Görgü tanıkları Doğu Guta'da yaşananları anlatıyor: Dünyanın sonu gelmiş gibiydi

Görgü tanıkları Doğu Guta'da yaşananları anlatıyor: Dünyanın sonu gelmiş gibiydi

Rusya ve rejim güçleri Doğu Guta'ya eşi benzeri görülmemiş bir bombardıman gerçekleştirdi. Son 24 saatte 200 sivil hayatını kaybetti.

Rusya, İran destekli Şii milisler ve Suriye rejimi tarafından kuşatma altında tutulan Doğu Guta'da son 24 saatte yaklaşık 200 sivil bombardıman nedeniyle hayatını kaybetti. 


Doğu Guta'ya yönelik bombardıman son iki gündür 'eşi benzeri görülmemiş' bir seviyeye ulaştı. Yardım kuruluşları, Doğu Guta'nın 'yardım çığlıklarının' önemsenmesi için uluslararası topluma çağrı üzerine çağrıda bulunuyor. 

Hastane ve doğumhane vuruldu

Çocukları Kurtarın adlı örgütün açıklamasına göre Doğu Guta'da yaklaşık 350 bin sivil kuşatma altında ve 4 bin sivil yeraltı sığınakları ve bodrumlarda yaşam mücadelesi veriyor. 


Rejim uçakları Pazartesi günü bir hastaneyi ve doğumhaneyi vurdu. Yardım örgütleri sağlık hizmetleri ve suya ulaşımın çok zor olduğunu ve insanların tedavi edilebilir hastalıklardan dolayı ölmeye başladığı uyarısında bulundu. 

Tek fırın açık kaldı

Çocukları Kurtarın örgütünün partner kuruluşu olan Syria Relief'in sözcüsü şu açıklamada bulundu:


"Durum gerçekten korkunç. Uçaklar bütün gece boyunca bir saniye bile durmadı. Bu sabah ekmek almak için erkenden evden çıktım. Bütün Doğu Guta bölgesinde sadece bir ekmek fırını açık ve sırada 500 kişi bekliyordu. Ekmek alamadan döndüm."


"Çocuklar hiç bu kadar büyük bir korku yaşamamıştı. Bütün gece ağlayan, korkan çocukları duyabiliyordunuz. Anneleri korku içindeydi, gece boyu uyku yüzü görmediler. Guta dün tamamen karanlığa gömülmüştü. Yanan tek bir lamba dahi yoktu"




Syria Relief'in dün paylaştığı video görüntülerinde bir çocuğun moloz yığınları arasında eşyalarını aradığı görülüyordu. Çocuk yaşadığı korku dolu anları şöyle anlattı: 


"Patlama yaşandığı sırada yeraltı sığınağındaydık. Döndüğümüzde evimizin tamamen yıkıldığını gördük. Hemen eşyalarımızı moloz yığınlarının arasında bulmaya çalıştık, şu an hala eşyalarımızı kurtarmaya çalışıyorum."

"Hepsinin tüm kemikleri kırılmış"

Çocukları Kurtarın örgütü, Doğu Guta'daki sadece tek bir mahallede evlerin yüzde 71'inin yıkıldığını veya zarar gördüğünü açıkladı. Bu bölgede iki yıldan fazla süredir su ve elektrik yok. 


Doğu Guta'daki bir yardım gönüllüsü şunları söyledi: 


"Çoğu insan patlamanın kuvveti yüzünden evinin ikinci ve üçüncü katından sokağa savruluyor.  Evlerinden uçarak yere düşen kadın ve çocuklar var, hepsinin tüm kemikleri kırılmış."


Çocukları Kurtarın örgütü, "BM Güvenlik Konseyi'ne acilen ateşkesi uygulama ve bu zulümlerin faillerinin cezalandırılması için harekete geçme" çağrısında bulundu.


Esed rejimi, Suriye'de halk gösterilerinin başladığı günden beri sivil halka karşı kimyasal silah kullanımı, kuşatma, toplu infaz ve işkence gibi suçlar işledi.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.