"Brzezinski: Darbeye Destek Hataydı"

"Brzezinski: Darbeye Destek Hataydı"

Amerikalı siyaset bilimci Zbigniew Brzezinski, ABD'nin Türkiye'deki darbe girişimine destek vermesinin hata olduğunu ifade etti.

Dünya Bülteni'nin haberine göre; Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili ABD'den itiraflar gelmeye devam ediyor. ABD'nin önemli stratejist ve siyasi uzmanlarından Zbigniew Brzezinski, 15 Temmuz'daki darbe girişimine destek veren ABD yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Aynı zamanda halen Obama'nın danışmanlık görevini de yürüten Brzezinski "ABD'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan darbe girişimine verdiği destek, bizim itibarımıza büyük zarar verecek ciddi bir hataydı" ifadelerini kullandı.

The American Interest dergisi için kaleme aldığı makalede Brzezinski ayrıca "Türkiye beş yıl süren başarısız dış politika anlayışının arifesindeydi. Şimdi yaşananlar Türkiye-İran ve Rusya penceresinde bir ittifaka başlatacak" vurgusu da yaptı.

ABD'de 1977-1981 yılları arasında Jimmy Carter'ın Ulusal Güvenlik yardımcılığını yapan Brzezinski, Obama tarafından 2007 yılında ABD'nin bu yüzyıldaki en seçkin düşünürlerinden biri olarak nitelenmişti. 

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA Başkanı John Brennan, darbe girişiminden haberdar olduklarıyla ilgili soruya da kaçamak cevap vermişti. İstihbarat ve Ulusal Güvenlik İttifakı toplantısına katılan Brennan "Erdoğan karşıtlığından haberdardık. Ancak çoğu zaman çok bilgi geliyor. Ve söylentilerde doğruları ayırt etmek oldukça zor oluyor" karşılığını vermişti.

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'in Özel Kalem Müdürü Lawrence Wilkerson, CIA Direktörü John Brennan'ın Türkiye'deki başarısız darbe girişiminde rolü olduğunu söylemişti.

Wilkerson, 15 Temmuz akşamı başlayan ve 16 Temmuz sabahı bastırılan darbe girişimine ilişkin ilginç bir iddia ortaya atarak, “Bence John Brennan ve diğerlerinin Türkiye'de neler olup bittiğinden haberdar olduklarına şüphe yok” diyen Wilkerson, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ya buna karşı tavsiyelerde bulundu, ki bu zaman zaman olur, ya zorla etki etmek için sürecin tam ortasında ya da ikisinin arasında bir yerde.” ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin çıkarlarına 'düşman' olarak gördüğü hükümetleri değiştirmek için siyasi ya da askeri araçları kullandığının altını çizen Wilkerson, “Bizim yaptığımız gibi gizli operasyonları adet haline getirdiğinizde, bizim gibi bir kez 'Yeni Roma' olduğunuzda bunun olmadığını düşünmeyin; kaçınılmaz şekilde bu operasyonlara yakalanıyorsunuz” demişti.

Wilkerson ayrıca, eski ABD Başkanı Donald Reagan döneminde CIA'in 58 gizli operasyon gerçekleştirdiğini hatırlatmıştı

İslam dünyası ile ilgili önemli çalışmalara imza atmış ABD Merkezi Haberlama Teşkilatı'nın (CIA) eski direktörlerinden Graham Fuller, Türkiye'deki darbe girişiminin arkasında Gülen Cemaati'nin olmadığnı öne sürmüştü. Graham Fuller, "Geçen hafta Erdoğan'a karşı düzenlenen başarısız darbe girişiminin arkasında Gülen'in olmadığına inanıyorum. Elbette elde kanıt olmadan kesin bir şey söylemek mümkün değil. Erdoğan zaten darbeden önce Hizmet'e büyük bir darbe vurmuştu. 2013 yılında hakkında Gülen taraftarlarınca çıkarılan yolsuzluk haberleri ile Erdoğan çılgına döndü. Hizmet üyelerine, destekçilerine, çalışanlarına, televizyon kanallarına, gazetelerine, okullarına ve sosyal kurumlarına bir saldırı başlattı." ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.