NATO Türkiye'den özür diledi

NATO Türkiye'den özür diledi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Norveç'teki NATO tatbikatında görevli 40 askerini geri çekmesine neden olan olaydan dolayı özür diledi.

Norveç'te gerçekleşen Trident Javelin tatbikatındaki bir simülasyonda hem Mustafa Kemal Atatürk'ün hem de Recep Tayyip Erdoğan'ın "düşman" hedefler arasında gösterildiğinin ortaya çıkmasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'den özür diledi.

Stoltenberg, yayımladığı açıklamada, "kırgınlığa neden olan olaydan dolayı özür dilediğini" belirterek, "Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO'nun görüşlerini yansıtmıyor" ifadesini kullandı.

Söz konusu kişinin NATO çalışanı olmadığını ve Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memur olduğunu belirten Stoltenberg, olayın ortaya çıkmasından hemen sonra bu personelin Stavanger kentindeki Trident Javelin tatbikatından uzaklaştırıldığını bildirdi.

NATO Genel Sekreteri, olaya ilşkin soruşturmanın sürdüğünü ve bu kişinin ceza alıp almayacağına Norveç yetkillilerince karar verileceğini ifade etti.

Kendisi de Norveçli olan Stoltenberg, "İttifaka önemli katkılarda bulunan Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir" dedi.

AFP'ye açıklamada bulunan Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen ise olaydan ötürü duyduğu "üzüntüyü" iletti.

TSK: Yazılı ve sözlü özür dilendi

Olaya ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri de açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında, Norveç'teki tatbikatta görevli bir personel tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin temsili düşman ülke liderleri arasında gösterildiği, ayrıca bir başka personel tarafından da tatbikat için kullanılan sosyal medya çevriminde Cumhurbaşkanı Erdoğan adına sahte hesap açılarak temsili düşman kuvvetleri ile işbirliği yaptığı yönünde paylaşımlarda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Durumun Genelkurmay Başkanlığı’na intikal etmesi üzerine olayın kabul edilemez olduğu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilerek tatbikata katılan TSK personelinin tatbikattan derhal çekilmesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar tarafından emredilmiştir. Sıralı NATO makamlarınca yaşanan olaydan duyulan üzüntü ve olayın kabul edilemez olduğu belirtilerek yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir" denildi.

Erdoğan: 40 askerimizi tatbikattan çektik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Norveç'teki Trident Javelin tatbikatı sırasında "düşman tablosu" kısmına kendi ismi ve Atatürk'ün resminin yerleştirilmesine tepki göstererek, "Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Simülasyonların kullanıldığı tatbikat, Norveç'te başkent Oslo'ya yaklaşık 300 kilometre mesafedeki Ortak Harp Merkezi'nde (Joint Warfare Center) yapıldı. Ortak Harp Merkezi'nin şu anki komutanı, Polonyalı Tümgeneral Andrzej Reudowicz. İnternet sitesinde yer alan bilgiye göre, üste 11 NATO üyesi ülkeden 250 sivil personel de görev yapıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.