İlker Başbuğ: 15 Temmuz Darbe Girişimi Askeri Değildi

İlker Başbuğ: 15 Temmuz Darbe Girişimi Askeri Değildi

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, 15 Temmuz kalkışmasını askeri darbe olarak değerlendirmediğini söyledi

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, darbe girişimine karşı koyan sivil ve güvenlik görevlilerinin şehit olduğu hususuna kendisinin de iştirak ettiğini söyledi. 15 Temmuz kalkışmasının askeri darbelere benzemediğini savunan Başbuğ, "15 Temmuz kalkışmasını bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum. Diğer askeri darbelere benzemiyor. Askeri darbe olarak tanımlanmasına sıcak bakmıyorum. Bu Gülen cemaatinin silahlı darbe hareketi" dedi.

Başbuğ, TSK'ya sızan 'Gülen Örgütü' unsurlarının askeri darbelerdeki gibi kendi başına bu hareketi yapmadığını söyleyerek, "Kendilerine özgü hedef ve amaçları mı var? Dışarıdan bu hareketi yönlendirenlerin hedef ve amaçları var" diye konuştu.

BEKLİYOR MUYDU ?

Bodrum'da yaşadığını belirten İlker Başbuğ, perşembe günü ilçede bir askeri hareketliliğin dikkatini çektiğini ama kalkışmayı asla beklemediğini anlattı.

ERLERİN DURUMU

Kandırılan erlerin darbeci kategorisine konulmaması gerektiğini ifade eden Başbuğ, fakat silah kullananların yargılanması gerektiğini de ekledi.

MİT'İ SORUMLU TUTTU

Silahlı Kuvvetlere sızmalarda Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) sorumlu olduğunu savunan İlker Başbuğ, bir dönem MİT'in cemaatçilerle dolu olduğunu söyledi. Eski Genelkurmay Başkanı, 2002-2010 yıllarında TSK'dan atmaların hep MİT raporlarına göre yapıldığını ve o yıllarda atılanlardan bir kişinin dahi Gülen Örgütü mensubu olmadığını söyledi. Atılanların diğer Nurcu kolu Mehmet Kurdoğlu ekibinden olduğunu belirten Başbuğ, "Rakip cemaatin elemanlarını uzaklaştırmada bizi kullanmışlar" dedi. İlker Başbuğ, MİT Müsteşarının yardımcısı asker olsa daha sağlıklı bilgiler gelebileceğini de savundu.

TSK'nın kışla dışındaki askerleri izleyemediğini, bunun için yeterli imkanı olmadığını anlatan Başbuğ, bu izlemeleri MİT'in yapması gerektiğini ifade etti.

"ERBAKAN'IN CEMAATLE MESAFELİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

"Cemaatin TSK'ya sızması 70'li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu" diyen Başbuğ, Bülent Ecevit'in de cemaate sempatiyle baktığını ifade ederek, "Erbakan rahmetlinin ise cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz" dedi. İlker Başbuğ, cemaatle ilgili uyarılarının AK Parti iktidarlarınca dikkate alınmadığını, "Tehdit bugün bize, yarın size" dediği halde, kendilerine konuyu abarttıklarının söylendiğini ifade etti.

Başbuğ, 'Gülen Örgütü''nün 3 Temmuz 2011'de ‘şike' bahanesiyle Fenerbahçe'yi de hedef aldığını fakat sarı lacivertli camianın başından sonuna kadar onurlu bir duruş sergileyip ayakta kaldığını anlattı.

"SAYIN CUMHURBAŞKANI 2010-2016 ARASINDA TEK BAŞINA SAVAŞ VERDİ"

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012-2016 yılları arasındaysa cemaate karşı tek başına savaş verdiğini ve tek başına bırakıldığını söyledi.

"TSK KOMUTA KADEMESİ DE İYİ SINAV VEREMEDİ"

TSK komuta kademesinin de iyi bir sınav veremediğini söyleyen Başbuğ, "TSK niye tedbir alamadı, bu konu incelenmelidir" dedi. Başbuğ, darbe girişiminde yer alanlar için, "Ne olursa olsun adil yargılama olsun" dedi.

DARBE GİRİŞİMİ ASKERİ AÇIDAN BAŞARILI MI ?

Darbe girişimini askeri açıdan başarılı bulup bulmadığı sorulan İlker Başbuğ, "Darbe planlamasının çok basite alınacak bir durumu yok. Çok geniş bir satha yayılmış bir organizasyonla karşı karşıyayız. Planlamayı pek hafife almayın. Ama uygulamada bazı eksikler, hatalar var mı var. Zamanın öne alınması vesaire" dedi.

"İADE EDERLERSE GÜLEN'İN KULLANIM SÜRESİ DOLMUŞTUR"

Fetullah Gülen'in kullanım süresinin bitip bitmediği sorusuna Başbuğ, "Onu zaman gösterecek, bilemem" dedi. İlker Başbuğ,"ABD Gülen'i iade etmezse demek ki kullanmaya devam edeceksiniz. Ederseniz demek ki kullanım tarihi bitti" diye konuştu.

İlker Başbuğ, tutuklanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Hududi'nin Gülen Örgütü mensubu olduğu konusunda ise şüphesi olduğunu söyledi.

Kaynak: Timetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.