ABD Polisi Altı Ayda 125 Siyahiyi Öldürdü

ABD Polisi Altı Ayda 125 Siyahiyi Öldürdü

ABD’de son dört gün içinde üç siyahın polis tarafından vurulması ülke çapında protesto edilirken, 2015'te polisin öldürdüğü siyahların sayısı 125'i buldu.

ABD’de son yıllarda gündemden düşmeyen polisin özellikle siyahilere karşı aşırı güç kullandığına yönelik tartışmalar, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde ardı ardına yaşanan polis elinden ölümlerle yeniden gündeme oturdu.

Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rogue’da salı günü meydana gelen olayda 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling, gözaltına alınırken polis tarafından öldürüldü.

Beyaz polisler elinde herhangi bir silah olmayan Sterling’i art arda ateş ederek hedef alırken, olay anını gösteren bir videonun ortaya çıkması protestoları beraberinde getirdi.

Olayın yaşandığı yerde toplanan göstericiler bazı yolları trafiğe kapatırken ABD Adalet Bakanlığı Louisiana’daki olayın ardından federal soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Bu eyaletteki olay daha sıcaklığını korurken polis şiddeti, bir gün sonra bu kez Minnesota’da kendini gösterdi.

Falcon Heights’te bir okulun kantininde çalışan 32 yaşındaki Philando Castile, beyaz polis memurunun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti.

Polis, stop lambası yanmadığı için durdurduğu otomobildeki Castile’a dışarıdan ateş ederken, Castile’ın yanında bulunan kız arkadaşı vurulma anının ardından yaşananları Facebook üzerinden canlı yayınladı. Videoda kadının, sevgilisinin silah taşıma ruhsatını çıkarmak isterken vurulduğunu anlattığı görülüyor.

Bir gün arayla iki benzeri olayın yaşanması halkın, polisin orantısız güç kullanımına olan öfkesini artırdı.

ABD genelinde dün birçok şehirde polis şiddeti ve ırkçılığa karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Son iki olayın meydana geldiği Louisiana ve Minnesota eyaletleri haricinde başkent Washington, New York, Chicago, Dallas kentlerinde binlerce kişi sokaklara döküldü.

“Siyahların hayatı değerlidir” yazılı dövizler taşıyan protestocular, “Bizi öldürmeyin” şeklinde slogan attı.

Dallas kentindeki gösteriler şiddet olaylarına sahne oldu.

Ülkenin farklı eyaletlerindeki 2 siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesinin protesto edildiği olaylar sırasında, keskin nişancıların açtığı ateş sonucu 5 polis öldü, 6 polis yaralandı.

Sterling ve Castile’ın yanı sıra hafta başında bir siyahi, New York’ta polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti.

2016’DA ŞİMDİDEN 125 SİYAHİ POLİS TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post’un derlediği verilere göre, ABD polisi bu yılın başından beri 509 kişiyi öldürdü. Öldürülenlerin 125’ini ise siyahiler oluşturuyor.

Ocak ayında 16 siyahinin polis şiddeti sonucu hayatını kaybettiği ülkede şubatta 25, martta 19, nisanda 21, mayısta 18, haziranda 23 siyahi, polisin hedefi olarak öldü.

Polis şiddetine karşı mücadele veren “Polis Tarafından Öldürülenler” adlı sivil toplum kuruluşunun verilerine göre ise 2015’te polis tarafından öldürülen bin 207 kişinin 328’i siyahi kökenli.

POLİSİN SİLAH KULLANIMINA İLİŞKİN YASALARININ DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENİYOR

ABD’de siyahi zanlıları öldüren beyaz polislerin yargılanmaması yönündeki jüri kararları da dikkati çekiyor. Geçen yıllarda Ferguson, New York ve Baltimore kentlerinde siyahilerin öldürülmesine karışan polislerin yargılanmasına gerek görülmemesi ülke genelinde infial yaratmıştı.

Ülkede uygunsuz güç kullanımından dolayı polislere ceza verilmesi oranı çok düşükken, polisin birçok hatasının rapor edilmediği belirtiliyor.

Güvenlik güçlerinin hesap verebilmesinin sağlanması çağrısı, polisin karıştığı her orantısız şiddet eyleminin ardından yeniden gündeme gelirken, Uluslararası Af Örgütü’nün de aralarında bulunduğu birçok kuruluş, ABD’deki polisin silah kullanmasına yönelik yasaların değiştirilmesini istiyor.

ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da dün Kongre'ye "polis şiddetine" karşı harekete geçme çağrısı yaptı. Demokratlar olarak ülkedeki ateşli silah şiddetinin son bulması için Kongre'de her türlü girişimi yapacaklarını belirten Ben Ray Lujan, trajedi olarak tanımladığı polis elinden ölümlerle ilgili “şeffaf ve sağlam soruşturmaların yapılmasını” amaçladıklarını ifade etti.

2015’TE BALTİMORE’DA GRAY’İN ÖLÜMÜ PROTESTO EDİLDİ

ABD’de geçen yıl Maryland eyaletinin Baltimore kentinde 25 yaşındaki siyahi genç Freddie Gray’in polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi günlerce süren protestolara neden oldu.

Çakı bulundurmaktan 12 Nisan’da gözaltına alınan ve bu sırada yaralanan Gray, kaldırıldığı hastanede bir hafta sonra hayatını kaybetmiş, gözaltına alma görüntülerinin sosyal medyada geniş şekilde yer alması da tepkilere sebep oldu. Baltimore’daki protestolarda iş yerlerine zarar verildi, polis göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

2014’E FERGUSON OLAYLARI DAMGA VURDU

Ülkede 2014 yılındaki Ferguson olayları ise dünya gündemine oturdu. İki yıl önce ağustos ayında, Missouri eyaletinin Ferguson kentinde siyahi genç Michael Brown’ın ellerini kaldırarak teslim olmasına rağmen beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından silahla öldürülmesi, kentte şiddet içeren protestoları dünya gündemine taşıdı. Protestolar hızla ülke çapına yayıldı. Polis memuru Wilson, Kasım 2014’te yerel mahkemelerce açılan soruşturmada büyük jüri tarafından suçsuz bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.