İdam Edilen İranlı Muhalif: Suçum Sünni Ve Kürt Olmak

İdam Edilen İranlı Muhalif: Suçum Sünni Ve Kürt Olmak

İran'da idam edilen aktivist Ahmadi ölmeden önce hapiste çektiği bir videoda, yargıcın kendisine Kürt ve Sünni olduğu için yargılandığını söylediğini aktardı.

İran’da idam edilen, rejimin "terör örgütüne üye olduklarını" iddia ettiği, muhaliflerin ise "siyasi muhalifler" diye nitelendirdiği kişilerin arasında Şahram Ahmadi de vardı. Ahmadi, idam cezasına çarptırıldıktan sonra internette yayınlanan son videosunda, "Yargıç bana, Sünni, Kürt ve rejime karşı olduğun için yargılanıyorsun" diyor.

İran, sayı belirtmeden "bir terör grubuna üye oldukları" gerekçesiyle bazı kişilerin idam edildiğini açıkladı.

Sürgündeki İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri de idam edilenlerle ilgili bir açıklama yaptı. Örgüt, sayılarının 21 olduğunu söylediği kişilerin silahlı mücadeleyle ilgisi olmadığını, sadece siyasi muhalif ve aktivist olduklarını savundu.

İdam edilenler arasında İran’ın Kürdistan eyaletinden aktivist Şahram Ahmadi de var. Ahmadi’nin idam cezasına çarptırıldıktan sonra hapiste gizlice çektiği video hızla paylaşılmaya başlandı. İranlı muhalifin videosunda, idam kararıyla sonuçlanan yargılama sürecinin adil olmadığı ve kendisini savunma imkânına erişimin engellendiğini söylediği görülüyor. Ahmadi kendisine sürekli hakaret ettiğini anlattığı yargıcın, "Senin 3 suçun var: Sünnisin, Kürtsün, rejime karşısın" dediğini aktarıyor ve kendisine yöneltilen "devlete silah kaldırma" suçunu reddettiğini söyleyerek, "Bırakın silahı, bende küçük bir bıçak bile bulamadılar" diyor.

"Adil olmayan bir şekilde yargılandım. Kendimi savunmama izin verilmedi. Bir avukatı bile tayin edemedim. Duruşma sırasında yargıç sürekli benim değerlerime hakaret etti. Bana '3 suçun var; birincisi Kürtsün, ikincisi Sünnisin, üçüncüsü ise rejime karşısın’ dedi. Silah taşıma suçlaması yöneltildi bana. Halbuki bende küçük bir bıçak bile bulamamışlardı. Yanlış hiçbir şeyi yapmadım. Hiç kimseyi öldürmedim. Yaptığımız tek şey onlara ‘Siz bizim değerlerimize, dilimize, ritüellerimize ve halkımıza hakaret ediyorsunuz’ demekti."

1987 doğumlu Şahram Ahmadi, İran’ın Kürdistan eyaletinin merkezi Senendec kentinde doğdu. 2009’da tutuklanan Ahmadi, Senendec kentindeki hapiste 33 ay boyunca tek başına bir hücrede yattı. 2014’te Şahram hakkında idam cezası kararı çıktı. Şahram 3 yıllık tutukluluk süresi boyunca ailesiyle görüştürülmedi.

İran, terör grubu olarak nitelendirdiği "Cihad ve Tevhid" örgütüne mensup olduklarını söylediği bir grubu Salı gecesi idam ettiğini açıklamıştı. İran Başsavcısı Muhammed Cevad Muntazari, "adam öldürmek ve ülkenin ulusal güvenliğine karşı çalışmak" suçlarından hüküm giyen 20 kişinin idam edildiğini söylemişti.

İnsan hakları örgütleri, bu idam hükümlerinin işkence altında elde edilen itiraflara istinaden verildiğini belirtiyor. İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), İran’da en az 10 kişinin idam edildiğini teyit ettiğini ve bu olayı kınadığını belirtmişti. İran Direnişi Ulusal Konseyi Başkanı Meryem Recavi ise olayı, "İnsanlığa karşı işlenen iğrenç bir suç" diye nitelemişti.


Kaynak: Al Jazeraa

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.