Yunanistan'da dev ilaç firması Novartis'in rüşvet skandalı parlamentoya taşındı

Yunanistan'da dev ilaç firması Novartis'in rüşvet skandalı parlamentoya taşındı

Novartis'in doktorlara ve siyasetçilere rüşvet verdiği iddiası parlamentoya taşınıyor.

Yunanistan'da dünyaca ünlü bir ilaç firmasının piyasada avantaj sağlamak için doktorların yanı sıra siyasetçilere de rüşvet verdiği yolundaki iddialar Yunan parlamentosuna taşındı.

Ünlü ilaç firmasında çalışan üç kişinin verdiği ifadelere dayanan iddialar, parlamentoda 18 saat süren özel oturumda görüşüldü. 


Oturumun sonunda, ikisi eski başbakan ve sekizi eski sağlık bakanı olmak üzere 10 siyasetçi hakkındaki iddiaları soruşturmak üzere komisyon kurulmasına karar verildi.


Soruşturma yapılacak isimler arasında 2013 ile 2015 yılları arasında başbakanlık yapan Antonis Samaras ile 2012'de 35 gün başbakanlık görevini yürüten Panagiotis Pikramenos da var. 


Yunanistan'daki rüşvet skandalına 5 bine yakın doktorun adı karıştığı belirtiliyor. Aynı ilaç şirketinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 28 ülkede yasadışı faaliyetleri Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Meclise sunulan dava dosyasında, eski Başbakan Antonis Samaras, eski Maliye Bakanı ve şimdiki Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras ve eski Sağlık Bakanı ve Avrupa Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos da dahil eski iki başbakan ile eski sekiz bakanın isimleri geçiyor.

Dava dosyasına göre, 2006-2015 yılları arasında, merkezi İsviçre'de bulunan Novartis ilaç firmasının, politikacılara, üst düzey bürokratlara ve doktorlara ilaç fiyatlarını şişirmek ve devlet hastanelerine satışları artırmak için rüşvet verdiği iddia ediliyor. Söz konusu rüşvet bedelinin 50 milyon euro'ya ulaştığı öne sürülüyor.

Yunan hükümet yetkilileri, bunu, "Yunan devleti tarihindeki en büyük yolsuzluk skandalı" olarak niteliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.