Bangladeş medreselerinde 'cihat' kavramına yer yok

Bangladeş medreselerinde 'cihat' kavramına yer yok

Bangladeş'te medrese kitaplarında artık cihada dair herhangi bir ders yer almayacak.

Yaklaşık kırk yılın ardından, artık Bangladeş medreselerinde İslam'da cihat konusunda dair bir ders okutulmayacak.

Alia Medrese Eğitim Kurulu olarak da bilinen Bangladeş Medrese Eğitim Kurulu, ülkedeki üç tip medreseden birisi olan Alia Medreseleri'nin yönetiminden sorumlu. Diğer iki medrese tipi ise Hıfz ve Kavmi medreseler. Bu medrese tiplerinde Alia, devlet tarafından kontrol edilen medreseler iken Kavmi medreseler bağışlarla ayakta duruyor ve Diyobendi ekolü temsil ediyor.

"Cihada ilişkin bölümleri çıkarın"

1979 yılında, devlet kontrolündeki medreselerin müfredatına cihat dersleri de eklenmişti. Medrese Eğitim Kurulu'ndan bir kaynak Dhaka Tribune adlı internet sitesine "hükümet bize, medrese eğitimine ilişkin münakaşaları zaptetme amacıyla, cihada ilişkin bölümleri çıkarma talimatı verdi" açıklamasında bulundu.

Cihat kavramı medrese kitaplarında "İslam'ın düşmanlarına karşı savaşmak yahut mücadele etmek" şeklinde tanımlanıyor. 2018'de öğrencilere kitaplar dağıtılıncaya kadar, cihat ile ilgili bölümler Alia Medreseleri'nin ders kitaplarından çıkarılmış olacak.

"Ulusun ruhuyla çelişen konular"

Bangladei hükümetinin söz konusu kararı, "medreselerde öğretilen bilgilerin bazı öğrencilerin militan aktivitelere katılmasına yol açması nedeniyle" aldığı öne sürülüyor. Söz konusu talimatın yanı sıra İçişleri Bakanlığı'nın medreselere ders kitaplarından "Kuran, Hadis, anayasa ve ulusun ruhuyla çelişen makale ve başlıkları çıkarmasını" talimatını verdiği de belirtildi. Hükümetin, medreselerde okutulan kitaplara yönelik daha sıkı denetim ve gözden geçirme için yeni komiteler kuracağı bildirildi.

"Kitaplar modernize edilecek"

Medreselerde okutulan Kuran, Hadis, Akide, Fıkıh, Arapça gibi kitapların gözden geçirileceği ve "modernize edileceği" ifade ediliyor. Medreselerdeki derslerde namaz, zekat, oruç gibi konuların yanında cihat ile ilgili derslerin de verilmesi aşina olunan bir durum. Medresede okutulan bir kitapta cihat ile ilgili ifadelerde "cihadın bir Müminin kalbinde derinlerde kök salmış olduğu, kişinin aile, toplum, devlet, ekonomi ve kültür gibi her yönüyle bağlantılı olduğu" yer alıyor. Kıtal (silahlı mücadele) kavramının da anlatıldığı kitapta terörizmi militanlık, bombalama gibi eylemlere karşı olumsuz ifadeler yer alıyor.

Ülkedeki Müslüman nüfusun bu hamle karşısında nasıl bir tavır alacağı ve hükümetin hamlelerinin nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.