İngiltere'de 1,3 milyon insan açlık sorunu ile karşı karşıya

İngiltere'de 1,3 milyon insan açlık sorunu ile karşı karşıya

İngiltere'de yalnız yaşayan yaşlı kişilerin yiyeceğe erişim sorunu halen hükümete ciddi bir meydan okuma niteliğinde.

İngiltere'de bir milyondan fazla yaşlı insan, sosyal izolasyon ve halk hizmetlerindeki kesintiler nedeniyle yetersiz beslenme riski ile karşı karşıya. Ülkedeki sosyal ve siyasi gruplar mahrumiyet, hastalık, sakatlık yahut ehliyet belgesine el konulması gibi kısıtlamalar nedeniyle açlık problemi sorununun “saklı bir sorun” haline geldiğini ifade ediyor.

"Kabul edilemez bir durum"

İngiltere'de hükümete bağlı Ulusal Sağlık Servisi, yılda 12 milyar Pound’u bu meseleye ayırmaktaydı. Ancak sosyal bakım hizmetlerindeki azalma, mobil yiyecek hizmetlerinde kısıntı, yerel yiyecek dükkanların kapatılması gibi sebepler bu bütçenin azalmasına yol açtı. Bu konuya eğilen grupların ifadesine göre “her gün ve her hafta 2 sandviç ve bir kase tahıl gevreği verilmekte ve bu modern Britanya'da kabul edilemez bir durum.” İfade edilene göre yaşlı insanlar arasında yeterli sosyal hizmeti alamayan kişiler arasında yetersiz beslenme riski doruğa çıkıyor.

 

Özellikle yaşlı insanların yiyecek ihtiyacının karşılanması için gerçekleştirilen servislerden biri olan mobil yiyecek arabalarına ayrılan bütçe son son 10 yılda 96 milyon Pound’dan 42 milyon Pound’a düşmüş durumda. Yerel otoritelerin yarısından daha azı artık bu servisi karşılamakta. 2011 yılında bu oran yüzde 66 bandındaydı. Bazı yerel otoriteler bu hizmeti gel al yiyecek servislerine dönüştürmüş bulunuyor.

"Ailelerinden uzak yaşlılar"

Yaşlı insanların asıl problemi yiyeceğe erişimde maddi sıkıntı değil. Yetkililer bu nedenle süpermarketlerin yaşlı insanların alışverişe gidebilmesini daha fazla kolaylaştırmasını istiyor. Yaşlı insanların marketlere erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler arasında servis sağlanması, marketlerdeki kafelerde yiyecek alanları açılması ve özellikle yaşlı insanlar için “daha yavaş kasaların” hizmete açılması gibi önlemler bulunuyor.

 

En az 1.3 milyon insanın yetersiz beslenme riski ile karşı karşıya olduğu İngiltere'de bu probleme oldukça karmaşık bir sorun olarak bakılıyor. Açlık sorunu sadece yaşlıları değil, evsiz kimseleri de etkilemekte. Yetersiz beslenmenin birçok ciddi sağlık problemine ve sosyal sorunlara yol açtığı biliniyor. Yaşlı insanların ailelerinin kendilerinden uzaklaşması ve bu insanların tek başına bir hayata mahkum bırakılmasının bu soruna yol açan en önemli etmen olduğu düşünülüyor.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.