Türkiye, G20'de en fazla büyüyen dördüncü ülke

Türkiye, G20'de en fazla büyüyen dördüncü ülke

Uzmanlara göre, Türkiye'nin G20'deki konumunu belirleyen asıl faktör ise stratejik önemi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20'de 2016'da 16. sırada yer alan Türkiye, G20 içinde en yüksek işsizliğe sahip üçüncü ülke konumunda. Buna karşın geçen yıl G20 içinde en yüksek büyüme performansı gösteren dördüncü ülke olmayı başaran Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ekonomide nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu.

DW Türkçe'ye konuşan uzmanlara göre, Türkiye'nin G20'deki yerini belirleyen asıl faktör, ekonomik büyüklükten ziyade stratejik konumu. Uzmanlar, bölgesel gelişmeler düşünüldüğünde Türkiye'nin G20 içerisindeki öneminin yeni dönemde daha da artacağı görüşünde.

Dünya nüfusunun yüzde 64'ünü, dünya ekonomisin ise yüzde 80'ini temsil eden G20 zirvesinin ana gündem maddelerini yine başlıca küresel ekonomik sorunlar oluşturacak.  

İlk çeyrekte başarılı büyüme

2010-2015 döneminde yüzde 7'nin üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisi artan jeopolitik gerilimler ve yurtiçinde yaşanan olumsuzluklar sonucunda 2016'da belirgin olarak yavaşladı. Bu yavaşlamaya rağmen Türkiye ekonomisi hem 2016'da hem de 2017 yılının ilk çeyreğinde G20 ülkeleri arasında Çin, Hindistan ve Endonezya'nın ardından en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

2010 yılında dolar bazında GSYH rakamlarına göre G20 içerisinde 15. sırada yer alan Türkiye, 2016 yılı verilerine göre 16. sırada bulunuyor.

Türkiye'den sonra ise Suudi Arabistan, Arjantin ve Güney Afrika listenin son sıralarında yer alıyor. 856 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye ekonomisinin en yakın rakipleri ise Endonezya, Meksika ve İspanya. Bununla birlikte Türkiye yüzde 11,7 ile G20 ülkeleri arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu üçüncü ülke oldu. İşsizlikte yüzde 27,7 ile Güney Afrika birinci, yüzde 13,6 ile Brezilya ikinci sırada yer alıyor.

"Yüksek büyüme sürecek"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi toplantısında Türkiye'nin yüksek oranlarda büyümeye devam edeceğini söyledi. Türkiye'nin son 15 yılda ortalama yüzde 5.7 büyüdüğüne dikkat çeken Şimşek, şöyle konuştu: "Türkiye küresel kriz sonrası dönemde bile yüzde 6.7'lik bir büyüme performansı ortaya koydu. Türkiye sadece güçlü büyümedi, dünyada gelir dağılımında adaletsizliğin arttığı, sıkıntıların hat safhaya ulaştığı bir dönemde kapsayıcı büyümeyi başarmıştır. Gelir dağılımında iyileştirmeyi sağlayan nadir OECD ülkelerinden bir tanesi Türkiye olmuştur. Öncü göstergelere bakarsanız Türkiye çok daha hızlı büyüyecek."

"Türkiye'nin önemi artacak"

Türkiye'de büyümenin kaynaklarına bakıldığında, kamu yatırım ve harcamalarının öne çıktığına işaret eden ekonomist Haluk Bürümcekçi ise şunları söylüyor: "Türkiye'deki özel sektör yatırımlarda ciddi bir gerileme var. Bu durum sürdürülebilir büyümenin önündeki en büyük engel. Buna karşın, ben yeni dönemde Türkiye'nin G20 içerisindeki ağırlığının ve etkisinin artacağını düşünüyorum. Bölgemizdeki gelişmeler ve Türkiye'nin stratejik rolü göz önüne alındığında, Türkiye G20'de daha fazla dikkat verilecek ülkelerden biri olacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.