 174 milyar dolara yükseldi.

Şeyh Hamad döneminde Katar, siyasi arenada ülkeler ve gruplarla ilişkiler geliştiren ve Filistin bölünmeleri de dahil olmak üzere çeşitli konularda bölgesel bir ara bulucu rolünde pragmatik bir politika benimsedi. Ayrıca Katar, Suriye muhalefetinin güçlü bir destekçisi olarak da ortaya çıktı.

ABD ve İran

Şeyh Hamad, 40 yıldır Katar’da büyük bir askeri hava üssü bulunan ABD ile yakın ilişkiler sürdürdü. Ancak Katar aynı zamanda komşularının büyük bir tehdit olarak gördüğü İran’la da ilişkiler kurmuş ve dünyanın en büyük doğal gaz alanının kontrolünü paylaşan iki ülke konumuna yükselmişlerdir.

2013 yılında dizginleri eline alan Şeyh Sani, Katar’ın karar verme sürecinde yıllardan beri önemli yer almıştı. Şeyh Tamim Bin Hamad âl Sani göreve geldikten sonra, Katar’ın diplomasisi özellikle Mısır, Irak ve Suriye’de yaşanan son değişiklikler ile önemli ölçüde değişti. Katar yönetimi, bu gelişmeler çerçevesinde ülke politikalarını, değişen öncülleri de göz önünde bulundurarak tekrar gözden geçirdi.

Yeni Katar yönetimi Şeyh Tamim ile birlikte, özellikle de yaptığı işlerden çok da hoşnut olmayan batının ve batı medyasının hedefi haline gelmişken, iç işlerine daha çok önem verdi.

Kaynak: Al Jazeera

Tercüme: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.