"Kazan Halkı Uçaklara Kepçeyle Direndi"

"Kazan Halkı Uçaklara Kepçeyle Direndi"

Üssün bulunduğu Kazan ilçesinde yaşayan vatandaşların darbeye direnişi bir kahramanlık öyküsü yarattı.

Saat 01.00... Türkiye'de Silahlı Kuvvetlerin bazı unsurları darbe yapmaya kalkıştı. Sokaklarda tanklar var... Ankara'da F-16'lar ve Sikorsky helikopterler Meclis'in de aralarında bulunduğu bazı noktaları bombalıyor.

Aynı saatlerde Ankara'nın Kazan ilçesinde ise başka bir hareketlilik var. Çünkü uçakların kalktığı Akıncılar Askeri Üssü bu ilçede. Şehrin bombalandığı haberlerini alan Kazanlılar bu darbe kalkışmasının ana üssünün hemen yanıbaşlarında olduğunu duyunca harekete geçti. Kendi aralarında organize oldular. 4 otobüs, sivil araçlar, iş makineleri ve kepçelerle üsse doğru yola çıktılar. Aralarında inşaat işçileri, seramik ustaları vardı, hepsi işinde gücünde olan sıradan insanlardı.

O sırada Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın üste alıkonulduğunu tüm Türkiye gibi onlar da bilmiyordu.

Sonrasında yaşananlar ise, Kazanlılar gibi Türkiye'nin de unutamayacağı bir kahramanlık öyküsüne dönüştü.

Al Jazeera, gece boyu üssün kapısında bekleyen, şimdi ise üssü gören bir noktada ne olup bittiğini anlamaya çalışan Kazanlılarla konuştu.


Kazanlı Ferhat Seven, "Uçakların darbeciler için mi kalkıyor diye öğrenmek istedik" diyor.

Ferhat Seven - 39 yaşında - İnşaat işçisi, kalıp ustası:

"Gece arabayla, otobüsle ne bulduysak üssün kapısına geldik. Amacımız içeri girip, uçakların kalkmasını önlemekti. Önce kapıda sorduk, uçaklar darbeciler için mi kalkıyor diye öğrenmek istedik. Öyle olmadığını söylediler ama sonra 10 dakika geçmedi asker üstümüze ateş açtı. İlk beş sıra gitti. Ben de önlerdeydim, demek ki vadem bitmemiş. Nasıl oldu anlamadım, millet yere yığıldı, ben yürüyerek çıktım."

 


Bekir Kaya: Üzerimize Ateş açtılar, çok yaralananlar oldu.

 

Bekir Kaya - 45 yaşında - Seramik ustası:

"Gece kendi araçlarımızla kepçeyle, kamyonla geldik. Kapıda biri sivil kıyafetli iki asker vardı. "Uçaklar kalkmasın, Meclis'i vurmasın" dedik. Önce bize biz Cumhurbaşkanı'mızın emrindeyiz dediler. Sonra birden her yeri kararttılar, üstümüzde helikopterler uçmaya başladı. Bize 3 dakika içinde geri çekilmemizi söylediler. Uçaklar kalkmaya devam ediyordu. Çekilememeye karar verdik. Üzerimize Ateş açtılar, çok yaralananlar oldu. Ölü olduğunu söylüyorlar. Biz Genelkurmay Başkanı'nın burada olduğunu bilmiyorduk, o kadar ortalığı ayağa kaldırdık ki öyle anladılar."

 


Okay Yeniçeri: Onların ellerinde silah vardı, bizim hiç bir şey yoktu.

 

Okay Yeniçeri-29 yaşında-işçi:

"İçeri girmek istedik. Kapıdaki askere, 'Bizim için mi, darbeciler için mi kalkıyor bu uçaklar?' Diye sorduk Üstümüze ateş açtılar. Canımız pahasına girmeye çalıştık, giremedik. Onların ellerinde silah vardı, bizim hiç bir şey yoktu. Canla başla girmek istedik. Şimdi artık kesin sonuç için cevap almak istiyoruz."

Kaynak: Al Jazeraa Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.