Afganistan'da 'yeni' stratejiler karşı karşıya

Afganistan'da 'yeni' stratejiler karşı karşıya

Taliban güçleri Afganistan'ın kuzeyindeki Lagman ilinden görüntüler yayınladı. Trump'ın yeni stratejisine karşı Taliban medya atağına geçti.

Taliban güçleri Afganistan'ın kuzeyindeki Lagman ilinden görüntüler yayınladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan'daki askeri varlıklarını artırma kararının ardından Taliban, geniş askeri birlikler ve konvoyların yer aldığı görselleri daha sık yayınlamaya başladı.

'Yeni' stratejiler karşı karşıya

Uzmnlar Taliban'ın ABD'nin 'yeni' stratejisine karşı kırsaldaki hakimiyetini yerleşim yerlerine taşıma konusunda daha cesur kararlar alacağı değerlendirmesinde bulundu. Afganistan'da 2018 yılının düşman taraflar arasında yeni stratejilerin karşı karşıya geldiği bir zaman dilimi olacağı ifade ediliyor.

Afganistan'ın yarısına yakın bir kısmını kontrol altında tutan Taliban, ülkenin kuzeyinde bulunan Lagman ilinden yeni görüntüler paylaştı.

Taliban'ın sosyal medya ağları üzerinden servis ettiği görüntülerler savaşçıların Kabil hükümeti güçlerinden ele geçirdikleri zırhlı araç üzerinde ağır silahlarıyla poz verdikleri görülüyor.


Bir ilçede bulunan en küçük askeri birlikle kameralara poz veren Taliban savaşçılarının askeri elbise giymiş olmaları dikkat çekiyor. Son dönemde ülke genelindeki saldırıların da artmasıyla medya bölümüne de ağırlık veren Taliban, diğer yabancı dillerde daha fazla yayın yapma çabası içinde.


Afganistan'ın Lagman ilinde Taliban ile Kabil hükümetine bağlı güçler arasında oldukça sık aralıklarla çatışmalar yaşanıyor. 


Merkezi Mihterlam ilçesi olan Lagman ilinin 2015 yılında yapılan sayımlara göre ortalama nüfusu 435 bin civarında. Ortalama olarak açıklanan bu rakamın tam olarak gerçeği yansıtamayacağını da eklemek gerekli.

Vilayetin toplam yüzölçümü ise ortalama 3 bin 843 kilometrekare.


Kırsal kesiminde Taliban güçlerinin oldukça etkin olduğu vilayetin yüzde 58'lik bir kısmını Peştunlar oluşturuyor. Resmi verilere göre, yarısından fazla bir kısmının Peştunlardan oluştruğu vilayetin yüzde 21'lik kısmını Tacikler, kalan yüzde 21'lik kısmı ise Paşayiler oluşturuyor.


Büyük bir kısmı vilayetin kırsal kesiminde olmak üzere Lagman ilinde toplamda 650'den fazla köyün olduğu tahmin ediliyor. Kırsal kesimdeki köylerin büyük bir kısmı Taliban kontrolünde. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.