Başbakan Yıldırım'dan El Kaide benzetmesi

Başbakan Yıldırım'dan El Kaide benzetmesi

Başbakan Binali Yıldırım, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için gittiği ABD'de CNN International televizyonunun konuğu oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için gittiği ABD'de CNN International televizyonunun konuğu oldu. 

Ferid Zekeriya'nın programına katılan Başbakan, moderatörün "15 Temmuz'un ardından Türk hükümetinin kanıtlarının yetersiz olduğunu" söylemesi üzerine "15 Temmuz’da bir darbe girişimi oldu. Benzeri 11 Eylül’de ABD’ye oldu. Bush, ‘ABD saldırı altında’ dediğinde Türkiye, ordusunu Afganistan’a göndererek ilk yardım öneren ülke oldu.

ABD, ‘Bu saldırının arkasında El Kaide var. El Kaide sorumlu’ dedi. Kimse ABD’ye ‘El Kaide’nin yaptığına dair kanıt var mı’ diye sormadı” cevabını verdi.

"ABD bölgede yeni bir koalisyon kurmak istiyor"

ABD’nin İran politikasının da bilindiğini belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak’ın ilk ve ikinci işgalinden bu yana ABD ve İran ilişkileri iyi değil. Obama yönetimi sırasında, Birleşmiş Milletler’in (BM) diğer daimi üyeleriyle birlikte Almanya da dahil nükleer konularda yaptırımlar karşısında bir anlaşmaya vardılar. Şimdi yeni yönetim, Trump yönetimi İran’la karşı karşıya kalmaya daha istekli. Anlaşmayı saf dışı etmek, ortadan kaldırmak istiyorlar. Bunun yasal olarak mümkün olmadığını düşünüyorum çünkü bu ikili değil, çoklu bir anlaşma.”

Yıldırım, anlaşmanın Avrupalı taraflarının ABD ile aynı görüşte olmadığını vurgulayarak, “Biliyorsunuz, ABD bugünlerde bölgede yeni bir koalisyon kurmaya çalışıyor. Suudi Arabistan ve İran ilişkilerinin uzun zamandır iyi gitmediği de sır değil. Bu, birinci faktör. Diğer faktör ise küçük ülkeler bir araya geliyor ve Katar’a karşı bir ittifak oluşturuyor.” diye konuştu.

"ABD'nin bölge istikrarına katkı sağlayacağını düşünmüyorum"

Başbakan Yıldırım ayrıca, “Biliyorsunuz, bölgede zaten çok sayıda sorunumuz bulunuyor. Suriye'de ve Irak’ta iç savaş var, yönetim eksikliği, DEAŞ var. Herkes DEAŞ'la mücadele etmeye çalışıyor. PKK, YPG ve PYD var. Kürt, Marksist-Leninist gruplar bunlar, bunlar Türkiye için sıkıntı oluşturuyor. Ayrıca ABD, DEAŞ'ı yenmek için bu örgütlerle birlikte çalışıyor. ABD'nin içinde bulunduğu tarzda bir iş birliğinin bölgede barış ve istikrarı inşa etmeye katkı sağlayacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.