Taliban'ın yıl sonu raporu: '300 yabancı asker öldürüldü, 20 hava aracı düşürüldü'

Taliban'ın yıl sonu raporu: '300 yabancı asker öldürüldü, 20 hava aracı düşürüldü'

Taliban sözcülerinden Kari Yusuf Ahmedi’nin imzasını taşıyan “2017 Yılında Düşman Kayıpları” başlıklı rapor, 29 Aralık 2017 tarihinde yayınlandı.

Taliban, her sene yayınladığı “düşman kaybı” ve “sivil kaybı” raporlarının 2017 yılı verilerini içerenlerini resmi internet sitesinde kamuoyu ile paylaştı.

Hareket tarafından yayınlanan bilgiler, Afganistan’da süregelen çatışma ortamına dair önemli bilgiler sunuyor.

Taliban sözcülerinden Kari Yusuf Ahmedi’nin imzasını taşıyan “2017 Yılında Düşman Kayıpları” başlıklı rapor, 29 Aralık 2017 tarihinde yayınlandı.

Raporun başlangıç kısmında “coğrafi olarak ilerleme kat edilen, ilçelerin özgürleştirildiği, düşmanın ilerleyişinin durdurulduğu ve düşman üslerine yönelik saldırılarla ağır kayıplar verdirildiği” ifadesi yer aldı.

Taliban’ın yayınladığı raporda yer alan rakamlar şu şekilde:

  • 2017 yılında büyük ve küçük 7503 saldırı gerçekleştirildi.
  • Saldırılardan 48 tanesi Taliban tarafından “şehadet eylemi” olarak adlandırılan canlı bomba saldırılarından oluştu.
  • Taliban’a göre “Kabil hükümeti güçleri Amerikalılar tarafından kalkan olarak kullanıldığı için” en çok kaybı veren yine bu güçler oldu. Kabil hükümetine bağlı asker, polis ve istihbarat unsurlarından 14983 tanesi öldürülürken 9430 kişi yaralandı. Bu kayıplar arasında 409 üst rütbeli askeri yetkili de bulunuyor.
  • 2017 yılında toplam 4196 asker, polis ve yerel polis (Arbaki), “Taliban’ın Davet ve İrşad Komisyonu’nun çabaları neticesinde” 323 hafif ve ağır silahı, çok sayıda mühimmat ve askeri ekipmanı da yanlarında getirerek Taliban’a teslim oldu.
  • Bu süreçte Taliban tarafından imha edilen askeri araç (pikap, zırhlı personel taşıyıcı gibi) sayısı 2976.
  • Taliban 2017 yılında 13’ü helikopter ve sabit kanatlı uçak, 7’si insansız hava aracı olmak üzere 20 hava aracı düşürdü.

Söz konusu rakamlar Taliban kaynaklarınca öne sürülürken, Kabil hükümeti tarafından doğrulanmasa da bağımsız kaynakların verileriyle yakınlık arz ediyor.

İnfografik:



Kaynak: Afganistan Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.