Haşdi Şabi ve Peşmerge arasında 'gizli anlaşma'

Haşdi Şabi ve Peşmerge arasında 'gizli anlaşma'

Irak ordusunun Kerkük’ü kontrol almasının sonrasında Peşmergenin çekilmesinin arkasında gizli bir anlaşma olduğu ileri sürülüyor.

Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin dün 16 Ekim’de Kerkük’teki kontrolü sağlaması ve sonrasında Peşmergenin geri çekilmesi üzerine Kürt basınına bugün 17 Ekim’de yansıyan haberlerde 9 maddelik gizli bir anlaşma imzalandığı iddia edildi.

QHA'nın Kürt basınına dayandırdığı haberlere göre KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Bafil Talabani ile Haşdi Şabi sorumlusu Hadi Amiri arasında 9 maddelik gizli anlaşma imzalandı.

İddialara göre anlaşmada; Bağdat hükümeti tartışmalı bölgelere yeniden konuşlanacak ve Peşmerge geri çekilecek. Kerkük dahil 17 kasaba ve nahiye merkezi hükümete teslim edilecek. Kerkük merkezinde ortak yönetim olacak. 15 Kürt mahallesi Kürtler, 25 mahalle de diğer oluşumlar tarafından yönetilecek. Kerkük'teki K1 askeri üssü, havaalanı ve petrol yatakları gibi stratejik yerlerin yönetimi merkezi hükümette olacak. Anlaşmada ayrıca Süleymaniye havalimanının açılması, Peşmerge ve memur maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi ve yeni kurulacak bölgelerde yeni bir yönetim kurulması da yer aldığı ileri sürülüyor.

Peşmergenin önce Kerkük ve ardından Sincar, Mahmur ve Hanekin'den çekilmesi Irak'ta dengeleri değiştirdi. Bağdat yönetimi ve Şii milisler dün Kerkük'te kontrolü sağladıktan sonra bugün 17 Ekim’de de Musul'a bağlı Sincar ve Mahmur ile İran sınırındaki Hanekin'i aldı. Peşmerge güçleri direniş göstermeden buralardan çekildi. Sincar ve Mahmur'da Barzani liderliğindeki Kürt Demokrat Partisi'ne bağlı Peşmerge güçleri hiç bir çatışma olmadan çekildi. Bunun üzerine Haşdi Şabi'ye yakın Ezidi grup Laleş, Sincar merkezine girdi. 

Mahmur'da da benzeri olaylar yaşandı. Peşmerge 2003'ten beri kontrolünde tuttuğu Mahmur'dan çekildi ve Bağdat yönetimine bağlı güçler ilçeye girdi.

Petrol sahaları Şii milislerin elinde

Bilindiği gibi Irak ordusu ve milis güç Haşdi Şabi ülkede güç dengesini değiştiren bir operasyonla Kerkük'ü Peşmergenin kontrolünden almıştı. Bir günden az bir sürede kritik binaları ele geçiren Bağdat yönetimi, Kerkük yakınlarında Peşmergenin çekildiği "Bai Hasan" ve "Avana" petrol sahalarında da kontrolü sağladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi günlük 600 bin varil petrol üretiminin 280 binini Bai Hasan'dan alıyordu. Devlete bağlı Kuzey Petrol Şirketi'ne ait tüm petrol sahaları Bağdat yönetimi ve Şii milislerin kontrolüne geçti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.