NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya

Zirveye, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama’nın da bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılıyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya'nın başkenti Varşova'da başladı.

Polonya'nın ev sahipliğini yaptığı zirveye ABD Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor. Zirvede NATO üyesi olmayan Ukrayna'nın Devlet Başkanı Petro Poroşenko da bulunuyor. Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'nun Poroşenko'ya eşlik etmesi ise dikkati çekti.

Devlet ve hükümet başkanları zirvenin yapılacağı Ulusal Stadyum'a gelişlerinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından karşılandı. Daha sonra aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bulunduğu liderlerin katılımıyla “aile fotoğrafı" çekimi yapıldı. Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından zirve açılış oturumuyla başladı.

RUSYA ÖNEMLİ BAŞLIK

Zirvenin gündeminde Rusya'nın bölgedeki askeri hareketliliği, IŞİD ile savaş, Ukrayna'daki kriz, Kırım'ın yasa dışı ilhakı ve İngiltere'deki referandumda AB'den ayrılma kararı çıkması sonrasında İngiltere ile AB ve NATO arasındaki ilişkilerin geleceği gibi konular bulunuyor. İsveç ve Finlandiya'nın ''NATO'nun yakın dostu'' sıfatıyla yer aldıkları zirvede ele alınacak konuların başında Rusya'ya karşı, Polonya ve Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya'da NATO varlığının arttırılması da var.

SURİYE DE GÜNDEMDE

Zirvenin ilk gününde NATO-Gürcistan Komisyonu Toplantısı, ikinci gününde ise Afganistan ve Ukrayna oturumları düzenlenecek. Ayrıca NATO ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanları da bir araya gelecek. Toplantıda, NATO'nun Türkiye'yi de kapsayan güney kanadı için atılacak adımlar da gündeme gelecek. Türkiye'nin Suriye sınırının güçlendirilmesi ve Iraklı subayların eğitilmesi kararlarının çıkması bekleniyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Zirvenin yapıldığı PGE Narodowy Stadyumu (Ulusal Stadyum) çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Stada çıkan yollar kapatılırken, helikopterler de zirvenin yapılacağı alanın üzerinde güvenlik uçuşu gerçekleştiriyor. AB üyesi Polonya sınırlarda güvenlik kontrollerini artırırken, havalimanlarında ve trenlerde de olağanüstü güvenlik önlemleri kapsamında pasaport kontrolleri yapılıyor.

2 BİN GAZETECİ İZLİYOR

Bu arada, yaklaşık 2 bin 500 delegenin katıldığı zirveye basının ilgisi de büyük. Zirveyi yaklaşık 2 bin basın mensubu takip ediyor. Zirvenin yapıldığı stadyumda gazeteciler için de özel bir alan hazırlandı. Zirveye ilişkin görüntülerin canlı olarak verildiği merkeze basın mensupları sıkı güvenlik önlemleri altında giriyor. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, AB-NATO Ortak Deklarasyonu imzalandı.

FÜZE KALKANI DEVREDE

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İspanya'daki ABD gemileri, Türkiye'deki radar ve Romanya'daki füze sisteminin entegre hale getirildiğini belirterek, "NATO'nun balistik füze savunma sistemi ilk harekat kabiliyetine ulaştı" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin resmi açılışı öncesi yaptığı açıklamada, zirvede ortak değerler çerçevesinde NATO'nun geleceğinin ele alınacağını söyledi. Zirvede ortak savunmanın daha fazla güçlendirilmesi için kararlar alacaklarını ifade eden Stoltenberg, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya çok uluslu NATO birlikleri yerleştireceğini belirtti. Stoltenberg, bu birliklerin rotasyona bağlı ve geçici nitelikte olacağını kaydetti.

SOĞUK SAVAŞ İSTEMİYORUZ

NATO'nun güney kanadında da yeni tehditlere karşı ittifakın önlemler aldığına işaret eden Stoltenberg, “NATO AWACS erken uyarı ve gözlem uçakları ve füze savunma sistemleri ile Türk hava savunmasını güçlendirdik" dedi. Stoltenberg, NATO'nun aldığı önlemlerin savunma amaçlı olduğunun altını çizerek, “Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz. Soğuk Savaş geçmişte kaldı, Rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz" diye konuştu.

İlk gününde düzenlenen oturumların ardından bir basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, uzun süredir çalışmaları süren füze kalkanı sistemi ile ilgili de sürpriz bir açıklama yaptı. Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

RUSYA BİLGİLENDİRİLECEK

"NATO'nun balistik füze savunma sisteminde ilk harekat kabiliyeti aşamasına ulaştığını da bugün açıklıyoruz. Bu da İspanya'daki ABD gemilerinin, Türkiye'deki radarın ve Romanya'daki füze savunma sisteminin, NATO komutası ve NATO denetimi altında birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. İnşa ettiğimiz sistem tamamen savunma amaçlı, Avrupa-Atlantik sahası dışından gelen saldırıları engellemek için tasarlandı ve Rusya'nın stratejik nükleer caydırıcılığına yönelik bir tehdit teşkil etmiyor." Stoltenberg, zirvede müttefiklerinin kara, deniz ve hava sahalarının savunulması gibi, siber alanlarının da savunulması konusunda karar aldıklarını kaydetti. Stoltenberg, NATO'nun gelecek hafta çarşamba günü yapılacak NATO- Rusya Konseyi Toplantı'sında NATO zirvesi ile ilgili Rusya'yı bilgilendireceğini ifade etti.

ABD VE İNGİLTERE'DEN YENİ ASKERİ BİRLİKLER

ABD Başkanı Barack Obama, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek için Polonya'ya yaklaşık bin asker göndereceklerini söyledi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya geldikten sonra gazecilere açıklamada bulunan Obama,s"ABD, Leh askerlerle omuz omuz hizmet vermek için dönüşümlü olarak Polonya'ya yaklaşık bin askerin olacağı bir tabur konuşlandıracak" dedi. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da Estonya 500 ve Polonya'ya ise 150 askerlik takviye birlik göndereceklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.