'Bitcoin'in değeri sıfıra düşebilir'

'Bitcoin'in değeri sıfıra düşebilir'

Bitcoin’e bir resmi para birimi gibi değer biçilebilir mi? Hayır. Bitcoin’le ilişkilendirilmiş hiçbir faiz oranı yok.

Morgan Stanley analisti James Faucette ve ekibi geçtiğimiz günlerde müşterilerine gönderdiği bir araştırma notunda Bitcoin’in gerçek değerinin ‘sıfır Dolar’ olabileceğini öne sürdü. Bitcoin şu anda 15 bin 400 Dolar’dan işlem görüyor. (Bitcoin haberlerinde rakam vermek oldukça zor. Haberi yayına aldığımızda bu rakam büyük ihtimalle değişmiş olacak.)

‘Bitcoin’in şifresi çözüldü’ başlıklı yazıda Bitcoin için bir değer hedefi belirtilmedi ancak ‘Bitcoin’e Değer Biçme Çabaları’ başlıklı bir bölümde Faucette bir kripto paraya değer biçmenin ne kadar zor olduğunu açıkladı. “Bu bir resmi para birimi değil, altın değil ve ölçeklenme konusunda birçok sıkıntı çekti.” diyen Faucette şu sonuçlara ulaştı:

Bitcoin’e bir resmi para birimi gibi değer biçilebilir mi? Hayır. Bitcoin’le ilişkilendirilmiş hiçbir faiz oranı yok.

Dijital altın diyebilir miyiz? Belki. Altının elektronik cihazlarda ya da takılarda kullanılması gibi fiziksel dünyada Bitcoin’in hiçbir kullanım alanı yok. Ancak yatırımcılar Bitcoin’e değer atfediyor.

Bu bir ödeme ağı mı? Evet ama ölçeklendirilmesi çok zor ve para akışı için herhangi bir ücret alınmıyor.

Bir günde yapılan ortalama Bitcoin transferi 3 milyar Dolar (son 30 günün ortalaması). Döviz pazarında ise günde ortalama 5,4 trilyon Dolar para akışı oluyor.

Bir günde Bitcoin ile yapılan alışverişin 300 milyon Dolar’dan daha az olduğu tahmin ediliyor. Visa ile bir günde yapılan alışveriş miktarı ise 17 milyar Dolar civarında.

Faucette görüşlerini desteklemek için, Bitcoin ile ödeme alan e-ticaret sitelerini gösteren,  “Neredeyse hiçbir sitede kabul edilmiyor ve kabul edenlerin sayısı azalıyor.” başlığıyla bir grafik paylaştı.


Faucette bu durumu “Eğer kimse bu teknolojiyi bir ödeme yöntemi olarak kabul etmezse Bitcoin’in değeri de sıfıra düşer” şeklinde açıkladı. Bitcoin belki direkt olarak alışveriş yapmak için kullanılamıyor ancak hala pek çok resmi para birimine direkt olarak çevrilebiliyor.

Kaynak: Dünya Halleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.