Zarif: Türkiye İle Rusya'nın İşbirliğinden Çok Memnunuz

Zarif: Türkiye İle Rusya'nın İşbirliğinden Çok Memnunuz

İki ülke dışişleri bakanlarının Ankara'daki görüşmesinden Suriye ve enerji alanlarında işbirliği mesajları çıktı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Ankara'da sıcak mesajlar verdi. Zarif, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk halkını darbe girişimine karşı takındığı tavır nedeniyle tebrik ederek, İran halkı ve temsilcilerinin Türkiye halkının yanında olduğunu söyledi.

İki ülke arasında ticaret hacmi konusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için daha zaman olduğunu, ancak bugün bu amaç doğrultusunda görüşmeler yaptıklarını belirten Zarif, başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere enerji konusunda işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Zarif, "Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Hiçbir zaman Türk halkından uzaklaşmayacağız" diye konuştu.

Çavuşoğlu: Suriye'nin toprak bütünlüğünde hemfikiriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye konusunun iki ülke arasında daha yakın bir işbirliği içinde değerlendirileceğini belirterek, "Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. PKK, PEJAK, PYD arasında bir ayrım görmüyoruz. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Türkiye ile Rusya arasında başlayan işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirterek, bütün tarafların Suriye'ye güvenlik ve huzur getirilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi konusunda işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

"IŞİD ve Nusra aşırıcılığına karşı durmamız gerekiyor"

Cevad Zarif, üç ülkenin işbirliği yapması gerektiğine yönelik sözlerinin ardından, Suriye'de ortak bakış açılarının bulunduğu alanlarda daha yakın işbirliğine gidilebileceğini söyledi:

"Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda ortak bakış açımız var. Bu alanda işbirliği lazım. Belki bazı konularda farklı bakış açılarımız olabilir ama ihtilaflı konularda bile ortak bakış açılarımız var. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi gerekiyor. IŞİD ve Nusra aşırıcılığına karşı durmamız gerekiyor. Bazı konularda ihtilaf varsa diyalog lazım, ikili ve çoklu görüşmeler lazım."

"Türkiye ile Rusya'nın işbirliğinden çok memnunuz"

Zarif, basın toplantısında Türkiye ile Rusya arasında yapılan işbirliğine de değindi:

"Türkiye ile Rusya'nın işbirliğinden çok memnunuz, bu alanda işbirliğine yardım etmeye hazırız. Bu üç ülkenin bölgenin barış ve huzuru için birlikte çalışması lazım.

İki önemli komşumuzun ilişkileri iyiye doğru, bölgesel işbirliğine doğru gidiyor. İran'ın her zaman Türkiye ile Suriye konusunda pozitif diyaloğu oldu, Rusya ile iyi ilişkileri oldu. Şuna inanıyoruz ki; bütün tarafların Suriye'de güvenlik, huzur, çatışmaların bitirilmesi ve aşırıcılıkla mücadele için işbirliği yapması lazım. Rusya ile Türkiye'nin yeni işbirliği için de çok memnunuz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.