Türk Telekom'un yüzde 55'ine bankalar ortak oluyor

Türk Telekom'un yüzde 55'ine bankalar ortak oluyor

Borcu tahsil edemeyen bankalar alacakları karşılığı Türk Telekom’a ortak olmaya karar verdiler.

Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip Otaş’a kredi veren ve geri alamayan en büyük üç bankanın Ulaştırma Bakanlığı ile anlaştığı ve sürecin hukukileştirilmesine karar verildiği öğrenildi. Bankaların nihai amacının Otaş’ın iflasını isteyerek ya da anlaşarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduğu görülüyor.

Hürriyet'in haberine göre, Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip Otaş’a kredi verip, yaklaşık 2 yıldır taksitlerini tahsil edemeyen bankalar alacakları karşılığı Türk Telekom’a ortak olmaya karar verdiler. Bir başka deyişle, Türk Telekom’da ağırlıklı hisseye sahip olmak için harekete geçtiler. Hükümet ile alacaklı bankalar anlaştığı ve yüzde 55 paya sahip Otaş’a karşı hukuki sürecin başlatılmasına karar verildiği öğrenildi.

Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar en büyük alacaklı üç bankanın hükümet adına Ulaştırma Bakanlığı ile anlaştığını ve sürecin hukukileştirilmesine karar verildiğini söyledi. Bankaların nihai amacının Otaş’ın iflasını isteyerek ya da anlaşarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduğu görülüyor.

Aslan payı 3 bankada

Tamamı Öger Telekom’a ait Otaş şirketi Türk Telekom’da yüzde 55 paya sahip. Otaş 2013 yılında 29 bankadan toplam 4.7 milyar dolarlık kredi almıştı. Kredide en büyük pay 1.5 milyar dolarla Akbank’a aitken, ardından gelen bankalar ise yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi ile Garanti Bankası ve 500 milyon dolarlık kredi ile İş Bankası olarak sıralanıyor. Kalan 1.7 milyar dolarlık kredi ise 26 bankaya ait.

2016 yılında kredilerin geri ödenme zamanı gelince, 290 milyon dolarlık ödeme tranşları tahsil edilmemeye başlandı. Yani alacaklı bankalar 2016 yılından bu yana, anapara ve faizler dahil, hiçbir alacak tahsilatı yapamadı.

3 milyar dolar transfer

Öger Telekom’un sahibi olan Hariri ailesinin girdiği darboğaz nedeniyle bu durumun oluştuğu belirtilirken, hükümetin da araya girmesiyle şimdiye kadar çeşitli yollar denendi ama hiçbirinden sonuç alınamadı. Grubun o zamana kadar kar payı olarak yurtdışına 3 milyar doları aşkın para transfer ettiği de biliniyor.


Bir ara Otaş’ın elindeki hisselerin Saudi Telekom başta olmak üzere talipli üçüncü şirketlere satışı söz konusu olmuştu ama alacaklılar kredinin bir bölümünün ve faiz ile gecikme cezalarının silinmesini istemişlerdi. Bu konudaki pazarlıklardan, özellikle bir bankanın direnmesi nedeniyle, hiçbir sonuç alınamamış ve tıkanıklık bu yılın başına kadar gelmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.