BM'den Güney Sudan'da Taraflara Çağrı

BM'den Güney Sudan'da Taraflara Çağrı

BM, Güney Sudan'ın siyasi liderlerine askeri güçlerini kontrol etmeleri ve çatışmalara derhal son vermeleri çağrısı yaptı.

BM, Bağımsızlık günü öncesinde 10 eyaletinde çatışmaların çıktığı, ardından Başbakanlık binasında Başkan ve Muhalif Lider (Başkan Yardımcısı) arasında yaşanan görüşme sırasında da çatışmaların yaşandığı Güney Sudan için harekete geçiyor.

5 yıl önce Sudan'dan ayrılarak bağımsız olan Güney Sudan'ın siyasi liderlerine askeri güçlerini kontrol etmeleri ve çatışmalara derhal son vermeleri çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, toplandı. Ülkede BM binalarına ve sivillere yönelik saldırılara sert tepki gösteren Konsey'in 15 üyesinin yaptığı ortak açıklamada, bu saldırıların savaş suçu olabileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca BM'nin Güney Sudan'daki barışgücü misyonunu genişletebileceği de vurgulandı. BM Güvenlik Konseyi, bölge ülkelerinden de, barışgücüne daha fazla asker göndermeye hazır olmalarını istedi.

NELER OLDU?

Perşembe günü Kiir'e bağlı askerlerin, Machar'a bağlı güçlerin araçlarını durdurarak aramak istemesi üzerine çatışma yaşanmış, 5 kişi ölmüştü. Cuma günü de Kiir ve Machar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın açıklaması yapmak üzereyken iki lidere bağlı güçler Saray etrafında çatışmıştı. Cuma günkü çatışmalarda en az 150 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Machar'ın sözcülerinden biri dün BBC'ye yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın "savaş dönemine geri döndüğünü" söyledi. Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth ülkelerinden savaş haberleri verilmesini "dürüstçe bulmadığını" belirtti.

BAĞIMSIZLIĞIN ARDINDAN İÇ SAVAŞ

Ülke; 20 yıl süren ve en az 1,5 milyon kişinin öldüğü, 4 milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığı bir gerilla savaşının ardından Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan etti. Aralık 2013'te, Cumhurbaşkanı Kiir'in hükümeti görevden alıp yardımcısı Machar'ı darbe yapmayı planlamakla suçlamasının ardından iç savaş çıktı. Ülkenin en büyük etnik grupları olan Kiir'in liderliğindeki Dinkalar ile Machar'ın önderliğindeki Nuerler arasındaki çatışmalarda sonucu 2 milyon 200 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. On binlerce kişinin öldüğü bildirildi, binlerce kişi açlıktan ölme tehlikesi ile yüz yüze geldi. Riek Machar ülkeden kaçtı. BM'nin yaptırım tehdidi sonrası Cumhurbaşkanı Kiir Ağustos 2015'te isyancılarla barış anlaşması imzaladı.

Riek Machar, Nisan ayında ülkeye döndü ve ulusal birlik hükümetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak göreve başladı. Cumhurbaşkanı Kiir bu gelişme sonrası yaptığı açıklamada, "Güney Sudan'da savaşın sona erdiğini, barış ve istikarın ülkeye geri geldiğini" söylemişti.

10 BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Güney Sudan'da 2013 Aralığında başlayan iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne ve 2 milyonu aşkın kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına neden oldu.

NÜFUSUN YARISI AÇ

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) açıkladığı rapora göre, 2011'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra şiddetin pençesinden kurtulamayan Güney Sudan'da nüfusun yarısı aç.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.