'Türkiye-Rusya iş birliği her geçen gün daha da güçleniyor'

'Türkiye-Rusya iş birliği her geçen gün daha da güçleniyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye-Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi düzeyde ahenkli bir çalışma ortamımız var." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa görüşmelerinin ve katıldıkları heyetler arası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Putin ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, Putin ile bu yıl içerisinde sekizinci kez bir araya geldiklerini belirtti. Erdoğan, "Bu yakın diyalog ikili ilişkilerimizin ve bölgesel konulara ilişkin teşriki mesaimizin boyutlarını açıkça ortaya koyuyor." diye konuştu. 

"Türkiye-Rusya iş birliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi düzeyde ahenkli bir çalışma ortamımız var." ifadesini kullanan Erdoğan, ziyaretler ve telefon görüşmelerinde kritik konuları düzenli olarak değerlendirdiklerini ve ortak bakış açıları geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. 

Erdoğan, bu stratejik eşgüdümü gelecek yıl yapacakları yedinci üst düzey iş birliği konseyi toplantısıyla sürdüreceklerini belirterek konsey öncesinde de ilgili bakanların hazırlık toplantılarını gerçekleştireceklerini bildirdi.

"Kudüs konusunda benzer yaklaşımlar içindeyiz"

Görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanında bölgesel meseleleri de ele alma imkanı bulduklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs'le ilgili gelişmeler vardı. Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Karar Müslümanlarla beraber Hristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler şu anda ortada. Hafta sonu işgal altındaki topraklarda protestolarda İsrailli askerler dört Filistinliyi şehit etti. Ayrıca yüzlerce Filistinli yaralanmış vaziyette, son aldığım rakam iki bine yakın. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail adeta yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir."

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak iki gün sonra İstanbul'da Olağanüstü İslam Liderler Zirvesi'ni davet ettiklerini ve toplanacaklarını anımsatan Erdoğan, "Temennim odur ki oradan çok güçlü bir mesaj vereceğimize inanıyorum. Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık." dedi.

S-400 hava savunma sistemi alımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "S-400 konusuyla alakalı olarak da ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta içerisinde bir araya gelip bu işi de neticelendirecektir. Kendilerine başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

"Suriye'deki durumu da ele aldık"

Erdoğan, "Bugün ayrıca Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de özellikle ele almış olduğumuz konuların ki Astana Zirvesi'nin adeta devamı mahiyetindeki bu süreci değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız en kısa zamanda Soçi'de ikinci görüşmemizi, buluşmamızı yapacağız. Siyasi sürecin ilerletilmesi bağlamında ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Astana garantörleri olarak Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması amacıyla Cenevre'de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye ve Rusya arasındaki yakın ilişkinin iki ülkeye sağladığı karşılıklı fayda kadar bölgesel istikrar bakımından da önemli ve anlamlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu çerçevede yakaladıkları bu ivmeyi aynen muhafaza etmek niyetinde olduklarını söyledi. 

Putin: Kudüs'ün statüsü doğrudan temaslarla ele alınmalı

Putin, "Amerikan yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini oraya taşıma kararı bu bölgedeki durumu daha da kötüleştirmekte ve dengesizleştirmektedir, fiilen İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini baltalayabilir bir karardır. Barış süreci, Birleşmiş Milletler kararları kapsamında yürütülmelidir. Kudüs'ün statüsü kararı, mutlaka İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslar neticesinde alınmalıdır." ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın kendisini İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi konusunda da bilgilendirdiğini belirten Putin, Rusya'nın gözlemci ülke olarak bu toplantıya mutlaka katılacağının altını çizdi. 

Suriye konusunda iki ülkenin sıkı işbirliği içinde olduğunun altını çizen Putin, Moskova ile Ankara arasındaki işbirliğinin çeşitli seviyelerde başarılı şekilde geliştiğini, ilgili kuruluşların sürekli temas içinde olduğunu anlattı. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, şöyle devam etti:

"Suriye'deki durumu da ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış vaziyette. Teröristlerden herhangi bir direniş noktaları, bölgeleri olacaksa gerekli karşılığı veririz. Suriye'de çözüm konusunda 22 Kasım'da Soçi'de Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin görüşmesinde vardığımız mutabakatın yerine getirilmesi ile ilgili adımları görüştük. Önümüzdeki sene başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin yapılması konusunda hazırlıkları görüştük." 

Görüşmelerinin olumlu sonuçları olduğunu vurgulayan Putin, iyi komşuluk ilişkileri temelinde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Putin Türkiye'den ayrıldı

Putin, resmi ziyaret için geldiği Ankara'daki temaslarını tamamlayarak ülkeden ayrıldı. Rus lideri taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanı'ndan 22.39'da civarı havalandı. 

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.