'Kabil hükümetinin askeri operasyonları Taliban'a etki etmiyor'

'Kabil hükümetinin askeri operasyonları Taliban'a etki etmiyor'

Kabil hükümetine bağlı Afgan Ulusal Ordusu, Taliban'a karşı yaptığı operasyonlarda kazanımlarını uzun süre koruyamıyor.

Afgan Ulusal Ordusu'na bağlı 209. Birlik ve yüksek eğitimli Afgan komandolarının ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinde düzenlediği operasyonlarda, 60 ile 80 arası Taliban mensubunun öldürüldüğü ve birçok bölgenin Kabil hükümetince yeniden ele geçirildi ifade edilmişti. Ancak bölgeden gelen son bilgiler, Taliban'ın kaybettiği yerleri kısa bir sürede geri aldığını ve kısa vadeli stratejilerle ilerleyen Kabil hükümetinin Taliban'ın stratejik merkezlerini ele geçirmekten oldukça uzak olduğunu gösteriyor.

Hükümetin 'temizleme operasyonları'

209. Birlik komutanı Seyid Kurban Musavi'nin ifadelerine göre Kunduz şehrinin kuzey bölgesinde yer alan yerleşim yerlerinde düzenlenen "temizleme operasyonları" yaklaşık olarak bir hafta sürdü. Bölgede birçok hava saldırısı da düzenlendi. Ülkedeki NATO misyonu da "bölgede gerçekleştirilen operasyonların ne derece başarılı olduğuna" dair basın açıklamaları yapmıştı. Aynı zamanda bu basın açıklamalarında geçtiğimiz yılın son ayında "Kunduz ilinin İmam Sahib ilçesinde Taliban'a karşı gerçekleştirilen saldırıların da başarılı olduğu, 100'ün üzerinde Taliban mensubunun öldürüldüğü" ifadesi de yer almıştı. Yerel kaynaklar Taliban'ın kaybının 75 olduğunu ifade etmişti.


Çatışmaların sürdüğü Kunduz ilinde ortalama son durum (Kaynak: Afganistan Bülteni)

Taliban toprakları geri alıyor

Her ne kadar Kabil hükümeti ve ülkedeki NATO misyonu, "Afgan Ulusal Ordusu'nun Taliban'a karşı başarılarını" ön plana çıkarsa da sahadaki durum tam olarak basına yansıyan ifadelerdeki gibi gözükmüyor. Afgan Ulusal Ordusu ve polisinin Kunduz'da zafer ilanından kısa bir süre sonra yerel kaynaklar Taliban'ın çekildiği bölgelere tekrar girdiğini ve kaybettiği toprakları geri aldığını ifade etti. Taliban bölgede Kabil hükümeti ve koalisyonun ilerleyişini tersine çevirmek için karşı saldırılar düzenlendiğini de medya kolu vasıtasıyla açıkladı.


Bu durum Kabil hükümetine bağlı güvenlik güçlerinin stratejik ve askeri anlamdaki hamlelerinin başarısızlığını da gözler önüne seriyor. Taliban elindeki bölgelere kapsamlı operasyonlar düzenlemekten oldukça uzak olan askeri güçler, Taliban saldırılarına karşı tutunabilecek savunma hatları da inşa edemiyor. Bu nedenle Kabil hükümetinin askeri operasyonları en büyük olasılıkla kısa vadeli başarılar getirirken, Taliban ise gerçekleştirdiği kapsamlı saldırılarda kaybettiği topraklardan çok daha fazlasını geri alabiliyor.

Hükümet güçleri günden güne eriyor

Stratejik eksikliğinin yanı sıra Kabil hükümeti güçlerinde disiplinsizlik ve organize olamama durumu da göze çarpıyor. Kısa vadedeki birçok başarısız saldırının neticesinde uzun vadede Taliban'dan ağır darbeler yiyen Afgan Ulusal Ordusu'nun kayıpları her geçen gün artıyor. Taliban'ın açıklamasına göre 2017 yılında 15 bine yakın Kabil hükümeti askeri düzenlenen saldırılarda öldürüldü. İnsan kaybının yanında askeri mühimmat ve silah kaybı da bir yandan Kabil hükümetinin askeri gücünü, bir yandan da ABD'nin bütçesini zorlarken, Taliban'ın silah kapasitesinin de artmasınına neden oluyor.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.