Almanya Dışişleri Bakanı: Ermeni Kararı Bağlayıcı Değil

Almanya Dışişleri Bakanı: Ermeni Kararı Bağlayıcı Değil

Dışişleri Bakanı Steinmeier, Almanya parlamentosunun "soykırım" kararınının hukuki bağlayıcılığı olmadığını ifade etti

Al Jazeera Türk'ün haberine göre; Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 2 Haziran'da Almanya Parlamentosu'nun 1915 Olayları'nın "Ermeni Soykırımı" olduğu yönündeki kararının parlamentoya ait olduğunu, bu kararın hukuki bağlayıcılığının olmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın açıklamasında konuya değinen Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Almanya parlamentosu daha önce de birçok konuda kararlar aldı. Parlamentonun tabii ki istediği kararı alma hakkı ve özgürlüğü var ancak Almanya Parlamentosu kendisi de aldığı her kararın hukuken bağlayıcı olmadığını ifade etmiştir" diye konuştu.

Alman yayın organı Der Spiegel, Steinmeier'ın açıklamasından önce, Almanya Hükümeti'nin Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi yönünde bir adım olarak parlamento kararıyla arasına mesafe koyacağını, karşılığında Türkiye'nin Alman vekillere İncirlik'ta bulunan Alman askerlerini ziyaret etme izni vereceğini iddia etmişti.

Spiegel'in haberinde, Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Martin Ederer ve Dışişleri diplomatlarından Andreas Michaelis'in Ankara'da temaslar yaptığını hatırlatmıştı. 

Haberde, bu yöndeki bir açıklamayı ne Dışişleri Bakanı Steinmeier'in ne de Almanya Başbakanı Merkel'in yapmak istemediği, açıklamayı Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'in yapacağı iddia edilmişti.

SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann da vekillere Ekim'e kadar ziyaret hakkı verilmezse, teskerenin uzatılmayacağını söylemişti.

Kaynak: Reuters, DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.