Atina'da Lozan tartışması

Atina'da Lozan tartışması

65 yıl sonra ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı resmi bir ziyaret için Yunanistan'a gitti.

Erdoğan'ın Yunan mevkidaşı Pavlopulos ve Yunanistan Başbakanı Tsipras ile görüşmelerine Lozan Antlaşması damgasını vurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ziyaretinin ilk gününde Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un ardından Başbakan Aleksis Tsipras ile görüştü. Görüşmenin ardından Tsipras ve Erdoğan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Batı Trakya’daki baş müftülük konusu, Lozan Anlaşması’nın güncellenmesi, darbeci askerlerin iadesi ve Kıbrıs meselesi gündeme geldi. Ancak Erdoğan'ın her iki görüşmesine de Lozan Antlaşması damgasını vurdu.

Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Lozan konusunda zannediyorum hâlâ anlaşılmayan bazı incelikler var" ifadesini kullandı. Bu anlaşmanın 94 yıl önce imzalandığını hatırlatan Erdoğan, aradan geçen süre içinde Türkiye ile Yunanistan arasında birçok şeyin değiştiğini söyledi.

1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması’nın güncellenebileceğine işaret eden Erdoğan, "Siyaset hukukunda da özellikle anlaşmaların güncellenmesi diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var" dedi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos ise Erdoğan’ın bu sözlerine karşılık Lozan Antlaşması’nın gözden geçirilmesine gerek olmadığını söyledi. Pavlopulos, "Yeniden gözden geçirmeye gerek yok. Reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz" dedi.

Kaynak: DW Türkçe

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.