TBMM'ye iletilen ilginç istek: Bayrağın rengi değişsin

TBMM'ye iletilen ilginç istek: Bayrağın rengi değişsin

TBMM Dilekçe Komisyonu'da, bayrağın renginin siyah olarak değiştirilmesine dair bir başvuruda bulunuldu.

Almanya/Berlin'de yaşayan Cumali Mol adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak Türk bayrağının renginin siyaha dönüştürülmesini teklif etti.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, dilekçe Komisyonu ise anayasa ve yasalarda Türk bayrağına ilişkin düzenlemeleri anımsatarak, "Türk bayrağı, şekli kanununda belirtilen beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Değiştirilemez" ifadelerini kullandı.


TBMM'nin yanıtında, "Türkiye Cumhuriyeti anayasasının devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti hükümlerinin düzenlendiği III üncü maddesi ‘Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı ‘İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır' hükümlerini havi olup değiştirilemeyecek hükümlerin düzenlendiği IV üncü maddesi ise, ‘Anayasa'nın 1'inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3'üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' şeklinde düzenlenmiştir" denildi.

Dilekçe Komisyonu, sözkonusu hükümler çerçevesinde Türk bayrağının dönüştürülmesine ilişkin dilekçe hakkında yapılacak bir işlem olmadığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.