Suudi Arabistan ve BAE ziyareti: Güney Yemen bağımsızlığa doğru mu?

Suudi Arabistan ve BAE ziyareti: Güney Yemen bağımsızlığa doğru mu?

Aden'de artan çatışmalar sonrası Güney Yemen'in temsilcileri ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında müzakereler artıyor.

Birçok farklı aktör Yemen'de çatışmaları sona erdirmek için girişimleri sürdürürken, Güney Yemen'in ayrılıkçı hareketinin lideri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a ziyarette bulundu.

Güney Geçiş Konseyi liderinden ziyaret

El Arabi el Cedid gazetesine göre Güney Geçiş Konseyi (STC) lideri Aydurus el Zübeydi, kendisine bağlı güçlerin Adeni'i kontrol etmek için gerçekleştirdiği kanlı çatışmaların ardından, Abu Dabi'ye gitmek üzere Aden'den ayrıldı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliği yetkilileri, Yemen hükümeti ve Güney Geçiş Konseyi güçleri arasında devam eden çatışmaları sona erdirmek için iki taraf arasında mekik dokumaktaydı. İki ülke, Husilerin Yemen'in büyük kısmını kontrol altına alması sonrası oluşturulan koalisyonun başını çekiyor.

"Bağımsız Güney Yemen'i kurmak"

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülkenin başkenti Sana da dahil olmak üzere Yemen'in kuzey kısmında halen gücünü koruyan Husilere karşı ittifakı bir arada tutmakta oldukça zorlanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi güçleri ilk başta Husilere karşı safta yer almasına rağmen, sonradan su yüzüne çıkan bağımsızlık talepleri ittifak içerisinde çatırdamaya yol açmıştı. Güney Geçiş Konseyi kendi misyonunu "Güney Arabistan'ın tüm bölgelerini işgalci ve istilacı güçlerden tamamen özgürleştirmek ve güneyde sivil bir devlet kurmak" olarak açıklamıştı. Güney Yemen, kuzey ile birlik oldukları 1990 yılında kadar bağımsız bir ülkeydi.

İnsani trajedi devam edecek

Bölgede Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, benzeri güçlere destek olması ile biliniyor. Her ne kadar Suudi Arabistan'ın adı siyaseten daha çok ön plana çıksa da Birleşik Arap Emirlikleri'nin askeri deneyimi Suudi Arabistan'dan çok daha fazla. Husiler, IŞİD, El Kaide gibi askeri unsurların yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği farklı güçlerin de kendi aralarında çatışmaya başlaması, Yemen'in yakın geleceğinde sivillerin yaşadığı insani trajedinin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.