Dünyanın en eşitsiz ülkeleri

Dünyanın en eşitsiz ülkeleri

Önemli bir rapora göre, 2008 krizinden bu yana küresel iktisadi iyileşme toplumun her seviyesine ulaşmada başarısız oldu ve eşitsizlik büyümeye devam etti.

Credit Suisse'nin Küresel Servet Raporu'na göre, ulusal servetin %74,5’ini %1'lik bir zengin kesimin kontrol ettiği Rusya dünyanın en eşitsiz ülkesi.

Hindistan ve Tayland'da %1'lik kesim servetin %60'ını kontrol altında tutuyor, Endonezya ve Brezilya'da bu oran %50 civarında.

Credit Suisse, dünyada 21. yüzyılın başından 2008 krizine kadar servetin eşit dağılımının gün geçtikçe iyileşmekte olduğunu ifade etti. Fakat rapora göre 2008 krizinden sonra bu eğilim tersine döndü. Ve bu veriler geçici, eşitsizlik daha da büyümeye devam edecek.

Genel olarak, raporda eşitsizliğin dünyanın neredeyse her tarafında büyük bir mesele olduğundan söz ediliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: "Tahminlerimize göre dünyanın kalan kısmı küresel servetin %1'inden daha azına sahipken, %10'luk kesim tüm servetin %89'unu elinde tutuyor. Bu kesimin %1'i ise tüm küresel varlığın yarısını kontrol ediyor."

Geçen yılki raporundan bu yana Credit Suisse, ABD ve Japonya'yı ulusal serveti en çok artıran ülkeler olarak nitelerken İsviçre kişi başına düşen gelirde en üst sıradaki ülke pozisyonunu muhafaza etti.

Ve en büyük kaybeden... Brexit referandumu ve Pound'un değerindeki büyük düşüş nedeniyle Birleşik Krallık ulusal servet sıralamasında geçen yıla göre en yüksek kayıpları veren ülke oldu.

Credit Suisse, Avrupa Birliğini terk etme kararının Birleşik Krallık'ın ulusal servetinden 1,5 trilyon Pound'u götürdüğünü ve ülkedeki dolar milyoneri sayısının 406 bin kişiye düştüğünü belirtti. Bu sıralamada bir sonraki en büyük kaybeden ise 58 bin kişiyle İsviçre.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.