NATO: İran ve Rusya da Afganistan'da var olmaya çalışıyor

NATO: İran ve Rusya da Afganistan'da var olmaya çalışıyor

NATO yetkilileri Pakistan, İran ve Rusya’nın Afganistan’daki varlıklarını arttırmaya yönelik girişimlerini sürdürdüğünü açıkladı.

Pajhwok'un haberine göre NATO bünyesindeki Kararlı Destek misyonundan ismi açıklanmayan bir askeri yetkili Pakistan, İran ve Rusya’nın Afganistan’da daha fazla söz sahibi olabilmeleri için görüşmeler yaptıklarını, ülkedeki çalışma ve faaliyetlerinde hızlanma görüldüğünü bildirdi.

NATO yetkilisi, Taliban’ın koordineli saldırılarında önümüzdeki iki ay içinde düşüş yaşayacağını, direnişçilerin bundan böyle el yapımı patlayıcı (EYP), canlı bomba saldırılarını arttıracağını ve üst düzey yetkililere suikast girişiminde bulunacaklarını iddia etti.

Son dönemlerde ülkedeki direniş gruplarına yönelik gerçekleştirilen hava saldırıları sonucunda sivil kayıplarının oranı geçen yıla göre %52 arttı.

NATO yetkilisine göre ABD’nin yeni stratejisini açıklaması ve yabancı güçlerin ülkede kalması Taliban’da bir moral bozukluğu oluşturdu.

Ancak Taliban, ABD ve NATO güçlerine yönelik saldırılarını arttırdığını duyurarak, ‘ABD’nin yeni stratejisinin onları durduramayacağını' iddia etmişti.

Yetkili, Taliban’ın kış döneminde saldırılarını seyrek olarak gerçekleştireceğini ifade etti.

IŞİD varlığı

Afganistan’ın doğusunda IŞİD’in varlığına da değinen NATO yetkilisi, Taliban ve IŞİD arasında herhangi bir işbirliği görmediklerini başta Nangarhar, Cevzcan ve Gur ilçelerinde iki grup arasında yaşanan çatışmaları takip ettiklerini açıkladı. Nangarhar’da IŞİD’in başarısız olduğu, Gur ve Cevzcan kentlerinde de bir destek göremediğini sözlerine ekledi. Gur kentindeki IŞİD üyelerinin bir çoğunun Özbekistan uyruklu olduğu biliniyor.

NATO, Afgan Hava Kuvvetleri’nin donatılma sürecinin hızla devam ettiğini, hava ve kara kuvvetlerinin operasyonlarının arttığını söyledi. Afgan kuvvetleri tarafından düzenlenen hava saldırılarının 10 kat arttığı, gelecek yıllarda eski tür helikopterler yerine yeni helikopterlerin alınacağı bildirildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.