Myanmar ordusundan Arakanlı kadınlara 'sistematik tecavüz'

Myanmar ordusundan Arakanlı kadınlara 'sistematik tecavüz'

Human Rigths Watch, Myanmar ordusunun, Arakanlı kadınlara tecavüzü etnik temizlik yöntemi olarak kullandığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rigths Watch), Arakanlı müslümanlarla ilgili hazırladığı bir raporda, Myanmar ordusunu “cinsel şiddet ve tecavüzü etnik temizlik yöntemi olarak kullanmakla” suçladı.

Örgüt suçlamalarında, bölgede incelemede bulunan Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Pramila Patten’in bölgedeki tespitlerine dayandırdı.

Human Rights Watch araştırmacılarından Skye Wheeler, “Myanmar ordusu Rohingya’da 25 Ağustos tarihinden bu yana, kuzeyde Rakhine eyaletinde, etnik temizlik kampanyasını sürdürüyor. Sonuçta, inanılmaz derecede hızlı ve şiddetli bir insanlık krizi ortaya çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

Arakanlı kadınların tanıklıkları ise sistematik tecavüz geçeğini gözler önüne seriyor. Bangladeş‘in Kutupalong Mülteci Kampı’nda, hayatta kalmayı başaran bir kadın mülteci, tanık olduğu bir tecavüz olayını, “Benim çok güzel bir komşum vardı, adı Din-newaz. Gerçekten çok güzeldi. Üç asker onun saklandığını gördü ve dışarı çıkardılar. Tecavüz ettikten sonra birinci asker onu silahla vurdu ve öldürdü. Olanları bana yapılmış gibi öylece izledim” sözleriyle aktardı.

Bölgede incemelerde bulunan BM özel temsilcisi Patten, hafta başında açıkladığı raporda, “Cinsel şiddetin ordu tarafından verilen talimatla, sistematik olarak uygulanan bir etnik temizlik yöntemi olarak kullanıldığını” dile getirmişti.

Ağustos ayı başından bu yana devam eden şiddet olayları nedeniyle Bangladeş‘e kaçan Arakanlı sayısı 600 bini aştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.