Trump: ABD'nin saygınlığını arttırdım

Trump: ABD'nin saygınlığını arttırdım

Başkan Donald Trump, nükleer savaş tehdidinin ana gündem maddesi olduğu gezi turunu değerlendirdi.

Beyaz Saray’da beş Asya ülkesine yaptığı ziyareti değerlendiren Trump, geziyi “tarihi” ve “müthiş başarı” diye niteledi.

Başkan Trump, “Gittiğimiz her yerde bizi ağırlayan ev sahiplerimiz Amerikan heyetini inanılmaz sıcaklık, konukseverlik ve en önemlisi, saygıyla karşıladı” diye konuştu.

Çin, Güney Kore, Japonya, Vietnam ve Filipinler’de bir dizi ticaret ve yatırım anlaşması imzalandığına dikkati çeken Trump, aynı zamanda Pekin hükümetinin ‘Kuzey Kore krizinde tüm tarafların askeri faaliyetlerini kısıtlaması’ yönündeki önerisinden geri adım attığını savundu. Söz konusu öneri, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında, ABD ve Güney Kore’nin yarımadada askeri tatbikatları azaltması temeline oturtulmuştu.

Amerikanın Sesi'nin aktardığına göre Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in de, nükleer silahlara sahip Kuzey Kore’yi ülkesine tehdit olarak gördüğünü kaydetti.

Geçmiş ABD yönetimlerinin Kuzey Kore’yle yaptığı anlaşmaların ısrarlı bir şekilde çöktüğünü öne süren Trump, tüm seçeneklerin masada olduğunu ancak zamanın da daraldığını söyledi.

Başkan Trump ayrıca Amerika’nın, Asya ülkeleriyle arasındaki ticaret açığını da hızla azaltmaya başlayacağını kaydetti.

Donald Trump, gezisinin öncelikli amaçlarından birinin Asya ülkeleriyle adil ve karşılıklı ticaret yürütmek olduğunu belirtti.

Trump, Amerika’daki iş olanaklarının ve fikri mülkiyetlerin yurtdışına kaçırılmasına yol açan haksız ticaret uygulamalarına hoşgörü gösterilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Kendisinden önceki başkanlara ve yönetimlere de eleştiri yönelten Başkan Trump, eski yönetimlerin Amerikan halkının çıkarlarını korumadığı ve kendisinin bu çıkarları daima birinci öncelik yapacağı sözlerini de tekrarladı.

Başkan Trump, geçmişte Çin’i defalarca yüksek sesle eleştirmişti. Trump karşıtları da Başkan’ın, geçmişte sıklıkla dile getirdiği bu kaygıları Xi ile yaptığı yüz yüze görüşmede açma konusunda sıkı bir duruş sergileyemediğini savundu.

Trump konuşmasında, Kuzey Kore dışında, ziyaret ettiği hiçbir ülkedeki insan hakları ihlallerine değinmedi.

Başkan Donald Trump, Filipinler ziyareti sırasında uyuşturucu kullanıcıları ve tüccarlarının polis tarafından yargısız infaz edilmesine destek veren Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yle de çok samimi pozlar sergilemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.