Trump 'Küba ambargosu'nu sıkılaştırıyor

Trump 'Küba ambargosu'nu sıkılaştırıyor

Trump yönetimi, Amerikalıların Küba’ya seyahatlerine ve bu ülkede iş yapmalarına yeniden kısıtlamalar getirdi.

Trump yönetimi, Amerikalıların Küba’ya seyahatlerine ve bu ülkede iş yapmalarına yeniden kısıtlamalar getirdi.

Yeni düzenlemeyle birlikte Amerika’dan bu ülkeye seyahat etmek isteyenlere, eskiden olduğu gibi ABD şirketleri tarafından işletilen tur gruplarının organizasyonuyla gitmeleri ve sponsor olan grubun bir temsilcisinin de onlara eşlik etmesi şartı getiriliyor. Böylece, eski Başkan Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun 2015’te diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmesinden önceki daha sıkı kurallar içeren uygulamaya geri dönülmüş oldu.

Yeni kurallar, Başkan Donald Trump’ın geçen Haziran ayında açıkladığı, daha sert tedbirler içeren Küba politikasının bir parçası olarak hazırlandı. Detaylarının son hale getirilmesi aylar süren yeni politika, yarından itibaren devreye girecek.

Trump’ın 16 Haziran’daki açıklamasından önce seyahat planları yapan ya da iş anlaşmalarına giren Amerikalılara ise bazı istisnalar tanınabilecek.

Ancak aynı zamanda, Maliye Bakanlığı, ABD hükümetinden özel izin gerektirmeden bazı ürünlerin Küba’ya ihracına ilişkin lisansın genişletileceğini ve basitleştirileceğini açıkladı. Bununla amacın, Amerikalıların Küba’da son yıllarda sayıları artan küçük işletmeler dahil büyüyen özel sektöre yardımcı olmalarına olanak tanımak olduğu belirtildi.

Maliye Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, “Küba politikalarımızı, ekonomik faaliyetleri Küba ordusundan alıp, hükümeti Küba halkının siyasi ve ekonomik özgürlüklerini artırmaya teşvik edecek şekilde güçlendirdik” dedi.

Amerikanın Sesi'nin aktardığına göre yeni düzenlemeler, Amerikan işletmelerinin, Küba ekonomisine egemen olan, ordunun idaresindeki büyük şirketlerle iş yapmasını yasaklıyor. Bu şirketler arasında, adadaki perakende sektörünün büyük kısmını kontrol eden GAESA ve CIMEX adlı holding şirketleri, en büyük turizm şirketi Gaviota ve Eski Havana’yı idare eden Habaguanex şirketi bulunuyor.

Küba’nın imalat ve dağıtım sektöründe yabancı yatırımları çekme çabalarının odağı konumunda bulunan, Mariel kenti yakınlarındaki yeni bir kargo limanı ve özel ticaret bölgesi de yasak bölge ilan ediliyor.

Kara listeye alınan ordu idaresindeki oteller arasında, Küba’nın uluslararası beş yıldız standardını karşılayan tek oteli olarak bu yıl büyük bir gösterişle açılan Manzana Kempinski oteli de yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.