"Suriye'de Çözüm İçin 3 Madde"

"Suriye'de Çözüm İçin 3 Madde"

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye’de çözüm konusunda oldukça umutlu ve 'Çözüme yaklaşıyoruz' dedi.

Başbakan Yıldırım Karar Gazetesi'nden Mustafa Karaalioğlu'na konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'de çözüm konusunda oldukça umutlu. “Çözüme yaklaşıyoruz” diyen Başbakan'ın bu umudunu aslında son dönemde hükümetin dış politikada izlediği ‘dostları artırma, düşmanları azaltma' stratejisi çerçevesinde attığı adımlar besliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son Rusya ziyareti ve Putin ile görüşmesi, İran ile yeniden yakalanan ivme çözümü de kolaylaştırıyor. Başbakan, Suriye'de çözüm için de 3 madde sıralıyor.

Başbakan Yıldırım Suriye konusunda yakın gelecekte düşünülen gelişmelerden çok umutlu. Türkiye'nin dış politikada İsrail ve Rusya'dan sonra bu dosyayı da onarması gerektiğini düşünüyor.

Yıldırım, “Bölgedeki aktörlerle birlikte sorunu aşacağız” dedikten sonra prensipleri; yani bu çözümün bir anlamda sınırlarını şöyle sıralıyor:

“1- Suriye'nin toprak bütünlüğünü mutlaka koruyacak bir çözüm olacak. Dolayısıyla da bu ülkede PYD gibi bir devlet yapılanması söz konusu olmayacak. 

2- Yeni dönümde mezhepsel, etnik ve bölgesel yapıların birinin üstünlüğüne dayalı devlet yapısı olmayacak. Yani, Suriye'de şu anda yaşanan kanlı problemin temelindeki arızanın giderildiği bir yapılanma tesis edilecek. Mezhepsel yapılanma olmayacağına göre bu, uzun vadede Esad'ın da olamayacağı anlamı taşır.

3- Meselenin Türkiye'yle ilgili en önemli kısmına gelince. Çözüm devreye girdikten sonra Türkiye dahil bölge ülkelerine sığınmak ve kaçmak zorunda kalan Suriyeliler belirli programla ülkelerine dönecek. Sadece Türkiye'dekiler değil Ürdün, Lübnan ve diğer noktalardaki sığınmacılar da...”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.