"Darbenin Merkezinde Sadece TSK Yoktu"

"Darbenin Merkezinde Sadece TSK Yoktu"

Mete Yarar, darbe girişimi gecesinde askeri darbenin sadece TSK merkezli olmadığını, eğer başarılı olsaydı diğer grupların da harekete geçeceğini belirtti.

Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, darbe girişimi gecesinde yaşananlarla ilgil "O geceki yaşanan olayın boyutu sadece TSK içinde olmadı. Diğer gruplar hazır bekledi.. Yargı, emniyet, mülki heyetin, siyasetin içinde bazı gruplar hazır bekliyordu. Eğer darbe başarılı olsaydı hepsi ortaya çıkacaktı. Örneğin emniyet istihbarattan atılanlar o gece herkesten önce atıldıkları o kuruma gittiler" ifadelerini kullandı.

Mete Yarar'ın yorumları şöyle:

4 KRİTİK DURUŞ DARBEYİ ENGELLEDİ

Darbeyi engelleyen belli başlı olaylar var. Genelkurmay Başkanı direndi, suikasttan kurtulan Cumhurbaşkanı'nın önemli çağrısıyla millet direndi, özel kuvvetler oyunu bozdu, basın geri adım atmadı... Bu 4 adım darbeyi engelledi.

DARBENİN TATBİKATI OLMAZ

Darbenin planı olmaz, bir defa yapılır. Tatbikat yapamazsınız. Tüm fonksiyonlar size ait değil. Allah bizi büyük bir beladan korumuş. Şans faktörü milletten yana oldu. Örneğin 4 helikopter İzmir'den kalktığında, "İnlerimize gireceklerdi, inlerine giriyoruz" konuşmasının MİT'e takılması... Bunun sonrasında Cumhurbaşkanı'na haber verilip otelden çıkması sağlanmıştır. O gün başbakan da cumhurbaşkanı da hep hareket halindeydi. Bu bir tiyatrodur diyenler için söylüyorum. Bu kadar hayatını kaybeden varken bunu söylüyorlar. 

ERDOĞAN'IN UÇAĞI NEDEN VURULMADI SORUSU

Uçakların havada tanıtma işaretleri vardır. Kapatınca hayalet uçak olursunuz. Cumhurbaşkanı'nı taşıyan uçağın pilotları bunları biliyor elbette. O gece tüm uçakları vuracaklar mıydı? O nedenle vuramadılar. Orada bir çok yöntem var. Pilotlar yolcu uçağı konuşmalarına geçer örneğin. 

DARBE 10 ASKERLE YAPILMAK İSTENMEDİ

Isparta'da 700 öğrenci komando eğitiminde. Plan onları İstanbul'a getirmek. Başaramadılar. "10 tane askerle yapılır mı?" diye soranlara söylüyorum, o darbe 10 askerle yapılmak istenmedi. Ama bu kadar yürüdü planları işte. Örneğin Çanakkale'de de askeri öğrenciler bekletiliyordu.

24 TEMMUZ KRİTİK TARİHTİ

İzinde olanlar dahi darbede yer alanların tümü ilginç bir şekilde geri dönüyorlar. Örneğin bir emir subayı 6 aylık kursta; saat 6'da göreve dönüyor. Aslında bu darbenin zamanı 15 temmuz gecesi değildi. Daha ileri bir tarihti. Bu izinler, görev yerinden uzak olmalar bunu gösteriyor. Darbeyi erken yapmak zorunda kaldılar, çünkü İstanbul ve Ankara'da iddianameler hazırlanmıştı. Darbeyi yapacak isimler tutuklanacaktı. Bunu görünce erkene almaya çalıştılar. Burada o iddianameyi hazırlayan savcı da kritik bir görev yapmış oldu. Eğer o iddianameler hazır olmasaydı daha organize bir hareketle karşı karşıya kalacaktık. İzinler genelde 24 Temmuz sonrası bitiyor. Muhtemelen 24 Temmuz civarlarında bir hareket planlanıyordu. 

KOMUTANLAR VE ERDOĞAN'I CANLI YAYINDA GÖRÜNCE...

Darbeyi yapanlar da televizyonu izliyorlardı karargahta. 1. Ordu Komutanı ve diğer komutanlar canlı yayınlara bağlanıp konuşunca, Cumhurbaşkanı Erdoğan yayına bağlanıp halkı meydanlara çağırınca darbecilerin suratı düşüyor. Bunu anlatan o sırada elleri bağlı tutulan askerlerden biri.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.