11 Eylül'ün ABD'ye maliyeti tahminlerin 3 katı çıktı

11 Eylül'ün ABD'ye maliyeti tahminlerin 3 katı çıktı

Yapılan yeni bir araştırma ile ABD'nin Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye'deki operasyonlarının toplam maliyeti değerlendirildi.

ABD'nin 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından bu yana Afganistan, Pakistan, Suriye ve Irak'ta yürüttüğü askeri operasyonların maliyetinin 5.6 trilyon dolar olduğu ortaya çıktı. Bu tutar, Pentagon'un tahminlerinin yaklaşık 3 katına karşılık geliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bu yılın başında yaptığı açıklamada, 2001 yılından itibaren düzenlenen askeri operasyonların toplam giderini 1.5 trilyon dolar olarak açıklamıştı.

Brown Üniversitesi'ne bağlı Watson Institute of International and Public Affairs tarafından yapılan yeni araştırmada Pentagon'un hesap etmediği giderler de çalışmaya dahil edilerek Ortadoğu'daki savaşların gerçek maliyeti hesaplandı.

Çalışmaya, çatışmalarda yaralanan ABD askeri personelinin tedavi ve rehabilitasyon masrafları gibi uzun vadedeki giderler de dahil edildi. Ayrıca çatışmalara katılanlar ve ailelerine ödenen ücretler gibi yan masraflar da toplam tutar içerisinde yer alıyor.

ABD'nin tüm savaşları dahil değil

Çalışmanın sadece Afganistan, Pakistan, Suriye ve Irak'ta yürütülen askeri operasyonların giderlerini içerdiği ifade edilirken başka ülkelerdeki operasyonların masraflarının hesaplanmadığı vurgulandı. Örneğin, ABD'nin Filipinler'de IŞİD'e karşı mücadeleye verdiği destek veya Afrika'daki askeri faaliyetleri toplam giderlere dahil edilmedi.

Brown Üniversitesi'nin raporu hakkında konuşan Jack Reed, çalışmanın savaş politikalarına eleştirel yaklaşarak savaşın gerçek masraflarını gösterdiğini söyledi.

"Bence bu rapor çok önemli çünkü Savunma Bakanlığı'nın açıkladığının da ötesinde savaşın gerçek masrafını ortaya koyuyor."

Maliyet artabilir

Jack Reed, savaşın ulusal bütçeye uzun vadede ek masraflar yükleyebileceğini ifade etti.

Çalışmaya göre, savaş masraflarını ödemek amacıyla alınan miktarın birikmiş faiz giderleri önümüzdeki on yıl boyunca ulusal borca 8 trilyon dolar daha ekleyebilir.

Jack Reed, "Savaşları bugün durdursak dahi ulusal borcumuza 7.9 trilyon dolar eklenecek" dedi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.