Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı: 15 Temmuz darbesini hissetmedim

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı: 15 Temmuz darbesini hissetmedim

15 Temmuz'da Kara Kuvvetleri Komutanı olan Salih Çolak davada ifade verdi.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın 15 Temmuz’da işgal edilmesine yönelik davada ifade veren dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak, darbe girişiminden birkaç saat önce denetlediği Kara Havacılık Komutanlığı’nda hangar dışında helikopterlerin hangi amaçla bekletildiğini anlamadığını söyledi. Çolak, “O kısa sürede ne olduğunu anlamadım. Samimi olarak söylüyorum anlamadım” dedi.

'O HAİN BAKIŞLARI ASLA UNUTMUYORUM'

Duruşmada dinlenen emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak, 15 Temmuz günü Genelkurmay Karargâhı’ndan derdest edildikten sonra Genelkurmay İkinci Başkanı’nın odasına götürüldüklerini belirterek, “Odaya girerken ikinci başkanın özel kalem müdürü Kurmay Yarbay Bünyamin Türel’in hain bakışlarını asla unutmuyorum” dedi. 

'BEYNİMİN ERİMEKTE OLDUĞUNU HİSSETTİM'

Çolak ifadesinde özetle şunları söyledi:

“Eski KKK Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İhsan Uyar’la birlikte Akıncı Hava Üssü’ne götürülerek bir odaya konulduk. 18 saat başımızda yün başlık, altı saat ayaklarımız, 18 saat ellerimiz, tek katlı tavanı olmayan bir binada derdest edilerek kaldık. En zor dönemlerden biri öğle üzeri güneşin yakışı etkisiyle binanın çok sıcak olması ve başımızdaki yün kar başlığı ile beynimin erimekte olduğunu hissettiğim anlardı.

'UÇAKLAR PİKE YAPARKEN ANLADIM'

Hiçbir aşamasında böylesine bir darbe girişiminde bulunacaklarını hissetmedim. Genelkurmay’da derdest edilirken olayın vahametini anladım. (Darbe olduğunu tam ne zaman anladınız?) Akıncı Üssü’ne indiğimden itibaren bu işin gerçek anlamda darbe girişimi olabileceğini düşünmeye başladım. Muhtemelen sabaha karşı gelen uçaklar pike yaparken aşağıdan hava savunma silahları ile ateş ediliyordu. Net olarak anladım.”

‘PARALEL YAPIYA UYGUN’

Genelkurmay’da general atamaları biriminde görevli sanık eski Albay Cemil Turhan söz alarak Salih Zeki Çolak’a, “AKP milletvekili Şirin Ünal’ın sizin için de paralel yapıya uygun şeklinde ifadesi var. Bu bilgiden haberiniz var mı?” diye sordu. Haberinin olduğunu ifade eden Çolak, “İlhan Talu, bunu bana tebliğ etti. Kendisine odada gösterdiğim tepkiyi söyledi mi?” diye sordu. Sanık Turhan da bu sözler üzerine “Bunların zaten FETÖ ile mücadeleyi sulandırdığını hep ifade ettik. Size, Genelkurmay Başkanımıza dahi FETÖ’cü iddiası ortaya atıldı” dedi. 

'MİT, DARBE DEMEDİ'

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine de göre de Çolak, Mİlli İstihbarat Teşkilatı'ndna (MİT)  kendilerine gelen ihbarın 'Bir darbe girişimine ilişkin duyum değil, izinsiz uçuş yapılacağına ilişkin bilgi olduğunu' belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.